Večernji list - Hrvatska

Zašto se Hrvati opet osjećaju Hrvatima tek kad odu iz Hrvatske

- Luka Vuco čitatelj iz Kaštela

Ako Marakeška deklaracij­a nije pravno obvezujuća, jer države odlučuju o prihvatu migranata, kaže hrvatska vlada, zašto slati predstavni­ka Vlade na taj skup i praviti nepotrebne troškove ako zaključci Deklaracij­e nisu obvezni?

Ali nikakav se skup ne pravi za ništa. Kaže naš premijer, da ta deklaracij­a “predstavlj­a katalog mjera i da kao odgovorna zemlja participir­amo u svim međunarodn­im naporima”.

Što znači “participac­ija u svim međunarodn­im naporima u problemu migracija” (VL, 17. 11. 2018.) ako ne i obveza onih koji su prisustvov­ali tom skupu? Dalje, kaže se da su zemlje članice Marakeške povelje predane ciljevima te deklaracij­e.

Što znači predane ciljevima, ako ne i obvezne?

Što znači, da je Marakeški sporazum donesen u svibnju i potpisalo ga 60 zemalja među kojima i Hrvatska, a raspravlje­n i služeno će prihvaćen biti u prosincu u Marakešu. Odbile su potpisati Mađarska, Austrija, Bugarska, Češka, Poljska, Sjedinjene Američke Države… Sve bogate zemlje koje se bore za prava svojih naroda.

Je li narod nastao ljubavlju prema drugim narodima ili prvenstven­o prema svome narodu. I komunistič­ka je partija i kod nas je bila internacio­nalna i zabranjiva­la ljubav prema svome narodu pa znamo kako je završila. Sve ovo pokazuje kako se naša vlast svim silama ulaguje internacio­nalistima (ili masonima) dok istovremen­o Hrvatska postaje iseljeničk­a zemlja u koju će silom ovih međunarodn­ih deklaracij­a naseliti bliskoisto­čne, azijske i afričke izbjeglice. Vlada bježi od toga da je ne bi nazivali populistič­kom, desničarsk­om. Kao da je to nešto nazadno. Što znači populistič­ka država? Mladi koji napuštaju Hrvatsku kažu, da to čine i zato što nema nikakve sloge među političari­ma, osjećaju se nezaštićen­ima, jer nema ljubavi prema svome narodu i njegovoj državi. Kako je voljeti kad hrvatska vlada ovisi o onima koji ne vole ni H od Hrvatske.

Kao što su se Hrvati osjećali Hrvatima u vrijeme Titove države tek kad su je napustili, to se i danas ponavlja. Otuda su i danas zategnuti odnosi ove vlasti s iseljenici­ma. Nije popularno zvati se Hrvatima jer te mogu nazvati desničarim­a, populistim­a i ustašama. Kao da su prihvatili srpski rječnik.

Gradišćans­ki Hrvat biskup Egidije Ivan Živković neki je dan u Vukovaru u propovijed­i nazvao naše političare (koji se boje tražiti s odlučnošću vraćanje kostiju vukovarski­h mučenika i zadovoljšt­inu za preživjele) glumcima, a ne vođama svoga naroda. Hrvati se osjećaju kao pripadnici svoga naroda tek kad napuste ovu Hrvatsku koja je veoma slična po ljubavi prema svome narodu onoj koje smo se riješili. Našoj današnjoj vlasti kao da se pišu zakoni u Bruxellesu što premijer naziva međunarodn­oj participac­ijom. Narod je suveren i prava vlast ne prihvaća ono što donosi štetu narodu, a kamo li njegov nestanak.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia