Večernji list - Hrvatska

NELSONOV LANAC VRAĆA SE NA SVOJE STARO MJESTO

Šest je mjeseci vrijedna ostavština grofa Lavala Nugenta stajala u skladištu građevinsk­e firme, a zahvaljuju­ći potrazi koju je pokrenuo Večernjak, napokon ide na restauraci­ju

- Petra Balija

Stajao je u skladištu građevinsk­e tvrtke P. G. P. punih šest mjeseci. Radnici koji su ljetos obnavljali Kamenita vrata, tvrdi komisija koja je jučer u Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti, kamo je stigao u utorak, pregledala tzv. Nelsonov lanac, čuvali su ga dobro. A možda bi se kod njih “zadržao” i dulje da nije bilo Večernjako­va teksta koji je podigao buru u javnosti pa se u potragu za lancem, među ostalima, uključilo i Ministarst­vo kulture. Ostavština irskog grofa Lavala Nugenta sve je te mjesece bila izgubljena, a stanari Opatičke 2, na čijoj je zgradi lanac stajao, čak su posumnjali da je ukraden. Jer nakon što su ga radnici lanjskog rujna prepilili i odnijeli, više ga vidjeli nisu. A i prestao se spominjati pa su se s razlogom pobojali da i neće.

Kamen treba “liječiti”

No lanac će se vratiti na staro mjesto, uvjerava Stipe Tutiš, pročelnik Zavoda za zaštitu spomenika, koji je s voditeljem Ljevaonice Željkom Mačešićem te akademskim kiparom i restaurato­rom Slavenom Miličeviće­m bio u komisiji koja ga je pregledala. Gradu je, kaže, stalo da se taj važan element stare zagrebačke jezgre ponovno postavi uz zgradu na uglu Opatičke i Kamenite ulice, s obzirom na to da su na njega navikli stanovnici metropole, a i atrakcija je za turiste.

– Lanac je skinut pod nadzorom konzervato­ra, a u obnovu će tek nakon što Zavod odobri elaborat i izda nalog za radove – ističe Tutiš. Elaborat će izraditi Ljevaonica, odnosno kipar Slaven Miličević, a poanta je da se sačuva izvorni izgled.

– Treba vidjeti u kojem je stanju kamen od kojeg je napravljen stup koji povezuje lanac s kućom. Iz njega se trebaju potom izvući sve nečistoće i mora ga se “liječiti” te s pomoću posebnih kemijskih sredstava učvrstiti. Nešto ćemo morati i mijenjati, ima dijelova koji su napukli – kaže Miličević.

Morat će dizati kocke

Lanac, podsjetimo, potječe s broda HMS Victory, zvijezde pobjedničk­e bitke kod Trafalgara u kojoj je poražena Napoleonov­a vojska, a njime je zapovijeda­o admiral Horatio Nelson, po kojemu je i nazvan. Kada će ga Zagrepčani i turisti ponovno vidjeti na starome mjestu, ovisi pak o kompleksno­sti konzervato­rsko-restaurato­rskih radova. U dobrim je rukama, kaže Mačešić, jer je kipar Miličević odradio 60-ak restauraci­ja zaštićenih kulturnih dobara, što pokretnih, što nepokretni­h, Ljevaonica više od 150, a surađuju na takvim poslovima već 20 godina.

– Restaurira­nje starih predmeta kompleksan je posao koji zahtijeva i puno papirologi­je. Moramo se usuglasiti sa Zavodom za zaštitu spomenika čak i oko nijansi neke boje – objašnjava Mačešić.

Lanac je, dodaju, manje kompleksan za restauraci­ju od stupa, a karike koje su ostale na zgradi na uglu Kamenite i Opatičke obnovit će na licu mjesta jer je to jednostavn­ije nego da se sve izvlačilo iz palače. Morat će tako ponovno dizati i kocke kojima su nedavno popločili Kamenitu ulicu, no to neće, zaključuje Tutiš, zahtijevat­i opsežne radove.

I topovska kugla na stupu potječe s broda Victory

 ??  ?? Prije obnove treba izraditi elaborat pa se još ne zna kada će ponovno osvanuti na Gornjem gradu; dio je karika u kutiji od čokoladnih bananica
Prije obnove treba izraditi elaborat pa se još ne zna kada će ponovno osvanuti na Gornjem gradu; dio je karika u kutiji od čokoladnih bananica
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Na vrhu stupa stoji topovska kugla s istog broda s kojega potječe i lanac. Brodom je zapovijeda­o admiral Horatio Nelson koji se često sastajao s feldmaršal­om Lavalom Nugentom, grofom u čijem je vlasništvu bila kuća na uglu Opatičke i Kamenite ulice.
Na vrhu stupa stoji topovska kugla s istog broda s kojega potječe i lanac. Brodom je zapovijeda­o admiral Horatio Nelson koji se često sastajao s feldmaršal­om Lavalom Nugentom, grofom u čijem je vlasništvu bila kuća na uglu Opatičke i Kamenite ulice.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia