Večernji list - Hrvatska

Tvrdi da stan u Ban centru nije njegov, a tamo držao milijun €

Draganu Kovačeviću i trojici određen jednomjese­čni istražni zatvor

- Ivana Jakelić

Kasna je večer 15. rujna 2020.. Dragan Kovačević, u to vrijeme još uvijek predsjedni­k uprave Janafa, zove portu poslovno-stambenog kompleksa Ban centar. Tamo ima stan, koji pokazat će se poslije, ne glasi na njegovo ime. No od portira traži da mu omogući da u garažu parkira vozilo, koje portir nema u svom registru. S obzirom na to da poznaje Kovačevića, portir ga propušta, a ovaj se Toyotom Hilux spušta u garažu. To će se vozilo poslije pokazati vrlo bitnim za Kovačevića. I kobnim. Jer će zbog onog što je u njemu nađeno koji dan nakon što je u rujnu lani uhićen naknadno biti osumnjičen i za pranje novca.

Nije znao za kamere

No Kovačević u tom trenutku ima veće brige. Iz garaže u koju je vozilom ušao u 22.29 sati odlazi do dizala. Penje se do stana na drugom katu. Tamo se kratko zadržava. A onda se u 22.41 vraća u garažu. Sa sobom nosi sportsku torbu i dva ruksaka. Sve to stavlja u vozilo i zaključava ga. Nakon toga tri, četiri minute hoda oko vozila te provjerava je li ono dobro zaključano. Potom zove taksi i odlazi, no sljedeći se dan vraća. Sjeda u Toyotu Hilux i njime se odvozi do kluba u Slovenskoj, a zatim i do jedne kuće u Samoboru. U garaži te kuće ostavlja vozilo, a koji dan poslije, nakon što je uhićen, u tom vozilu policija pronalazi neku poslovnu dokumentac­iju. I oko milijun eura u gotovini.

Ono što Kovačević očito nije znao bilo je da su sve što je radio zabilježil­e nadzorne kamere. A te snimke, po svemu sudeći, sada će biti jedan od bitnih dokaza u novoj istrazi koju je USKOK pokrenuo protiv Kovačevića, poduzetnik­a Ivana Širića i Ede Seifrieda te Vlade Zorića. Zorić je bio direktor sigurnosti u Janafu i lani je u sklopu afere Janaf uhićen kada i Kovačević, te je kao i on kratko vrijeme bio u istražnom zatvoru. Sada su se obojica vratila u Remetinec, u kojem će im društvo činiti i Širić i Seifried. Svoj četvorici, na zahtjev USKOK-a, sudac istrage zagrebačko­g Županijsko­g suda jučer je odredio jednomjese­čni istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. U novopokren­utoj istrazi Kovačević se sada sumnjiči da je kao predsjedni­k uprave Janafa od ožujka 2012. do 16. rujna 2020. od Zorića zatražio da poduzme sve što je potrebno kako bi poduzetnik Ivan Širić, vlasnik tvrtke Cefis, koja se bavi održavanje­m informatič­ke opreme, dobio poslove s Janafom. A posao je trebao biti osiguran i podizvođač­ima radova. Kao protuuslug­u, Kovačević je od Širića trebao dobiti pokretnine i nekretnine za sebe i svoju obitelj, s tim da je vlasništvo trebalo ostati prikriveno. Širić je, tvrdi USKOK, dobio poslove s Janafom vrijedne 18,2 milijuna kuna.

Kovačević se sumnjiči i da je sličnu stvar napravio od rujna 2018. do srpnja 2020. s Edom Sei

Dragana Kovačevića nađena je komunikaci­ja iz 2016. iz koje se može rekonstrui­rati kako razgledava stan u Ban centru, dogovara arhitektic­u i dizajneric­u, pokušava ga iznajmiti diplomatim­a za svotu veću od 1000 eura...

friedom, vlasnikom tvrtke M.G.S., koja se bavi proizvodnj­om vatrogasni­h vozila. Njima je osigurao dobivanje poslova s Janafom vrijednih 15,5 milijuna kuna. Podizvođač u tim poslovima trebao je biti i Širić, koji je Kovačeviću trebao isplatiti 4,1 milijun kuna, na što je Seifried pristao. Kovačević je potom sa Zorićem dogovorio kako da se napravi javna nabava da spomenuti poduzetnic­i dobiju poslove, što je Zorić i učinio. No natječaj je poništen jer nije sve ispalo kako je Kovačević isplanirao pa ga se sumnjiči da je Zoriću naložio da ga ponovi, što je ovaj i učinio. Dvojica osumnjičen­ih poduzetnik­a na koncu su dobila poslove s Janafom vrijedne 37,5 milijuna kuna, a Kovačević je od njih kao protuuslug­u dobio dvije nekretnine u Zagrebu i Splitu, jedno osobno vozilo te dugoročni najam drugog osobnog vozila, sveukupne vrijednost­i 2,8 milijuna kuna.

Sporni stan u Zagrebu bio je u Ban centru, dok je onaj splitski bio na Žnjanu. Kovačević, a i svi ostali osumnjičen­ici porekli su to za što ih se sumnjiči, no glave bi ih mogla doći – tehnologij­a. Jer što tajnim praćenjem i prisluškiv­anjem, što pregledom sadržaja Kovačeviće­va mobitela istražitel­ji su došli do pravog blaga. Nađena je tako i komunikaci­ja čak iz 2016. iz koje se može rekonstrui­rati kako Kovačević razgledava stan u Ban centru, dogovara arhitektic­u i dizajneric­u, plaća račune za taj stan te ga čak za svotu veću od 1000 eura pokušava iznajmiti diplomatim­a ili poslovnim ljudima. Kao vlasnik tog stana upisana je Širićeva tvrtka, koja je, prema istražitel­jima, trebala poslužiti za prikrivanj­e stvarnog vlasnika. A to je, prema USKOK-u, Kovačević, koji je u stanu za koji on tvrdi da nije njegov držao milijun eura i poslovnu dokumentac­iju.

Automobili za djecu

Iz te poslovne dokumentac­ije proizlazi i njegova dugogodišn­ja povezanost sa Širićem, jer su se školovali u isto vrijeme na istom fakultetu, radili u nekim istim tvrtkama, a Širić je i u ime Kovačevića, kako se sumnja, preuzeo i poslovne udjele neke tvrtke. Nadalje, na Širićevu tvrtku glase i dva automobila koja su kupljena za Kovačeviće­vu djecu. Sa svojom djecom on je izmijenio više SMS-ova u kojima se raspituje jesu li pogledala vozila, koja im se sviđaju, raspravlja­ju o cijenama, bojama i plaćanju. Na sličan način obavljena je kupnja stana u Splitu, a u svojoj obrani Širić je tvrdio da su oba stana kupljena bez participac­ije Kovačevića. Tvrdio je da su stanovi kupljeni jer je to dobra investicij­a, no nije znao reći s kim je potpisao ugovor o kupoprodaj­i za stan u Zagrebu te ni kako izgleda stan u Splitu, koji

• je platio 1,1 milijun kuna.

Tajnim praćenjem i prisluškiv­anjem kao i pregledom sadržaja Kovačeviće­va mobitela istražitel­ji su došli do pravog blaga

 ??  ?? U MOBITELU
U MOBITELU

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia