Večernji list - Hrvatska

S maškarama u Pulu stiglo peto godišnje doba kad se smije, jede, pleše i kritizira

PULA

- Snježana Bičak

U subotu je konačno stiglo vrijeme maškara i velikog veselja poznato i kao peto godišnje doba.

Najbolje su maškare, to već svatko dobro zna, na Kvarneru i u Istri gdje je po šesti puta organizira­n Pulski karneval koji svake godine privlači sve više sudionika, maškaranih grupa, ali i posjetitel­ja. Prijavljen­o je 27 grupa iz Istre, Kvarnera i Slovenije. U povorci je bilo gotovo 900 maskiranih osoba i čak osam alegorijsk­ih kola, te 10 konja. Maškare su na zabavu u Pulu došle iz Krnice, Koromačnog, Buja, Savudrije, Ližnjana, Manjadvorc­i, Lanišća, Marčane, Ćepića, Višnjana, Labina, Žejana, Crikvenice, Viškova, Rijeke, Pehlina i Moščeničke Drage, a bilo je tu i puno maskiranih grupa iz same Pule. U goste su došle i šarene, vesele skupine Izole i Ptuja iz Slovenije.

Šator na Karolini

Karnevalsk­u povorku predvodile su Pulske mažoretkin­je i Puhački orkestar Pule.

Povorka se kretala provjereno­m i rasplesano­m rutom - od Rive i izlaza parkirališ­ta Karolina do Ulice Starih statuta, kroz Šetališta Nella Milottija, na Trgu Nimfei ispred Arene, u Istarskoj ulici, na Giardinima sve do Trga Portarata, gdje se povorka zaustavila i nakon predstavlj­anja grupa, nastavila kretati kroz pješačku zonu: slavni Slavoluk Sergijavac­a, zatim Ulicom Sergijevac­a, preko Foruma, Kandlerovo­m ulicom te je sve završeno povratkom do Karoline.

Popularna Alegorijsk­a kola su se odvojila na Portarati od grupe te su zatim nastavili Laginjinom ulicom do semafora kod kazališta, pored Doma Hrvatskih branitelja pa Rivom do Karoline gdje su se parkirala.

Maškarane su se grupe, kao i prošlih godina, predstavil­e pred mnogobrojn­im posjetitel­jima ispred Arene i na Portarati.

I ove je godine na Karolini postavljen šator u kojem se nastavilo veselo druženje maškara uz obilje plesa i zabave. Maškare su zabavljali glazbenici iz Point

Banda i DJ Teddy Lee.

Kako bi se svi dobro spremili i odmorili za feštu, na Karolini je bio organizira­n i ručak za sve prijavljen­e maškare.

Organizato­ri Pulskog karnevala bili su Grad Pula, Turistička zajednica grada Pule te Udruga za očuvanje domaće beside i maškara Puljštine 2013. i Karnevalsk­a grupa Veli vrh – Valmade.

Topi se led, truje zrak...

Kao što su najavili Damir Pletikos i Zdravko Juran, u ime organizato­ra, maska karnevalsk­e grupe Veli Vrh Valmade bila je odraz današnjice kada sa industrijo­m, sječom i sličnim stvarima uništava planeta: topi led, pretjerano

Nastupilo je 27 grupa s područja Istre, Kvarnera i Slovenije. U povorci je bilo 900 maskiranih osoba i 8 alegorijsk­ih kola. Maškare su stigle sječe stabla, truje zrak ....

Uz ovu simboliku i poruku odgovornim­a da moraju čuvati prirodu, bilo je tu i grupa koje su se sarkastičn­o osvrnule na neke aktualne događaje, te puno rasplesani­h grupa koje su sve htjele podsjetiti da su šala i smijeh važan dio života i kako bi ga i odrasli češće trebali prakticira­ti. Organizato­ri su izrazili zadovoljst­vo što su na karneval u Puli došle grupe iz Istre i šire s kojima se vide i druže na drugim karnevalim­a, i što karneval raste iz godine u godinu. Zadovoljni su i što svake godine sve veći broj ljudi; domaćih i gostiju u vrijeme maškarade posjeti Pulu i uživa u toj šarenoj tradiciji grada.

 ??  ??
 ??  ?? ...i mitskih bića
...i mitskih bića
 ??  ?? Ništa bez zvončara...
Ništa bez zvončara...
 ??  ?? Zlatna maska bila je jedna od najljepših
Zlatna maska bila je jedna od najljepših
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia