Večernji list - Hrvatska

SUTKINJA DINA IZ LIBIJE ARAPSKI SAM ZABORAVILA

- Damir Mrvec

Dina Khaled Barghathi (26) jedna je od dviju nogometnih sutkinja koje dijele pravdu na utakmicama Druge i Treće zagrebačke nogometne lige. Velika joj je želja da jednog dana sudi veliki hrvatski derbi između Dinama i Hajduka.

- Rođena sam u Libiji. Mama mi je Hrvatica i u Hrvatsku sam došla s osam godina. Nakon što sam došla, više nikad nisam bila u Libiji. Toliko sam se ovdje udomaćila da gotovo više i ne znam govoriti arapski, a kamoli čitati. Znam samo prepoznati arapska slova. U mojim venama teče hrvatska krv – rekla je Dina.

Početak je bio težak

U Zagrebu je završila osnovnu i srednju školu.

- U početku mi je bilo jako teško jer u to vrijeme nisam dobro govorila hrvatski i teško sam neke stvari razumjela. Trebalo mi je osam mjeseci da sve naučim. Od trećeg razreda osnovne škole govorila sam odlično i otad mi je sve bilo lakše. Istina, znali su me u srednjoj školi podcjenjiv­ati kada su pročitali moje prezime jer su mislili da nemam pojam o hrvatskom jeziku. Ali, na kraju sam imala bolje ocjene iz hrvatskog nego većina djece koja su ovdje rođena – istaknula je Dina.

Ima šestoricu braće i dvije sestre.

- U Zagrebu živi samo jedan brat i starija sestra. Ostali su u Njemačkoj i Libiji – istaknula je Dina.

Kao mala uvijek bi u ulici igrala nogomet s dečkima, a imala je i dobru prijatelji­cu koja ju je nagovorila da počnu trenirati nogomet.

- Prijatelji­čin tata je Željko Car, nogometaš Dugog Sela koji je postigao pobjedonos­ni pogodak protiv Dinama kada su ih s 3:2 izbacili iz Hrvatskog kupa. Ona je baš bila luda za nogometom pa joj je tata jednom prilikom za rođendan kupio lančić s privjeskom na kojem je bila kopačka. Htjeli smo se upisati u ŽNK Dinamo, ali mi baka nije dala da putujem na treninge sama autobusom. A onda je osnovan ženski klub u Sesvetskom Kraljevcu, u mjestu gdje sam živjela. Mojoj sreći nije bilo kraja. U početku smo bile jako loše, gubile smo utakmice sa po 0:10, ali nisam odustajala. Nakon tri godine, potpisala sa za Agram. Igrala sam na mjestu stoperice, a uzor mi je bio Josip Šimunić – priča Dina. Igračka karijera nije potrajala. - Imala sam velikih problema s ozljedama. Sa 16 godina mi je prvi put operirano koljeno. A prvi put mi je koljeno stradalo kada sam Druge i Treće zagrebačke lige, a san joj je dijeliti pravdu na derbiju Dinama i Hajduka u jednom prijateljs­kom susretu krivo šutnula loptu. Kada sam se vratila, zaigrala sam za seniorke. U klubu su tada igrale Sabina Bolić i Maja Petravić, danas sutkinje u Drugoj HNL i međunarodn­e sutkinje sa znakom Fife. Bila je jaka konkurenci­ja, nisam imala veliku minutažu, došle su još neke sitne ozljede i odustala sam od igranja. Onda me Sabina nagovorila sa upišem tečaj za nogometnu sutkinju. I tako sam upisala tečaj i to mi se jako dopalo.

Naravno, bilo je svakakvih upadica dok je sudila, pogotovo od gledatelja. Bilo je i nekih neugodnih igrača, a doživjela je i jedan incident koji dobro pamti.

Dobacivanj­a su simpatična

- Igrala se utakmica u Maloj Mlaki. U jednom trenutku, nezadovolj­an mojom odlukom, jedan domaći igrač unio mi se u lice i počeo mi psovati sve redom. Svi su mislili da će me udariti, ali nisam se bojala. Dala sam mu crveni karton i dečko je mirno izišao. Ali, u tom trenutku do mene je došao njegov kapetan momčadi, primio me za ruku i pitao jer to bilo za crveni karton. Naravno da je bilo za crveni. Mislila sam i njega isključiti jer me primio za ruku, no dala sam mu žuti i potom se sve smirilo – ispričala je Dina. A dobacivanj­e iz gledališta? - Obično se isključim, ali najčešće čujem “Idi doma kuhati”. No to mi je simpatično.

Sutkinja je od 2011., no u međuvremen­u tri godine nije sudila.

- Početkom 2015. vratila mi se ozljeda koljena i morala sam na novu operaciju. U međuvremen­u sam rodila sina Patricka. I nedavno mi je rekao, a ima samo četiri godine, da i on želi biti sudac – istaknula je Dina.

U Drugoj i Trećoj ligi je glavna sutkinja, a pomoćnici su joj muškarci. - Dečki su korektni, znaju i pomoći u nekim odlukama. Nije im problem što je žena glavna na travnjaku – kaže Dina.

Nogomet prati na TV-u. Gledala je gotovo sve utakmice Svjetskog prvenstva u Rusiji.

- Utakmice gledam u društvu kolega sudaca i uvijek komentiram­o sporne situacije i na kraju dajemo ocjenu sucu.

Kakvu bi ocjenu dobio sudac finala između Hrvatske i Francuske?

- Dobar. Odmah sam za onu spornu situaciju rekla da je naš igrač igrao rukom. Meni ne bi trebao VAR. Ruka je ruka – rekla je Dina.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia