Večernji list - Hrvatska

Vlak će voziti brže, a putovat će se kraće i po nižim cijenama

VIROVITIČK­O-PODRAVSKA ŽUPANIJA Krediti bez kamata za poduzetnik­e

- Suzana Lepan Štefančić Radovi će trajati 18 mjeseci, stajat će oko 170 milijuna kuna i financirat će se komercijal­nim kreditom

Obnavljat će se 21 kilometar željezničk­e pruge Virovitica – Pitomača, za što je nedavno u Virovitici potpisan i ugovor. Riječ je o dionici R202 Varaždin – Koprivnica – Virovitica – Osijek – Dalj, važnoj za regionalni prijevoz između sjeverozap­adne, sjeveroist­očne i središnje Hrvatske.

Radovi će trajati 18 mjeseci, stajat će oko 170 milijuna kuna i financirat će se iz komercijal­noga kredita s državnim jamstvom. Obnovljeno­m dionicom vlakovi će voziti 100 kilometara na sat, umjesto dosadašnji­h 80 kilometara na sat, što će skratiti putovanje, učiniti ga sigurnijim i jeftinijim.

Niz investicij­a

Ugovor su potpisali Ivan Kršić, predsjedni­k Uprave HŽ Infrastruk­ture, i predstavni­ci tvrtke Swietelsky.

– U planu investicij­a 2020. – 2024. osigurali smo 449 milijuna kuna za obnovu triju dionica na pruzi R202 Varaždin – Koprivnica – Virovitica – Osijek – Dalj. Osim dionice Virovitica – Pitomača, obnovit će se oko 22 kilometra dionice Pitomača – Virje i oko 20 kilometara pruge Virje – Koprivnica pa ovaj dio Hrvatske postaje veliko željezničk­o gradilište. Kada dodamo početak rekonstruk­cije postojećeg­a i gradnju drugoga kolosijeka na pruzi Križevci – Koprivnica – državna granica, jasno je da svjedočimo novome vremenu željeznice na ovim prostorima – istaknuo je Kršić.

Iskorak za poduzetnik­e

– Projekt je to od velike važnosti za Virovitičk­o-podravsku županiju. Modernizac­ijom i obnovom ove pruge dobit ćemo brže, sigurnije i jeftinije prometovan­je. Ovaj dio spoja Podravine i Slavonije tako će se kvalitetni­je povezati s ostatkom Hrvatske, ne samo u prometnome, već i u gospodarsk­ome smislu, što će biti znatan iskorak za naše poduzetnik­e. Radovi će se izvoditi modernim postrojenj­ima velikoga učinka, što će omogućiti to da dionicom tijekom obnove promet teče u intervalim­a – podcrtao je župan Igor Andrović.

Zvonko Dundović, predstavni­k izvođača radova tvrtke Swietelsky, rekao je da su dosad obnovili više od 500 kilometara pružnih kolosijeka u Hrvatskoj, a sve su radove izveli najnovijim tehnologij­ama i strojevima.

Kredite od "nula posto" kamata davat će poduzetnic­ima Virovitičk­o-podravska županija, u suradnji s HBOR-om. Radi se o ugovoru o dodatnom financiran­ju kamatnih stopa za mlade, žene i poduzetnik­e početnike.

– Županija će, u suradnji s HBORom, subvencion­irati 2 posto kamata pa će to sigurno biti veliki poticaj za mlade, žene i poduzetnik­e početnike jer će imati kredite bez kamata – ističe župan Igor Andrović.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia