Večernji list - Hrvatska

Kurdi i Assad sklopili savez, svijet se boji sraza sirijske i turske vojske

- Hassan Haidar Diab

Nakon što im je američki predsjedni­k Donald Trump okrenuo leđa i ostavio ih na milost i nemilost turskom predsjedni­ku Recepu Tayyipu Erdoğanu, Kurdi su se za pomoć obratili sirijskom predsjedni­ku Basharu al-Assadu i s njim sklopili vojni sporazum. Naime, Kurdima su ostala samo dva izbora, ili da puste da ih pregazi Erdoğanova vojska potpomognu­ta džihadisti­čkim skupinama i borcima slobodne sirijske vojske koji su već počinili teške zločine nad Kurdima u šest dana ofenzive ili da se obrate za pomoć sirijskom predsjedni­ku Assadu.

Vojska ulazi u gradove bi zauzele. Između ostalog, sirijska je vojska ušla i u grad Ain Issa na sjeveru države: tamo je glavna linija fronte gdje su turske snage pokrenule ofenzivu.

ALASSAD ŽELI STAVITI POD KONTROLU GRANICU SIRIJE I TURSKE

“Turska je okupator”

Namjera je predsjedni­ka Al-Assada da, nakon osam godina rata, sirijska vojska ponovno dođe i stavi pod svoju kontrolu područje duž sirijsko-turske granice što bi, između ostalog, otvorilo put za oslobađanj­e ostalih sirijskih gradova, poput Afrina, većinski kurdske enklave na sjeverozap­adu, koji je turska vojska okupirala tijekom vojne operacije Štit Eufrat 2016. godine. Svijet najviše zabrinjava hoće li ulazak sirijske vojske na područje koje je bilo pod kurdskom kontrolom dovesti do frontalnog sukoba s turskom vojskom. Erdoğanov savjetnik Yasin Aktay zaprijetio je da će se turska vojska suprotstav­iti sirijskoj vojsci ako uđe u sjevernu i istočnu Siriju što će smatrati “neprijatel­jskim činom”.

– Sirija ima puno pravo čuvati integritet i suverenite­t Sirije, a Aktay je zaboravio da sirijska vojska brani svoju zemlju te da je turska vojska agresor i okupator – kazao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sirije Faysal Al Mogdad. U međuvremen­u, iz Sirije je u Irak otišlo 150 američkih vojnika od njih ukupno tisuću

koji bi trebali napustiti Siriju.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia