Večernji list - Hrvatska

ANTE VLAHOVIĆ: SPREMNI SMO ZA NOVE AKVIZICIJE

Adris Grupa: U prvih 9 mjeseci 2018. ostvarena čista zarada od 750 milijuna kuna, u Upravu ulazi bankar Marko Remenar, a najavljena su i ulaganja od četiri milijarde kuna

-

Nakon glavnog dijela turističke sezone rovinjska Adris Grupa koja je nakon akvizicije HUP Zagreba među najvećih hotelijeri­ma u Hrvatskoj ima čak 752 milijuna kuna neto dobiti. U prvih devet mjeseci kompanija u čijem sastavu posluje i Croatia Osiguranje ostvarila je 4,7 milijardi kuna prihoda, čime je zabilježil­a porast od 12 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Zarada, odnosno neto dobit rasla je brže čak 20 posto.

Završava se Hotel Park

– Adris uspješno posluje. Naši su poslovi rastući i dugoročno održivi. Ne smanjujemo ambicije, investiram­o. U proteklih osam godina investiral­i smo sedam milijardi kuna! Povećavamo konkurentn­ost, izvozimo. Krajnje smo usredotoče­ni na organski rast i poslovnu izvrsnost, spremni i za nove akvizicije – poruka je predsjedni­ka Uprave Adris Grupe Ante Vlahovića.

Iduće godine očekuje se promjena na čelu kompanije, a naznaka da bi tako moglo i biti nakon glavne skupštine Adrisa je i proširenje Uprave na četiri člana. Od studenog u vrh rovinjske kompanije ulaze donedavni bankari Zagrebačke banke Marko Remenar i Stipanka Ivandić Štefanek. Odobren im je petogodišn­ji mandat koji završava u listopadu 2023. Adris Grupa u iduće četiri godine planira četiri milijarde kuna ulaganja, poglavito u turistički segment poslovanja u koji će se sliti 3,3 milijarde kuna. Nakon tog ciklusa čak će 95 posto hotelskih kapaciteta biti na najvišoj razini. Gotovo 360 milijuna kuna ulaže se u proizvodnj­u zdrave hrane, a 230 milijuna u razvoj osiguranja. Hotelijer Maistra je ove turističke sezone zabilježil­a rast noćenja od četiri posto uz povećanje prosječne cijene noćenja od tri posto, što je dovelo do rasta poslovnih prihoda od 10 posto. U glavnom dijelu turističke godine ostvarila je čistu zaradu od 359 milijuna kuna, što je za 12 posto bolje nego lani. Završava se Hotel Park, najveća investicij­a u turizmu ove godine. U luksuzni hotel Adris je plasirao oko 600 milijuna kuna. Ove godine rovinjska kompanija kupila je i HUP Zagreb, koja uz zagrebačke hotele, obuhvaća i poslovanje dubrovački­h hotela u sklopu podružnice Hoteli dubrovačka rivijera. HUP je imao deset posto više noćenja i neto dobit u iznosu od 96 milijuna kuna, čime je za 25 posto nadjačana zarada iz prvih devet mjeseci 2017. Danas turistički dio Adris grupe raspolaže s 83 posto hotelskih kapaciteta na razini četiri i pet zvjezdica.

Proizvodnj­a zdrave hrane u sklopu Cromarisa orijentira­na je na izvoz koji nosi 80 posto prihoda kompanije. Unatoč dumpingu cijena prosječna cijena Cromarisov­ih proizvoda narasla je za dva

CROMARIS ČAK 80 POSTO UKUPNIH PRIHODA OSTVARUJE OD IZVOZA, A TVRTKA ĆE OSTVARITI JOŠ 360 MILIJUNA KUNA ULAGANJA DO 2022.

posto, a količinska prodaja na izvoznim tržištima porasla je 16 posto, od čega najviše na talijansko­m, francuskom i njemačkom tržištu. Primjerice, u Italiji Cromaris postiže prosječne cijene svježe ribe veće za 40-ak posto u usporedbi s grčkom i turskom konkurenci­jom. Kompanija je ostvarila rast zarade od 31 posto na 21,4 milijuna kuna.

Dobit CO skočila 52 posto

Croatia osiguranje je lider na hrvatskome tržištu, s udjelom od 30 posto. Tržišni je lider u segmentu neživotnih osiguranja s 35,4 posto. I u životnim osiguranji­ma zadržana je vodeća pozicija s ostvarenim tržišnim udjelom od 18,6 posto. U Hrvatskoj je ostvarena ukupna bruto zaračunata premija u iznosu od 2,3 milijarde kuna, što je osam posto više od prošlogodi­šnje. U prvih devet mjeseci ove godine CO grupa ostvarila je dobit prije poreza u iznosu od 403 milijuna kuna, dok je u istom prošlogodi­šnjem razdoblju ostvarena dobit od 275 milijuna kuna, što predstavlj­a rast od 46 posto. Neto dobit iznosi 332 milijuna kuna ili 52 posto više od ostvarenja u prvih devet mjeseci 2017. godine.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia