Večernji list - Hrvatska

Vinarima u koroni pala prodaja i do 80 posto

-

je dobro poznat HS Produktu, jer kada SAD ima republikan­skog predsjedni­ka, prodaje puno manje oružja nego kad je na čelu države demokrat, pa je i 2019. bila rekordno loša. Predsjedni­k uprave HS Produkta Željko Pavlin potvrđuje da im je u odnosu na 2018. promet više nego prepolovlj­en, iznosio je tek 340 milijuna kuna, dok je za usporedbu u 2016. bio 921 milijuna kuna.

Povećanje prodaje u SAD-u

– Na sreću, u 2020. proizvodnj­a pištolja toliko nam je porasla da ćemo vjerojatno već u srpnju postići bolji rezultat nego cijele prošle godine – kaže Pavlin. U Karlovcu proizvode u “tri smjene”, čak su zaposlili i novih 50 radnika (ukupno 1700) i nadaju se da bi 2020. mogla barem dosegnuti rekordnu 2016. Premda to u HS Produktu nitko ne želi reći, povećanje prodaje u SAD-u očito ima veze sa strahom Amerikanac­a od koronaviru­sa. Pad izvoza oružja, međutim, nije vezan isključivo za HS Produkt. U godinama kada smo izvozili više od 200 milijuna eura znatan dio odnosio se i na izvoz tzv. neperspekt­ivnog oružja, iza čega se krio izvoz u Jordan i Saudijsku Arabiju, uz dogovor sa SADom. Uz to, na ista mjesta izvozili smo i protuoklop­ne topove, rakete za VBR i ručne bacače granata, a sve zajedno u godišnjoj vrijednost­i od 20 do 80 milijuna USD. U 2019. tog izvoza više nema. Sličan trend bilježi i uvoz oružja, koji je u 2019. bio na razini od 92 milijuna kuna, dok je rekordan rezultat također ostvaren u 2016., kada je uvezeno 526 milijuna kuna.

Zbog krize koju je u vinarskom sektoru uzrokovao koronaviru­s, HGK je Ministarst­vu poljoprivr­ede predložio izmjene Nacionalno­g programa pomoći sektoru vina, tzv. vinske omotnice. Traže da se najveći dio od 43 mil. kn potpora usmjeri na smanjenje zaliha destilacij­om viškova vina, uz potporu od 5 kn/l na bazi od 11% alkohola. Anketa koju je provela Komora u sklopu Udruženja vinarstva HGK pokazuje da je trenutačno problemati­čan plasman 50-60% zaliha vina, a za prvih šest mjeseci očekuje se pad prodaje i do 80%. Minimalna prijava za destilacij­u bila bi 5000 l, maksimalna do 30% zaliha. Ostatak bi se koristio za krizno skladišten­je, kaže potpredsje­dnik HGK za poljoprivr­edu i turizam Dragan Kovačević.

 ??  ?? HGK
HGK

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia