Večernji list - Hrvatska

Bez Dickova ne bi bilo ni šeika ni Pepa Guardiole

Škotski napadač 1998. godine zabio je za Cityjev povratak u drugu englesku ligu i povijesni zalet kluba koji je danas jedan od najbogatij­ih i najmoćniji­h na svijetu

- Ozren Podnar

Mladi ljubitelji nogometa jedva mogu povjerovat­i, ali prije 20 godina Manchester City nalazio se u grčevitoj borbi za spas iz treće lige. I ne bi se izvukao iz ponora da se u petoj minuti nadoknade finala doigravanj­a nije ukazao zdepasti škotski napadač Paul Dickov lansiravši udarac života pod prečku vrata koja je čuvao njegov prijatelj i kum. Otkad je 1981. izgubio finale FA kupa od Tottenhama, City je potonuo u anonimnost i do 1998. šest se puta se selio između prve i druge lige. U godini Svjetskog prvenstva u Francuskoj preselio se još jednom... ali u treću ligu. I to kao zadnja momčad na ljestvici. Nikad prije u 118-godišnjoj povijesti “građani” nisu pali tako nisko. Za nekadašnje engleske prvake, osvajače FA kupova, Liga kupova i europskog Kupa kupova bilo je to krajnje poniženje. Dugo se činilo da će Cityjevo tavorenje u trećoj ligi potrajati. Prije Božića 1998. plavi su sjedili na 12. mjestu, točno na sredini tablice, a osam bodova ispod zone doigravanj­a za drugu ligu.

Proljetni zanos pogurao je momke legendarno­g Joea Roylea do treće pozicije i polufinaln­e pobjede nad Wiganom, a kao završna prepreka do povratka u drugu ligu stajao je Gillingham. Scenarij finala doigravanj­a bio je Wembley na čijim se tribinama okupilo 81.000 gledatelja. Stvari su se odvijale užasno po Citizense, tom prilikom odjevene u žuto-zelene prugaste dresove. U 86. minuti Gillingham je poveo s 2:0 i jasno vidio obrise drugog engleskog razreda, dok se za nekadašnje­g velikana nazirala još jedna sezona u “paklu”. Gorčinu navijača Cityja uvećavala je spoznaja da je Manchester United nekoliko dana ranije upotpunio zbirku Premijerna liga – FA kup – Liga prvaka. Kakva strahota, gradskom rivalu trostruka kruna, a nama treća liga, očajavali su. Minutu prije kraja redovnog vremena Kevin Horlock je sa 16 metara smanjio na 1:2, no bilo je to “too little too late”. Ili ne? Sat je pokazivao 94:24 kad je nakon biljara u kaznenom prostoru lopta doskočila do Paula Dickova, koji je nadirao po desnoj strani. Pred njim se, udaljen 12 metara, nalazio samo vratar Vince Bartram, njegov drag prijatelj i vjenčani kum. Prvim dodirom Dickov je zahvatio loptu tik iznad trave i odaslao je pod prečku.

Dok su se Cityjevi fanovi grlili u ekstazi, 169 cm visoki Škot slavio je na koljenima, stisnutih šaka i razrogačen­ih očiju prije nego što će tren kasnije biti zatrpan pod navalom čestitara. Ta će scena postati zaštitni znak klupskog preporoda, samo što toga u tom trenutku nitko nije bio svjestan. Jer, još nije bila dovršena ni misija povratka u drugu ligu. Drama se nastavila u produžecim­a i jedanaeste­rcima. Kod 1:0 za građane, u drugoj seriji, junak Dickov s bijele je točke prevario Bartrama, ali je lopta pogodila unutrašnju desnu stativu, prošetala se crtom, udarila o lijevu stativu i odbila se u polje. Ludilo! Gillingham je ostao živ, ali je Horlock ubrzo potom pogodio, da bi Cityjev Nicky Weaver obranio još dva udarca i okončao dramu sretno po sastav s Maine Roada. Ironijom sudbine, za igrača utakmice bio je proglašen Gillingham­ov Bartram; žiri je objavio svoju odluku minutu prije isteka 90., kod 2:0 za njegovu momčad.

Među navijačima i kroničarim­a vlada konsenzus da je povratak u drugu ligu 30. svibnja 1999. bio presudan korak u stvaranju velikog Manchester Cityja. Već milijardu eura uložio je šeik Mansour u momčad Manchester Cityja

godinu poslije, plavi su se popeli u Premier League, no to je bilo malo prebrzo za klub usred faze oporavka pa je City 2001. opet ispao. Kevin Keegan naslijedio je Roylea u ljetnom prijelazno­m roku i odmah ostvario povratak u najviši rang kao prvak druge lige, srušivši rekorde u broju bodova i postignuti­h golova.

Šest godina poslije Abu Dhabi United Group u vlasništvu šeika Mansura bin Zajeda al Nahjana kupio je klub od Tajlanđani­na Thaksina Shinawatre i započeo ciklus rekordnih ulaganja u igračka i trenerska pojačanja. Približno 1,25 milijarde eura poslije, Manchester City je bogatiji za četiri naslova prvaka, dva FA kupa i četiri Liga kupa, a magazin Forbes procijenio ga je petim najvrednij­im nogometnim klubom svijeta u 2018. s vrijednošć­u od 2,2 milijarde eura. ćih favorita prvenstva Fulhama. Domaćin je od 49. minute vodio pogotkom Knockaerta, a Slavenu je bod donio pogodak Ayayija u 80. minuti.

Bivši igrač Zagreba Filip Krovinović ušao je u redovima WBA u 59. minuti.

Slaven Bilić u sedam nastupa na klupi West Bromwich Albionaima 13 bodova i drži priključak s vodećim momčadima lige, Swanseajem i Charltonom. Sljedeće nedjelje na domaćem terenu čeka ga sraz s dojučerašn­jim premierlig­ašem Huddersfie­ld Townom.

 ??  ?? PAUL DICKOV Škotski nogometaš zabio je gol koji su navijači Manchester Cityja proglasili najvažniji­m u klupskoj povijesti
PAUL DICKOV Škotski nogometaš zabio je gol koji su navijači Manchester Cityja proglasili najvažniji­m u klupskoj povijesti
 ??  ?? SLAVEN BILIĆ Naš trener solidno gura kroz Championsh­ip
SLAVEN BILIĆ Naš trener solidno gura kroz Championsh­ip

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia