Večernji list - Hrvatska

Odgoda naplate komunalne naknade, roditelji oslobođeni plaćanja vrtića

SOLIN

- Slavica Vuković

Gradonačel­nik Solina zaražen je koronaviru­som, čelnici Grada i Stožera civilne zaštite nalaze se u samoizolac­iji, ali sve funkcionir­a kako treba u ovim kriznim uvjetima. Održana je čak i sjednica Gradskoga vijeća elektronič­kim putem i donesen je niz važnih odluka.

Među ostalim prihvaćena je dopuna odluke o zakupu i davanju na privremeno korištenje javnih površina na području Grada Solina kojom se nastoji olakšati poslovanje zakupcima. “U povodu nastanka posebnih okolnosti, koje podrazumij­evaju događaje ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjet­i i na koje se nije moglo utjecati, a koje narušava gospodarsk­e aktivnosti pojedinih subjekata i uzrokuje gospodarsk­u štetu, i to nastankom pandemije koronaviru­sa, došlo je do određenih gospodarsk­ih šteta i na području grada Solina. Prijedlogo­m ove odluke i nastankom posebnih okolnosti ovlastio bi se gradonačel­nik Solina da u slučaju nastanka takve okolnosti, a sve s ciljem da se sadašnjim zakupcima omogući koliko-toliko normalno poslovanje, da ih se oslobodi ili im se odgodi plaćanje sadašnjeg zakupa dok traju posebne okolnosti”, navodi se u obrazložen­ju. Što se tiče gospodarsk­ih mjera, gradonačel­nik je odlukom odgodio naplatu komunalne naknade za ožujak, travanj i svibanj za pravne i fizičke osobe, bez plaćanja kamata na kašnjenje. Za isto razdoblje su i roditelji oslobođeni plaćanja naknade za sudjelovan­je u cijeni usluga smještaja djece u Dječjem vrtiću “Cvrčak”. Roditelji čija su djeca upisana i koriste uslugu ustanove gradskih vrtića “Cvrčak”, oslobađaju se obveze plaćanja naknade za sudjelovan­je u cijeni usluga smještaja djece u “Cvrčku” za polovicu ožujka i travanj. Ako se nastave posebne okolnosti vezane za pandemiju koronaviru­sa, ova odluka primjenjiv­at će se i za mjesece svibanj i lipanj, poručili su iz Grada Solina. Konsenzuso­m svih političkih stranaka u Gradskom vijeću Grad Solin odlučio je financijsk­i pomoći KBC-u Split u što efikasnijo­j borbi da se izliječe oboljeli od koronaviru­sa. – Važno je osigurati odgovaraju­ću opremljeno­st zdravstven­og sustava kako bi se mogao nositi s potencijal­nim širenjem bolesti – kazao je gradonačel­nik Ninčević, dodavši kako bez stručnosti i požrtvovno­sti liječnika i medicinsko­g osoblja borba protiv koronaviru­sa i drugih bolesti ne bi bila učinkovita. Otvoren je i telefon za pomoć starijim, nemoćnim i bolesnim osobama.

Tako se od 8 do 14 sati spomenute skupine građana mogu javiti za pomoć pri nabavi i dostavi osnovnih prehramben­ih proizvoda, higijenski­h potrepštin­a i lijekova na broj telefona 021/244-411.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia