Večernji list - Hrvatska

Zaraženo još 5 povratnika iz Njemačke i Švedske, žarište u Slavoniji

-

Radnici iz inozemstva donose virus u Hrvatsku. Jučer je potvrđena zaraza kod još šest osoba, od kojih je pet radnika koji se vraćaju s gradilišta u zapadnoeur­opskim zemljama. Od šest radnika koji su se nedavno u istom vozilu vratili iz Njemačke, pet je pozitivnih, od čega su jučer potvrđena trojica – dvojica iz Brodsko-posavske županije i jedan s otoka Hvara. Preostala

dva novoobolje­la radnika pristigla su iz Švedske, također u Brodsku županiju. Svi imaju blage simptome ili su asimptomat­ični, testirani su i smješteni u karantensk­i objekt.

Povratnici iz Švedske dio su veće skupine od 15 radnika Đuro Đaković Montaže koji su nakon zatvaranja gradilišta u toj skandinavs­koj zemlji u Hrvatsku došli organizira­no u pet kombija. Dvojica od njih su pozitivna, 12 ih je negativno, a jedan će biti ponovno testiran. – Događanja ovog tjedna dokaz su da se još uvijek ne smijemo opustiti, već i dalje održavati fizičku distancu te se pridržavat­i propisanih mjera i preporuka – rekao je epidemiolo­g dr. Ante Cvitković. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak ocijenio je, pak, kako Hrvatska ima izuzetno povoljnu epidemiolo­šku situaciju, sa 133 aktivno bolesna.

– Izvori zaraze i kontakti svih jučer oboljelih osoba su nam poznati, epidemiolo­ška služba radi svoj posao i stvari su pod kontrolom – rekao je Capak. Načelnik županijsko­g stožera Stjepan Bošnjakovi­ć pozvao je i druge poslodavce koji iz inozemstva vraćaju kući svoje radnike da se jave Stožeru kako bi njihov povratak bio koordinira­n da se izbjegnu za zdravlje štetne posljedice.

Iz Osječko-baranjske županije jučer su javili kako je na koronaviru­s pozitivno dijete iz sela Gat. Dijete je otprije u samoizolac­iji s majkom pozitivnom na koronaviru­s. To je već osma pozitivna osoba u tom selu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia