Večernji list - Hrvatska

Ostali bez obroka zbog duga roditelja

Majka podnijela pritužbu na OŠ Draganić jer četvero prvašića nije dobilo hranu

- Snježana Bičak //

Karlovačka županija ima niz mjera kojima pomaže djeci i njihovim roditeljim­a i doista nitko od mališana u školama u našoj županiji nije bez obroka. Prikupljam­o informacij­e i izjave svih uključenih u ovaj slučaj u OŠ Draganić kako bismo rasvijetli­li sve okolnosti – kazala je Marija Medić, pročelnica Upravnog odjela za školstvo Karlovačke županije.

Djeca trpe posljedice

Na njihovu, ali i na adrese pravobrani­teljice za djecu i predstavni­ka Roma Veljka Kajtazija stigla je sredinom tjedna prijava Melite Sudar Begov, majke djeteta koje je svoj obrok htjelo podijeliti s prijatelji­ma; s četvero, kako navodi, romskih prvašića u OŠ Draganić, koji su u ponedjelja­k ostali bez obroka jer njihovi roditelji od početka školske godine nisu platili školsku prehranu.

– Moja kći htjela je podijeliti svoj obrok s djecom, no nisu joj dopustili. Gospođa ravnatelji­ca je, koliko sam upućena, učiteljici prvog razreda rekla da ne smije davati obroke djeci koja nisu platila školsku kuhinju i koja imaju dugovanja. Smatram da djeca nisu smjeugovor­nu la biti dovedena u takvu situaciju i trpjeti posljedice nečega za što nisu kriva – navodi Melita Sudar Begov u prijavi i traži inspekcijs­ki nadzor u OŠ Draganić. Marica Jurčić, ravnatelji­ca OŠ Draganić, kaže da učenici nikada u školi nisu bili gladni, a kada je u pitanju korištenje školske kuhinje, roditelji učenika koji žele koristiti školsku kuhinju na početku nastavne godine potpisuju ugovor o prehrani učenika u školi koji uvijek mogu raskinuti.

– On ih obvezuje na redovito podmirivan­je troška za prehranu. Naša 54 učenika uključena su u projekt Osiguravan­je školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva na temelju dostavljen­ih dokaza o korištenju doplatka za djecu. Zbog ograničeni­h sredstava učenici 1. razreda ove godine nisu uključeni u projekt. Istina je, također, da OŠ Draganić nema nijednog učenika pripadnika romske

Ravnatelji­ca Marica Jurčić kaže da su roditelji potpisali ugovor o prehrani u školi, a nisu platili ni lipe, što nije korektno prema drugima nacionalne manjine – piše u očitovanju ravnatelji­ce Marice Jurčić.

Dodaje da neki roditelji nisu podmirival­i svoje obveze od početka školske godine iako ih je škola nekoliko puta opomenula usmeno i pisanim putem.

– Nitko od spornih roditelja nije zatražio opravdanje ili pomoć u podmirivan­ju dugovanja. Stoga smo bili primorani na neki način potaknuti roditelje da podmire obvezu. Kraj nastavne godine je blizu. Bez ikakva ograničenj­a koristili su školsku kuhinju sve vrijeme iako neki od njih do 25. svibnja 2020. godine nisu podmirili ni lipe. Prema zapažanjim­a drugih roditelja koji redovito izvršavaju obveze, ovo nikako nije korektno. Svatko svoje ugovorom preuzete obveze mora poštovati.

Dugovi ipak plaćeni

U sustavu sam cijeli svoj radni vijek, već gotovo 37 godina. Brinem se o tome da sva djeca imaju jednaka prava i nikako ne podržavam ikakvu podjelu među njima. Takve stavove dijele svi zaposlenic­i škole te na takav način nastupaju u svakodnevn­om radu. Roditelji učenika 1. razreda pružaju školi punu podršku i spremaju se na demanti spornog podneska. Tražili su hitan roditeljsk­i sastanak na kojem će se očitovati. Školski odbor sastat će se u najskorije vrijeme i odrediti svoje daljnje postupanje – dodala je ravnatelji­ca Marica Jurčić.Kako doznajemo od nekih roditelja, roditelji tih četvero mališana nakon prijave o slučaju podmirili su svoje novčane obveze, a njihova djeca, bez obzira na to, imala su

obroke.• od utorka svoje školske

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia