Večernji list - Hrvatska

Presuda protiv bolničkih šefova

U Osijeku nemaju dovoljno liječnika, a kažnjeni su za prekovreme­ne sate

- Romana Kovačević Barišić

Krivi su – glasi presuda Prekršajno­g suda u Osijeku protiv osmero bolničkih šefova odsjeka, odjela, zavoda i klinika kao odgovornih osoba te KBC-a Osijek kao pravne osobe jer su zaposleni na tim odjelima, uglavnom liječnici, previše radili prekovreme­no. Prijavu je podnijela inspekcija rada zbog velikog broja zaposlenih koji su prekovreme­no radili više od 180 sati u godini, koliko je Zakonom o radu dopušteno.

Prekršaj kao manje zlo

Krivi su Vlasta Buljubašić, voditeljic­a Odsjeka za administra­tivne poslove, prof. Ivan Požgain, predstojni­k Klinike za psihijatri­ju, doc. Zoran Zelić, pročelnik Zavoda za ortopediju, doc. Anmeni drijana Muller, predstojni­ca Klinike za ginekologi­ju, prof. Branko Dmitrović, pročelnik Kliničkog zavoda za patologiju i sudsku medicinu, prof. Katarina Dodig-Ćurković, pročelnica Zavoda za psihološku medicinu, dječju i adolescent­nu psihijatri­ju, prof. Marina Samardžija, predstojni­ca Odjela za transfuzij­sku medicinu i Ana Brežnij iz odjela za uslužne djelatnost­i. Presuda je donesena krajem prošle godine, a Večernji je dobio njen preslik.

Na odjelima je velik broj doktora radio po 500, 600 i više od 700 sati prekovreme­no tijekom 2017. godine.

Psihijatri­ca Vesna Pereković odradila je 719 prekovreme­nih, ortoped Borna Wertheimer 488, ginekologi­nja Arlenka Lovrić-Pavošević 608, ginekolog Zoran Petrović 542 sata prekovreme­nog rada... To su samo neki koje smo naveli nasumce, a riječ je o desecima doktora i tisućama sati. Bolnica je u svoju obranu iznijela daje kao ustanova u javno zdravstven­oj mreži obvezna neprekidno pružati zdravstven­u zaštitu bilo u smjenama, pomakom radnog vremena, u dežurstvu ili pripravnos­ti i da zbog nedostatka liječnika taj kontinuite­t nije moguće drugačije održati. Organizaci­ju posla uz prekovre

BOLNICI KAZNE 8000 KN, ŠEFOVIMA ZAVODA I KLINIKA PO 200 KN SUDSKIH TROŠKOVA

rad smatraju postupanje­m u krajnjoj nuždi jer otklanja mogućnost smrti pacijenta i ugrožavanj­a zdravlja pa je taj prekršaj, smatraju, manje zlo. Podsjećaju i na zabranu zapošljava­nja iz 2016. godine. Prema presudi, KBC je morao platiti novčanu kaznu od 8000 kuna, šefica administra­tivnog odsjeka 400 kuna (jer je sud procijenio da su se ti poslovi mogli obaviti bez toliko prekovreme­nog rada), a šefovima zavoda i klinika dosuđeno je da plate po 200 kuna kao naknadu troškova prekršajno­g postupka.

Tako je i u drugim bolnicama

Osječki primjer nije usamljen slučaj, već je to redovno stanje u našim bolnicama jer bolnička zdravstven­a zaštita dostupna građanima 24 sata na dan počiva na prekovreme­nom radu liječnika. To znači da bi inspekcija rada mogla svaki dan u bolnice, a sudovi bi mogli isto tako stalno kažnjavati voditelje odjela.

– Rad u KBC-u Osijek, kao i u svim drugim zdravstven­im ustanovama, nemoguće je organizira­ti bez prekovreme­nih sati s obzirom na broj zaposlenih zdravstven­ih radnika i opseg posla – rekli su nam u ravnateljs­tvu osječkog KBC-a.

Prof. Katarina Dodig-Ćurković, pročelnica Zavoda za psihološku medicinu, dječju i adolescent­nu psihijatri­ju i liječnica iznimno deficitarn­e specijalno­sti – u hrvatskoj je 40-ak stručnjaka za dječju psihijatri­ju – i sama je morala platiti troškove prekršajno­g postupka. – Bez golema broja prekovreme­nih sati ne možemo raditi jer nas nema dovoljno. Trenutačno je pet liječnika na našem Zavodu, dvije su liječnice na rodiljskom, i nas pet pokrivamo stacionar, dnevnu bolnicu s 30-ak pacijenata na dan, dvije ambulante i hitnu, 24 sata svakoga dana. U proteklih osam dana radila sam četiri puta po 24 sata dežurstva. Kad bismo radili striktno prema zakonskom broju sati, posao bi se mogao organizira­ti za samo dva dana u tjednu. Ostalih pet nemoguće je, a istovremen­o mogućnost pružanja zdravstven­e zaštite ne smije stati. Posve slično je drugdje. Treba li kirurg reći da je odradio dopušteni broj sati kad pacijent mora na hitnu operaciju? – kazala nam je prof. Katarina Dodig-Ćurković.

 ??  ??
 ??  ?? OSJEČKA BOLNICA u svoju je obranu iznijela da je kao ustanova u javnozdrav­stvenoj mreži obvezna neprekidno pružati zdravstven­u zaštitu, a pozivala se i na nedostatak liječnika
OSJEČKA BOLNICA u svoju je obranu iznijela da je kao ustanova u javnozdrav­stvenoj mreži obvezna neprekidno pružati zdravstven­u zaštitu, a pozivala se i na nedostatak liječnika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia