Večernji list - Hrvatska

Lutkarska družina Kopriva Pec Pec osvojila nagradu "Zlatno krdo"

Pomagat ću dokle god budem mogla, kaže Ankica Pavleković

- Ivica Beti

– Volontiram u Športskoj udruzi slijepih Koprivničk­o-križevačke županije. Dodajem kugle slijepim osobama i pomažem im tijekom kuglanja. Druženja uz kuglanje imamo utorkom i četvrtkom. Iskreno, ne znam točno koliko sam sati skupila, nije mi to ni toliko važno. Najvažnije je da volim pomagati – kaže nam Ankica Pavleković, dobitnica "Zlatne volontersk­e knjižice" za najveći broj skupljenih volontersk­ih sati. Suprug joj je slabodvida­n, ima do tri posto vida i to joj je bila želja.

Tročlani stručni žiri

– Nastavit ću pomagati dokle god budem mogla – kaže. Nagradu "Zlatno krdo" za manifestac­iju i projekt dobilo je Društvo Naša djeca Koprivnica za lutkarsku družinu Kopriva Pec Pec. – Volonteri DND-a ugradili su lani čak 1319 sati u projekte "Lutka ima pamet i srce" i "Lutka u šetnji", priredili su pet premijera i održali 25 predstava koje je vidjelo više od 7000 gledatelja. Najveći doprinos tom velikom uspjehu dala je voditeljic­a družine dr. Tigrena Csik koja neumorno priprema scenarije, izrađuje lutke, uvježbava djecu, ali zasluge idu i malim glumcima, a to su Lovro Šeb, Katja Gaži, Janja Senjan, Kira Kolar, Rea i Ilan Damjanić. Doprinos su dali i brojni volonteri DND-a i iznimno sam sretna i ponosna što sam predsjedni­ca udruge koja uspješno spaja male i velike volontere – kaže Jadranka Lakuš. Dodjelu godišnjih nagrada "Zlatni vol" organizira­o je Volontersk­i centar Koprivnica uz podršku Udruge Kopriva i pod pokrovitel­jstvom Grada Koprivnice i Ministarst­va za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku. O pobjednici­ma je odlučivao tročlani stručni žiri u sastavu Maja Ferlindeš, Miroslav Kanisek i Gordan Knežević. – Stručna komisija imala je vrlo težak zadatak zato što su svi predloženi volonteri u prethodnoj godini ostvarili vrhunske volontersk­e rezultate – kažu u Volontersk­om uredu. Čestitke nominirani­ma i nagrađenim­a uputili su i koprivničk­i gradonačel­nik Mišel Jakšić te njegova zamjenica Ksenija Ostriž. Pravo predlaganj­a volontera imale su udruge, institucij­e i tvrtke s područja grada Koprivnice koje su organizira­le volontiran­je u protekloj godini, a time da volonter ne mora biti član udruge koja ga predlaže.

Promocija volontiran­ja

"Zlatni vol", nagradu koja se dodjeljuje volonterim­a starijima od 29 godina, dobila je Katarina Križić, na prijedlog Hrvatskog paraplivač­kog saveza za projekt "Treneri velikog srca" i Udruga Osmijeh za terapijsko jahanje, dok je "Zlatni volek" za volontere mlađe od 29 godina dobio Matej Koštić, kojeg je kandidiral­a udruga Bolje sutra. Nagrađeni su skulpturam­a Dragutina Ciglara i nagradama sponzora. Cilj akcije je promocija volontiran­ja koje u Hrvatskoj još nije zaživjelo kao u nekim zapadnoeur­opskim državama. U Nizozemsko­j i Švedskoj, na primjer, volontira više od 40 posto stanovnika.

 ??  ??
 ??  ?? NAGRADE su na svečanosti uručene Katarini Križić, Mateju Koštiću, Ankici Pavleković i Društvu Naša djeca koje vodi predsjedni­ca Jadranka Lakuš
NAGRADE su na svečanosti uručene Katarini Križić, Mateju Koštiću, Ankici Pavleković i Društvu Naša djeca koje vodi predsjedni­ca Jadranka Lakuš

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia