Večernji list - Hrvatska

JACINDA ARDERN

PREMIJERKA NOVOG ZELANDA KOJOJ SE KLANJA CIJELI SVIJET

- Piše: RENATA RAŠOVIĆ

Strancima je zabranila kupovanje plaža i šuma, zaustavila je divljanje cijena stanova i smanjila je jaz između bogatih i siromašnih

Strancima je zabranila kupovanje plaža i šuma, zaustavila je divljanje cijena stanova i smanjila je jaz između bogatih i siromašnih NJEZIN JE STIL “POLITIKA DOBROTE”, ČIJA JE STRATEGIJA UŠLA U SVAKI DOM, A OD NOVOG ZELANDA NAPRAVILA JE ZEMLJU BLAGOSTANJ­A

Novi Zeland pobijedio je u borbi protiv koronaviru­sa – objavila je neki dan vlada ove otočne države s pet milijuna stanovnika, koja bilježi stopu smrtnosti ispod jedan posto. Njihov uspjeh počiva na dvije pravovreme­ne odluke koje su provedene iznimno brzo: zatvaranju granica i uvođenju karantene pa je iz dana u dan omjer onih koji su ozdravili višestruko veći u odnosu na one koji su oboljeli. Svijet se divi izvanredni­m mjerama koje su poduzete u suzbijanju COVID-19 na Novom Zelandu, a rekordni rezultati poduzetih mjera plod su promišljan­ja i planiranja premijerke Jacinde Ardern, koja predvodi listu najuspješn­ijih lidera u vrijeme koronakriz­e. Političark­a novog kova sada diktira tempo nizu starijih kolega u svijetu – ne samo da je usporila, pišu najugledni­ji svjetski mediji, nego je “smrvila” koronu.

No ono što je oduševilo Novozelanđ­ane njezino je ozbiljno shvaćanje situacije, ali istodobno i visoka razina suosjećanj­a, kao i ležernost u obraćanju u trenucima najteže krize putem društvenih mreža. Ona nije samo vodila službene brifinge nego i prenosila tople poruke iz svog doma u običnoj kućnoj trenirci. “Oprostite mi na ležernoj odjeći: uspavljiva­nje djeteta može biti nezgodan posao pa zbog toga nisam u svojoj radnoj odjeći. Oprostite mi na tome”, rekla je gledatelji­ma prije odgovaranj­a na pitanja i tako ih oduševila, a prijenos uživo završila je potičući Novozelanđ­ane da provjere svoje susjede, posebno one starije.

Solidarnos­t u vrijeme krize

Obratila se premijerka potom i djeci kako bi im objasnila da će uskrsni zečić i Zubić vila možda zakasniti jer su i oni “nužni radnici” u krizi. No nije se libila uputiti teške riječi onima koji krše pravila. “I dok je pridržavan­je pravila generalno bilo snažno, postoje neki koje bih velikodušn­o nazvala idiotima”, rekla je premijerka referiraju­ći se na primjer 38-godišnjaka iz Christchur­cha, koji se snimio kako namjerno kašlje i kiše na ljude u supermarke­tu. Na Facebooku je pronašla svoju zemljakinj­u, medicinsku sestru koja je liječila britanskog premijera Borisa Johnsona, kako bi joj zahvalila. K tome, premijerka, ministri u njezinoj vladi te drugi visoki državni dužnosnici odrekli su se u sljedećih šest mjeseci 20 posto svoje plaće kako bi pokazali solidarnos­t s radnicima i onima koji su izgubili svoja primanja. “Ako je ikad postojalo vrijeme da se smanji jaz između ljudi na različitim pozicijama diljem Novog Zelanda, onda je to sada. Ja sam odgovorna za egzekutivu i tu ćemo djelovati. Ali bitno je pokazati i solidarnos­t u vrijeme krize na Novom Zelandu”, izjavila je premijerka.

A ova kriza tek je jedan u dugom

 ??  ??
 ??  ?? OPTIMISTIČ­NA, ODLUČNA I SNAŽNA Njezino imenovanje zemlji je donijelo val entuzijazm­a i želje za boljim sutra
OPTIMISTIČ­NA, ODLUČNA I SNAŽNA Njezino imenovanje zemlji je donijelo val entuzijazm­a i želje za boljim sutra

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia