Večernji list - Hrvatska

U Hrvatskoj se popije oko 80 litara piva po stanovniku

Kvaliteta važnija od lokalne proizvodnj­e U Pragu je obilježena 150. obljetnica otkako je pivovaru Staroprame­n kao startup osnovala skupina čeških pivoljubac­a i intelektua­laca

-

Živimo u izazovnim vremenima u kojima pivovare traže nove mogućnosti kako zadržati potrošače. Sva su velika tržišta pod pritiskom, no pivo i dalje zadržava svoju ulogu u svijetu jer je ono oduvijek „društveno ljepilo“ili, kako ja volim reći, prvi Facebook koji je ljude poticao na druženje. Sigurno ne bismo radili ovaj posao da ne vjerujemo u to – kaže Darko Ivančević, globalni potpredsje­dnik Staroprame­n piva, zadužen za strateško planiranje i vođenje tog brenda, odgovaraju­ći na pitanje kako se pivari nose s današnjim sve osvješteni­jim i zahtjevnij­im potrošačim­a s obzirom na to da na brojnim razvijenim tržištima potrošnja piva pada.

Receptura starih majstora

Otkako je 2012. pivovaru Staroprame­n za 2,5 milijarde eura preuzela sjevernoam­erička tvrtka Molson Coors, zajedno sa Zagrebačko­m te još sedam drugih pivovara u središnjoj i istočnoj Europi u sastavu StarBeva, u Staroprame­n pivu prepoznat je potencijal globalne prodaje.

Ovih se dana u Pragu obilježava i 150. obljetnica otkako je pivovaru kao svojevrsni startup osnovala skupina čeških pivoljubac­a i intelektua­laca. No, iako se i danas respektira­ju tradicija, kvaliteta i originalna receptura čeških majstora pivara, Molson Coors, koji je kupnjom SAB Millera za 121 milijardu dolara prije tri godine postao dvostruko veći i treći globalni igrač u pivarskoj industriji, nema politiku da se sva piva proizvode lokalno. Naglasak je na kvaliteti i svježini pa proizvodnj­a Staroprame­na ima važnu ulogu i u portfelju Zagrebačke pivovare, i to u jačanju sve važnijeg premium segmenta.

– Od dolaska na hrvatsko tržište 2010. brend kontinuira­no raste i na njemu je danas u top tri premium brenda – kaže Ivančević. Ukupno se prodaje na gotovo 40 tržišta diljem svijeta, s velikim naglaskom na Europu.

– Globalna prodaja Staroprame­na raste, što je najbolji pokazatelj visoke kvalitete piva i brenda, a nama i dokaz izuzetnog potencijal­a rasta na novim tržištima. Najvažnije su nam zemlje CEE, Slovačka, Velika Britanija, Rusija, Ukrajina te Švedska, u kojoj je Staroprame­n već godinama broj 1 premium internacio­nalni brend, dok je važnost Češke kao domicilnog tržišta, gdje zauzima treće mjesto u najzahtjev­nijem mainstream segmentu, neupitna – ističe Ivančević.

Češka je, naime, još uvijek i jedno od vodećih globalnih tržišta po potrošnji od čak 143,3 litre po stanovniku, a u Hrvatskoj se popije oko 80 litara, što nas svrstava na 8. mjesto po potrošnji u EU, no bez stranih turista padamo na 20. mjesto, s oko 64 litre. Ukupna hrvatska potrošnja piva iznosi oko od 3,3 do 3,5 milijuna hektolitar­a piva, dok se samo Staroprame­na, koji je uz Coors Light, Miller, Blue Moon ključni brend u portfelju Molson Coorsa, danas u svijetu proizvede oko 3 milijuna hektolitar­a, od čega 2 milijuna izvan Češke.

– I dalje smatramo da je njegov potencijal daljnjeg rasta neupitan, s obzirom na to da smo na pojedinačn­im tržištima prisutni s od 1 do 8% udjela – objašnjava Ivančević. Tvrdi da Molson Coos, pa tako i Zagrebačka pivovara, podržavaju i sve veći rast craft pivovara.

Kultura ispijanja piva

– Craft je pivarskoj industriji donio sjajnu stvar. Kultura ispijanja piva se digla, ljudi sve više poznaju pivo, razgovaraj­u o pivu i dok se nekada smatralo da je ovo dosadna kategorija, danas je sve zanimljivi­ja, što nas raduje – završava Ivančević.

Prema podacima Fine, proizvođač­i piva u Hrvatskoj lani su ostvarili 2,47 milijardi kuna ukupnih prihoda te konsolidir­anu dobit od 344,9 milijuna kuna, 26% više u odnosu na 2017. Tri velike hrvatske pivovare, članice globalnih industrija, na hrvatskom tržištu zajedno drže oko 90% udjela, a tri srednje te 70-ak zanatskih pivovara oko deset. U sektoru proizvodnj­e piva radila su 1622 zaposlena, 5,1 posto više nego 2017. Prosječna mjesečna obračunata neto plaća u industriji piva iznosila je 9824 kune, što je 3% više te 75,9% više od prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnik­a na razini RH u 2017. (5584 kune). Izvezli smo piva za 312,6 mil. kuna, 6,3 posto više, a uvezli za 394,5 milijuna ili 6,4% više, što je rezultiral­o povećanjem negativnog trgovačkog salda za 6,8 posto, tj. sa 76,8 na 81,9 mil. kuna. Najveći ukupan prihod, u iznosu od 1,1 milijardu kuna, ostvarila je Zagrebačka pivovara, koja je bila i najveći izvoznik, a slijedi Heineken Hrvatska sa 723,4 milijuna kuna.

 ??  ?? NAGLASAK JE NA KVALITETI i svježini pa proizvodnj­a Staroprame­na ima važnu ulogu i u portfelju Zagrebačke pivovare, i to u jačanju premium segmenta, objašnjava Darko Ivančević
NAGLASAK JE NA KVALITETI i svježini pa proizvodnj­a Staroprame­na ima važnu ulogu i u portfelju Zagrebačke pivovare, i to u jačanju premium segmenta, objašnjava Darko Ivančević
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PROIZVOĐAČ­I PIVA U HRVATSKOJ, prema podacima Fine, lani su ostvarili 2,47 milijardi kuna ukupnih prihoda te konsolidir­anu dobit od 344,9 milijuna kuna
PROIZVOĐAČ­I PIVA U HRVATSKOJ, prema podacima Fine, lani su ostvarili 2,47 milijardi kuna ukupnih prihoda te konsolidir­anu dobit od 344,9 milijuna kuna
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia