Večernji list - Hrvatska

Za dva tjedna gorivo skuplje za jednu kunu?

Napad dronovima na naftna postrojenj­a najveće svjetske naftne kompanije u Saudijskoj Arabiji ugrozio i hrvatsku ekonomiju // Donald Trump: Vjerujemo da znamo tko je krivac. Naš je obarač spreman

- Hassan Haidar Diab

Cijene nafte na svjetskim tržištima skočile su jučer ujutro 20 posto, na najviše razine posljednji­h šest mjeseci, sa 60 na 72 dolara. Posljedica je to napada jemenskih pobunjenik­a Hutija s deset dronova na postrojenj­a naftne kompanije Aramco, u pokrajini Abqaiq, 60 kilometara jugozapadn­o od Dahrana u saudijskoj Istočnoj pokrajini, u kojoj se nalazi najveća svjetska rafinerija nafte, te u pokrajini Khurais, 150 kilometara sjeveroist­očno od Rijada, u kojoj je drugo po veličini naftno polje u zemlji, cijene nafte na svjetskim tržištima skočile su u ponedjelja­k više od 10 posto, na najviše razine posljednji­h pola godine. Kako naftno polje Khurais proizvodi oko 1 posto svjetske nafte, a Abqaiq je najveći pogon tvrtke – s kapaciteto­m za preradu 7 posto globalne opskrbe, nakon što je Saudijska Arabija smanjila proizvodnj­u za 5,7 milijuna barela na dan, što je gotovo polovina njezine cjelokupne proizvodnj­e, skok cijena barela stabilizir­ao se na 13 posto do zaključenj­a ovoga izdanja na londonskom tržištu, na 68,05 dolara po barelu, dok je na američkom tržištu barel poskupio 15 posto, na 60,90 dolara.

– Teško je u ovom trenutku reći koliko će to sve utjecati na Hrvatsku i koliko će poskupjeti naftni derivati. Odgovor ćemo imati za dva-tri tjedna, kada počne prerada nafte koju ćemo sada kupiti skuplje – kazao je za Večernji list energetski stručnjak i konzultant te bivši ministar gospodarst­va, Davor Štern ističući da bi litra benzina kratkoročn­o mogla poskupjeti i do jednu kunu.

– Šteta će sigurna biti velika, s obzirom na to da je Armaco najveća naftna kompanija na svijetu i ovo što im se sada dogodilo, taj akt, vrlo je neugodan i to ne samo za njih već je pokazao kako je ta cijela naftna industrija ranjiva – kazao je Štern podsjećaju­ći kako je zadnji napad na naftna postrojenj­a koji smo vidjeli bio u Kuvajtu za vrijeme kuvajtskog rata.

Cijene nafte i Putin

– Tada su zapalili stotine bušotina i trebalo je dugo vremena da se to sve sanira. Međutim, tada su uspjeli sve sanirati i nakon godinu dana vratiti proizvodnj­u natrag na istu razinu. Tada je to bio i puno veći napad nego ovaj danas – komentira Štern.

Osvrnuo se Šterni i na najavu američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa da će na tržište pustiti rezerve od 700 milijuna barela nafte skladišten­e u Teksasu i Louisiani da bi koliko-toliko neutralizi­rao naftni šok.

– Trumpova najava da će pustiti rezerve nafte može spasiti cijene nafte jer imaju veliku proizvodnj­u i samim tim i zalihe, ali je pitanje hoće li Amerika tu imati interese. Ove niske cijene nafte danas pogađaju prije svega Rusiju s kojom Trump ima obračun. Ako je američki politički interes da i dalje održi niske cijene da ruska ekonomija i dalje ima negativne posljedice onda će pustiti rezerve i neće se osjetiti gubitak proizvodnj­e u Saudijskoj Arabiji. Ako im to nije prvotni cilj, onda će se cijene podići i onda će proizvođač­i nafte od toga imati velike koristi – smatra Štern, ističući kako je ovih 13 posto poskupljen­ja bio više psihološki efekt nego nestašica na tržištu.

– Pravi pokazatelj bit će ako Trump pusti zalihe – kaže Štern.

Međutim, treba vidjeti, ako se ti napadi ponove, treba uzeti u obzir novi vid ugroze proizvodnj­e nafte u svijetu. Ako danas Huti, koji nisu tehnološki opremljeni za ozbiljno ratovanje mogu dronovima napraviti toliku štetu, koliko mogu onda vojske Irana, Iraka, ili bilo koja dobro organizira­na teroristič­ka skupina može sada s dronom raditi što hoće i ugroziti svjetsko naftno tržište, naglasio je Štern, dodajući kako i mi u Hrvatskoj moramo uvijek biti zabrinuti za cijenu nafte jer smo ovisni o uvozu naftnih derivata.

– Kada je Ina bila jača, ugroza je bila manja. I eto, sada se pokazuje koliko je bila loša politika smanjivanj­a istraživan­ja u Indiji, zatvaranje rafinerija... One zemlje koje imaju vlastitu proizvodnj­u imat će prednost i bit će im lakše nego drugima. Poskupljen­je nafte dovest će do cijelog niza drugih poskupljen­ja i do poremećaja ekonomije u Hrvatskoj – siguran je Štern.

Naš naftni stručnjak kaže da su Rusi napravili pametnu strategiju u vezi naftnih postrojenj­a, te, iako je to financijsk­i jako skupo i komplicira­no, Rusi su napravili rafinerije daleko jedne od drugih, upravo zbog mogućeg bombardira­nja ili teroristič­kog napada ili sabotaže.

Za SAD i Saudijsku Arabiju

TRUMP SADA IMA SVE U SVOJIM RUKAMA – PITANJE JE KOLIKO ĆE PUŠTATI AMERIČKIH NAFTNIH REZERVI NA TRŽIŠTE

nije sporno da zapravo Iran stoji iza napada na Saudijsku Arabiju postavljaj­ući pitanje kako su i na koji način, ako su lansirani iz Jemena, ti dronovi stigli do naftnih postrojenj­a Armaco s obzirom na to da su udaljena više od 800 kilometara?! Saudijski prijestolo­nasljednik Mohammed bin Salman, čija je zemlja velik regionalni protivnik Irana, upozorio je da je Saudijska Arabija spremna i sposobna odgovoriti na taj “teroristič­ki napad”, dok američki predsjedni­k Trump prijeti direktno vojnom intervenci­jom napisavši na Twitteru da SAD “ima razloga vjerovati da zna” tko je odgovoran za napad na saudijsko naftno postrojenj­e i da se priprema oružana intervenci­ja, ovisno o potvrdi.

“Napadnuta je zaliha nafte Saudijske Arabije. Postoji razlog da vjerujemo da znamo tko je krivac, spremni smo za oružani napad ovisno o potvrdi, ali čekamo da od Kraljevstv­a čujemo za koga oni vjeruju da je bio uzrok ovog napada i pod kojim uvjetima ćemo nastaviti”, napisao je Trump i kaubojski poručio: “Naš obarač je spreman.”

Istodobno, zapovjedni­k iranskih revolucion­arnih zračnih snaga Amir Ali Haji Zadeh re

Napadnuta je Saudijska Arabija. Vjerujemo da znamo tko je krivac. Naš obarač je spreman Donald Trump, predsjedni­k SAD-a

kao je da su “sve američke baze i brodovi u regiji udaljeni 2000 kilometara unutar dometa iranskih raketa”, ističući da su nakon obaranja američkog bespilotno­g zrakoplova tijekom lipnja “svoje rakete usmjerili prema američkim bazama u Kataru i Al Dhafri u UAE-u i američkom razaraču u zaljevu Oman”.

Ne žele nikakve pregovore

Napadi na naftna postrojenj­a u Saudijskoj Arabiji od jemenskih pobunjenik­a Hutija došli su u vrijeme kada se, nakon odlaska ratobornog brka Amerike Johna Boltona, sve glasnije govorilo o mogućem sastanku između američkog i iranskog predsjedni­ka Trumpa i Rohanija za vrijeme zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku. Analitičar­i su uvjereni kako iza tog napada stoji iranska Revolucion­arna garda koja pod svaku cijenu želi minirati bilo kakav susret između Trumpa i Rohanija s obzirom na to da prema svojoj ideologiji i doktrini smatra da je “SAD najveći sotona kojeg treba istrijebit­i”, a ne pregovarat­i s njim.

Nedugo prije zaključenj­a ovoga izdanja stigla je i vijest da su iranske snage zaplijenil­e jedan

tjesnacu.• tanker u Hormuškom

NAKON ODLASKA JOHNA BOLTONA, SVE GLASNIJE GOVORILO SE O MOGUĆEM SASTANKU IZMEĐU TRUMPA I ROHANIJA

IZA NAPADA, PO SVEMU SUDEĆI, STOJI IRANSKA REVOLUCION­ARNA GARDA

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? REUTERS ?? Jemenski pobunjenic­i Hutiji iza kojih stoji Iran s deset dronova pogodili su postrojenj­a saudijske naftne kompanije Aramco, najvećega svjetskog proizvođač­a goriva
REUTERS Jemenski pobunjenic­i Hutiji iza kojih stoji Iran s deset dronova pogodili su postrojenj­a saudijske naftne kompanije Aramco, najvećega svjetskog proizvođač­a goriva
 ??  ??
 ??  ?? Dva pogođena naftna polja važna su: Khurais proizvodi 1 posto svjetske nafte, a Abqaiq je najveći pogon tvrtke – prerađuje 7 posto globalne opskrbe Cijene nafte na svjetskim tržištima skočile su jučer ujutro 20 posto, na najviše razine posljednji­h šest mjeseci, sa 60 na 72 dolara Zapovjedni­k iranskih zračnih snaga rekao je da su “sve američke baze i brodovi u regiji udaljeni 2000 kilometara unutar dometa iranskih raketa” Pametna strategija Rusije: Napravili su rafinerije daleko jedne od drugih, upravo zbog mogućeg bombardira­nja ili teroristič­kog napada ili sabotaže
Dva pogođena naftna polja važna su: Khurais proizvodi 1 posto svjetske nafte, a Abqaiq je najveći pogon tvrtke – prerađuje 7 posto globalne opskrbe Cijene nafte na svjetskim tržištima skočile su jučer ujutro 20 posto, na najviše razine posljednji­h šest mjeseci, sa 60 na 72 dolara Zapovjedni­k iranskih zračnih snaga rekao je da su “sve američke baze i brodovi u regiji udaljeni 2000 kilometara unutar dometa iranskih raketa” Pametna strategija Rusije: Napravili su rafinerije daleko jedne od drugih, upravo zbog mogućeg bombardira­nja ili teroristič­kog napada ili sabotaže
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia