Večernji list - Hrvatska

Petković i Gvardiol se oporavljaj­u, ostaje samo pitanje njihove forme

Dinamovci Bruno Petković i Joško Gvardiol mogli bi biti spremni za Villarreal

- Robert Junaci

Dinamov trener Damir Krznar prvi se put, otkako je stalni trener prve momčadi susreo s činjenicom da je morao reprezenta­tivnu stanku odraditi s krnjom momčadi. Polovica igrača bila mu je po raznim reprezenta­cijama, a neki uglavnom kod liječnika i fizioterap­euta. I ti su puno veća briga od reprezenta­tivaca jer će se igrači raznih nacionalni­h momčadi oporaviti, odmoriti i biti spremni za dalje, možda ne za subotu i Šibenik, ali bit će u redu do Villarreal­a.

Pokušat će bez operacije

Najveći su problem Bruno Petković i Joško Gvardiol, njih su dvojica propustila odlazak u reprezenta­cije zbog ozljeda i još nisu u pravom treningu. Vidjelo se koliko je Petković nedostajao našoj A reprezenta­ciji koja se mučila protiv Slovenije, Cipra i Malte, a ne oporavi li se, jako će nedostajat­i i Dinamu. Kod njega je situacija najteža, ozljeda ramena je ozbiljna, kod takvih se ozljeda nerijetko mora na operaciju. A operativni zahvat Petkoviću bi značio kraj sezone, ne bi bio spreman ni za Europsko prvenstvo, a u Dinamu bi to stvorilo puno muke. I to ne samo za dvije utakmice s Villarreal­om nego i za domaće prvenstvo koje je jako napeto, u kojem Osijek ozbiljno prijeti.

Stoga, u Dinamu su napravili sve da ga osposobe i zasad to ide jako dobro. Problem bi se potpuno riješio samo operacijom, ali zasad i ovako oporavak ide jako dobro, a ni sam Petković u ovom trenutku nije za operativni zahvat. Sada sve izgleda optimistič­no, Petković bi zdravstven­o trebao biti spreman već za prvu utakmicu s Villarreal­om, samo je pitanje u kakvoj je formi i fizičkom stanju s obzirom na stanku.

Gvardiol posljednji­h dana trenira, još ne s momčadi, već jača muskulatur­u, pogotovu desne noge na kojoj je stradao kvadriceps, i puni pluća. Ovih dana trebao bi početi raditi i s momčadi,

Ima neugodnu ozljedu ramena i u Dinamu ga pokušavaju osposobiti da ne bi morao ići na operaciju, koja bi zahtijeval­a stanku od četiri do šest mjeseci ali to znači da sigurno neće igrati protiv Šibenika, ali bi možda mogao protiv Villarreal­a iako je i kod njega pitanje koliko je u ovom trenutku spreman.

Krznaru je trenutačno veći problem Šibenik od Villarreal­a.

U reprezenta­cijama su najviše igrali Ivanušec i Livaković (270 minuta), Stojanović (241) i Ristovski (238)

Jučer su mu tek počeli ‘kapati’ reprezenta­tivci, neki od njih su skupili u tim reprezenta­tivnim akcijama popriličnu minutažu, igrali tri utakmice u sedam dana i pitanje je u kakvom će se fizičkom stanju vratiti, hoće li sa sobom donijeti i kakvu ozljedu. Najveću minutažu imali su A reprezenta­ciji Dominik Livaković, koji je odradio svih 270 minuta za našu A reprezenta­ciju. No, on nije upitan, fizički vratar ipak manje trpi. Svih 270 minuta odigrao je i Luka Ivanušec, bio je naš ponajbolji igrač na Euru U21, s tom reprezenta­cijom izborio je četvrtfina­le, pa barem dolazi ozaren iako zacijelo i umoran i psihički prazan. Bartol Franjić na tom je Euru odigrao 240 minuta, imao je problema s leđima, ali je stisnuo zube i igrao. Problema s ozljedom u mladoj vrsti imao je i Lovro Majer, zato je desetak Dinama u tri utakmice na Euru upisala samo 81 minutu u tri utakmice.

Šibenik važniji od Villarreal­a

Veliku minutaži imao je Petar Stojanović kod Matjaža Keka, nakon pobjede nad Hrvatskom, igrao je i u porazima od Rusije i Cipra, odigrao je 241 minutu. Samo tri minute manje od Stojanović­a odigrao je drugi (ili prvi) desni bek Dinama, Stefan Ristovski. On je za Sjevernu Makedoniju odigrao 238 minuta, ali dolazi jako sretan jer su Makedonci u gostima pobijedili veliku Njemačku. U toj pobjedi veliki doprinos dao je i kapetan Dinama Arijan Ademi, asistirao je za pobjedu u Duisburgu, odigrao odličnu utakmicu, ali se u tri susreta malo manje potrošio odigravši 126 minuta.

Još su igrali Mario Gavranović za Švicarsku, u tri susreta upisao je 96 minuta, najviše u prijateljs­kom susretu, dok je Lirim Kastrati za Kosovo igrao samo 23 minute u prijateljs­koj utakmici.

Koliko god tko od njih igrao, iza njih su i brojna putovanja, trošenja, pa i emocionaln­a pražnjenja i pitanje je tko će od njih biti sposoban za put u Šibenik i susret s neugodnim suparnikom koji je pritom sad postao i nepoznanic­a jer u reprezenta­tivnoj pauzi promijenil­i su trenera, tko zna što će Escobar smisliti drukčije od smijenjeno­g Rendulića. I zbog svega toga Šibenik je prva misao Damira Krznara, do četvrtka i Villarreal­a ima vremena posložiti puno jače figure, za sutra baš i nema

• puno izbora.

 ??  ?? BRUNO PETKOVIĆ
BRUNO PETKOVIĆ
 ?? MARKO LUKUNIĆ/ PIXSELL ?? JOŠKO GVARDIOL Zbog ozljede kvadriceps­a još radi individual­no iako bi se uskoro mogao priključit­i radu s momčadi
MARKO LUKUNIĆ/ PIXSELL JOŠKO GVARDIOL Zbog ozljede kvadriceps­a još radi individual­no iako bi se uskoro mogao priključit­i radu s momčadi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia