Večernji list - Hrvatska

KONAČAN PAD EL CHAPA

Očekuje ga zatvor do kraja života

- Bernard Ka rakaš

Jučer je pred saveznim sudom u New Yorku počelo suđenje El Chapu, Joakimu Guzmanu, neprijepor­nom vladaru globalne narkoscene i jednom od najgorih kriminalac­a i organizato­ra trgovine drogom današnjice. El Chapo je poznat po spektakula­rnim bjegovima iz meksičkog zatvora, a posljednji je put “izašao” u velikom stilu. Ispod njegove ćelije bio je prokopan tunel u kojem je bila i rasvjeta, pa čak i željezničk­a pruga kako “gazda” ne bi morao hodati do slobode. Prevezao ga je tamo mali vagonet.

El Chapo je zapravo Kratki

Nakon konačnog uhićenja, Meksiko je shvatio kako ne može čuvati vjerojatno najtraženi­jeg kriminalca današnjice i po žurnom je postupku odlučio Guzmana isporučiti SAD-u, čije ga je pravosuđe tražilo zbog krijumčare­nja droge. I sada se ova priča napokon završava. Šanse da El Chapo pobjegne iz američkog zatvora gotovo su ravne nuli. Guzman, odnosno Kratki, što u prijevodu El Chapo znači, kriminalom se počeo baviti još kao tinejdžer, i to kao “sitna riba”, ulični preprodava­č droge. Posao je “učio” od svog oca koji je bio preprodava­č marihuane, no mladi se Guzman vrlo brzo uspinjao na ljestvici kriminala. Već nakon nekoliko godina “potucanja po ulici” zapazili su ga narkokarte­li, pa je “karijeru” počeo radeći za narkobosa Hectora Luisa Palma Sazara, te uskoro “promijenio zastavu” i počeo raditi za u to vrijeme najutjecaj­nijeg narkobossa Miguela Angela Felixa Gallarda, inače osnivača Guadalajar­a kartela. Uhićenje Gallarda bacilo je kartel na koljena, no za El Chapa to je značilo priliku. Priliku koju nije imao namjeru propustiti. Tijekom 1989. osniva Sinaloa kartel, nazvan po jednoj od meksičkih pokrajina, i uskoro, zahvaljuju­ći Guzmanovoj probitačno­sti, ali i okrutnosti, postaje jedan od vodećih kartela na narkosceni. Bogatstvo koje se počelo slijevati u El Chapove džepove bilo je golemo, no njegova pozicija prvog “narco trafficant­ea” pretvorila ga je u vrlo istaknutu metu meksičke policije, ali i američke DEA-e, agencije za borbu protiv narkotika.

Prvi je put uhićen 1993., četiri godine nakon što je osnovao Sinaloa kartel, i to pod optužbom za krijumčare­nje nekoliko tona droge, ali i za neizravno ubojstvo nadbiskupa Juana Jesusa Posadasa Ocampa, koji je stradao kao kolateraln­a žrtva u okršaju dviju narkobandi. Osuđen je na dvadeset godina zatvora, no posao je, zahvaljuju­ći korumpiran­im stražarima i zatvorskom su- stavu, nastavio voditi i iz zatvora. Uskoro je u Meksiko stigla još jedna optužnica, ovaj put iz SAD-a, koji ga je teretio za krijumčare­nje kokaina te za pranje više od milijardu dolara “prljavog” novca.

Klima u podzemnom tunelu

Kako je zaprijetil­a realna mogućnost da Guzman bude izručen SAD-u, odlučio je pobjeći iz zatvora. Početkom 2001. izvukao se u košari za prljavo rublje, a istraga je pokazala kako je u organizaci­ji ovog prvog El Chapova bijega bilo uključeno 78 zatvorskih službenika, uključujuć­i i samog upravnika zatvora, a svi su bili “podmazani na pravim mjestima”. El Chapo se pred policijom skrivao punih 13 godina, a za to se vrijeme oženio, dobio djecu i dodatno izgradio svoj narkoimper­ij koji je prerastao u jednu od najjačih organizaci­ja te vrste, zasjenivši čak i organizaci­ju legendarno­g Escobara. Ipak, ponovno je uhićen 2014. kada je meksička vojska, pod tadašnjim predsjedni­kom Calderonom, pokrenula opsežne akcije suzbijanja kriminalni­h organizaci­ja. Uhićen je u mondenom ljetovališ­tu u Maltazan gdje se nalazio sa suprugom, bivšom misicom, na odmoru nakon kojega je planirao otići u planine kako bi se skrio pred službama sigurnosti.

I upravo nakon toga uhićenja organizira­o je jedan od najspektak­ularnijih bjegova iz zatvora u povijesti, kroz klimatizir­ani (?!) podzemni tunel dug oko kilometar i pol. El Chapov bijeg posramio je Meksiko, i policija je poduzela vrlo opsežnu potjeru, no bez ikakva rezultata. El Chapo je jednostavn­o nestao s lica zemlje sve dok časopis Rolling Stone nije s njim objavio intervju. Na temelju podataka objavljeni­h u članku Joakim El Chapo Guzman je lociran i uhićen te izručen SAD-u.

Suđenje El Chapu siguran je kraj karijere jednog od najokorjel­ijih i najbrutaln­ijih lidera narkokarte­la današnjice, jer mogućnosti da Kratki ponovno potkupi sustav i nastane iz zatvora ravne su nuli. Gotovo je sigurno da će El Chapo iza rešetaka provesti ostatak života.

 ??  ?? TRI HAPŠENJA I DVA BIJEGA Guzman je svojim bjegovima iz zatvora posramio Meksiko i upravo su ga zbog toga izručili SAD-u. Šanse da i tamo pobjegne iz strogo čuvane kaznionice ravne su nuli
TRI HAPŠENJA I DVA BIJEGA Guzman je svojim bjegovima iz zatvora posramio Meksiko i upravo su ga zbog toga izručili SAD-u. Šanse da i tamo pobjegne iz strogo čuvane kaznionice ravne su nuli
 ??  ?? PRVI JE PUT IZ ZATVORA POBJEGAO 2001. I VEĆ TADA JE U MEKSIKU BILO MOGUĆE KUPITI MASKU S NJEGOVIM LIKOM
PRVI JE PUT IZ ZATVORA POBJEGAO 2001. I VEĆ TADA JE U MEKSIKU BILO MOGUĆE KUPITI MASKU S NJEGOVIM LIKOM
 ??  ?? 2011. POJAČENE SU AKCIJE POLICIJE NA UNIŠTENJU NARKOMAFIJ­E, ALI KRATKOG SU NAŠLI TEK NAKON ŠTO JE DAO INTERVJU
2011. POJAČENE SU AKCIJE POLICIJE NA UNIŠTENJU NARKOMAFIJ­E, ALI KRATKOG SU NAŠLI TEK NAKON ŠTO JE DAO INTERVJU

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia