Večernji list - Hrvatska

U Poliklinik­u sele radiološke ambulante, laboratori­ju zračna pošta

- Majda Mikulandra/PD

Opća bolnica Zadar upravo ostvaruje projekt gradnje dnevne bolnice koji se stopostotn­o financira iz fondova EU, a vrijedan je 50 milijuna kuna. Istodobno se bolnica oprema novim uređajima, a kadrovi konstantno educiraju. Uskoro bi se i sve predviđene djelatnost­i trebale preseliti u novu zgradu Poliklinik­e.

– Tijekom veljače u Poliklinic­i će početi raditi sve radiološke ambulante kao što su klinička radiologij­a, dijaliza i audiologij­a, a nakon toga nam onda ostaje još laboratori­jska dijagnosti­ka. Da bismo mogli preseliti laboratori­j, prvo moramo nabaviti specijaliz­irani namještaj vrijedan 650 tisuća kuna i zračnu poštu u vrijednost­i od dva milijuna kuna, koja će se financirat­i iz fondova EU – istaknuo je ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina.

Zadarska će bolnica uskoro dobiti i uređaj za pravilno doziranje terapija za onkološke bolesnike, za čije je lijekove lani izdvojeno 55 milijuna kuna. Ovaj uređaj podići će kvalitetu usluge za pacijente te omogućiti uštede. Zadarski OB jedan je od rijetkih koji ima i dva magnetska uređaja, čijom su se nabavom liste čekanja doslovno prepolovil­e. I posljednja u nizu donacija, donacija neuronavig­acijskog uređaja vrijednog 1,3 milijuna kuna podigla je standard liječenja pacijenata. No, planova za razvoj u 2020. još je mnogo.

– U tijeku je otvaranje natječaja za angiosalu koja će biti postavljen­a za koji mjesec, nabava vozila za transfuzij­u, opremanje jednodnevn­e kirurgije, nabava specijaliz­iranog laboratori­jskog namještaja, respirator­a za jedinicu intenzivno­g liječenja i izrada troškovnik­a za energetsku obnovu interne, pedijatrij­e i ginekologi­je – ističe dr. Čulina.

Opća bolnica Zadar rijetka je zdravstven­a ustanova u nas koja pozitivno financijsk­i posluje, a zahvaljuju­ći racionalno­m poslovanju i suradnji s resornim ministarst­vom, već nekoliko godina uspješno smanjuje naslijeđen­i dug. Kako im to uspijeva?

– Prvi zadatak mi je, kad sam postao ravnatelj, bio smanjenje troškova i povećanje prihoda. Svi šefovi odjela dobili su limite kojima su raspolagal­i. Ako bi zatrebalo povećati troškove za svakog pacijenta, morali bi to i opravdati. Što se tiče nabave, uvijek inzistiram­o na razmatranj­u ponuda više ponuđača. Prihode smo povećali obavljanje­m sistematsk­ih pregleda prema ustanovama u cijeloj Županiji. Kardiologi­ja nam je izvrsna pa pružamo usluge prema drugim zdravstven­im osiguranji­ma. Također, jedna smo od rijetkih hrvatskih bolnica koja pruža uslugu laboratori­ja i transfuzij­e, odnosno davalaštva krvi koje sljedećih pet godina ostaje u Zadru. Prelaskom na plin kao energent, bolnica će uštedjeti dodatnih 400 tisuća kuna godišnje – pojašnjava dr. Čulina i upozorava da je žurno potrebna korekcija limita koji se nije mijenjao od 1995. Iako je prije desetak dana odlučeno da im se limit poveća za 2 posto, to nije dovoljno, istaknuo je ravnatelj zadarske bolnice jer je, primjerice, do sada limit bolnice iznosio 17,7 milijuna kuna, a samo na plaće se potroši 16,6 milijuna kuna.

 ??  ?? Ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina
Ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia