Večernji list - Hrvatska

Prognoze govore – Zupčevi Clippersi i Benderovi Bucksi igrat će finale

NBA liga Tradiciona­lna anketa među generalnim menadžerim­a svih 30 NBA klubova

- Dražen Brajdić

Već je tradicija da uoči početka svake sezone NBA.com anketira generalne menadžere svih 30 klubova. Svaki od njih odgovorio je na 50 pitanja, a ovom je prilikom njihova većinska prognoza da će prvaci, prvi put, biti LA Clippersi, momčad koja u svom pogonu ima Kawhija Leonarda, Paula Georgea, Lou Williamsa .... ali i našeg Ivicu Zupca. Ta prednost dana je Clippersim­a jer, kažu GM-ovi, imaju najboljeg obrambenog igrača lige Leonarda (45 %) i dvojicu najboljih defenzivac­a na perimetru (Leonard 59 %, George 21%).

Grk će opet dominirati

Čak 46 posto GM-ova misli da će prvaci biti Clippersi, a njih 36 posto uvjereno je da najbolje izglede za to imaju Benderovi Milwaukee Bucksi. U naslov LeBronovih i Davisovih LA Lakersa vjeruje samo 11 posto ispitanih. No, prošle je sezone čak 87 posto GM-ova vjerovalo da će prvacima biti Golden State Warriorsi pa se to ipak nije dogodilo jer su ih prorijedil­e ozljede.

Znatno veća razlika bila je u glasovanju za najkorisni­jeg igrača sezone (MVP), a preko 50 posto GM-ova (52) vjeruje da će to opet biti Giannis Antetokoun­mpo (Bucks). Na drugom mjestu su, ia po 10 posto, Stephen Curry (Warrios), Anthony Davis (Lakers) i Kawhi Leonard (Clippers), a peti je, sa sedam posto glasova, Nikola Jokić (Denver) koji je pak dobio najviše glasova (48 posto) u odgovoru na pitanje “tko je najbolji centar u NBA ligi”.

Grk Antetokoun­mpo je dobio najviše glasova i kao igrač kojeg bi prvog uzeli kada bi gradili momčad od nule (86 posto), kao najbolji internacio­nalac (79 posto) i najbolji krilni-centar (59 posto).

Šefovi NBA klubova prilično su uvjereni i oko pitanja novaka godine pa su Zionu Williamson­u (New Orleans Pelicans), u tom izboru, dali 68 posto svojih glasova, a za istog igrača vjeruju i da će za pet godina biti najbolji igrač iz klase 2019. Bez da je nastupio iti u jednoj službenoj utakmici NBA lige, od 41 posto GM-ova, Williamson je imenovan kao najatletič­niji igrač cijele lige.

Bojan drugi na listi

Braniča Sacramenta De’Arona Foxa glavni i odgovorni dužnosnici klubova procijenil­i su kao igrača koji će imati “breakout” sezonu. Doduše, tu je konkurenci­ja rasuta pa je Fox dobio samo 19 posto glasova ispred Jarena Jacksona Jr (Memphis, 11 posto) i Jaysona Tatuma (Boston, 11 posto).

U toj anketi spomenuto je i ime najboljeg našeg košarkaša Bojana Bogdanović­a koji je, s 14 posto glasova, drugi na listi najpodcjen­jenijih pojačanja iza klupskog suigrača Mikea Conleya (Utah) koji ima 36 posto glasova. A da je Bojan dobio pametnog suigrača kazuje i podatak da je upravo Conley dobio najviše glasova (26 posto) kao igrač koji bi od svih aktivnih igrača mogao biti najbolji trener. I dok je Utah Jazz drugi u poretku momčadi s najvreliji­m domaćim terenom, trener Bojanove momčadi Quin Snyder dobio je najviše glasova kao strateg s najboljim defenzivni­m shemama.

GRK GIANNIS ANTETOKOUN­MPO MOGAO BI BITI NAJKORISNI­JI IGRAČ LIGE

 ??  ?? Najbolji hrvatski košarkaš Bojan Bogdanović (lijevo) ocijenjen je kao drugo najpodcjen­jenije ovoljetno pojačanje, iza suigrača Conleya
Najbolji hrvatski košarkaš Bojan Bogdanović (lijevo) ocijenjen je kao drugo najpodcjen­jenije ovoljetno pojačanje, iza suigrača Conleya

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia