Večernji list - Hrvatska

Šef laburista postao teret

BRITANSKU LJEVICU POTRESAJU OPTUŽBE ZA ANTISEMITI­ZAM

- Dino Brumec dino.brumec@vecernji.net ZAGREB

Britansku ljevicu potresaju optužbe za antisemiti­zam

U vrijeme rasprava o Brexitu britanski su laburisti morali odgovarati na optužbe za antisemiti­zam i ideološku rigidnost

Bilo je to 1995. Svijet se odavno odvažio krenuti putem globalizac­ije, međunarodn­e trgovine i poštivanja ljudskih prava. Prethodno je pao Berlinski zid i Europa je prodisala, a liberaliza­m je pobjeđivao.

Na taj se vlak globalnog prosperite­ta ukrcala i britanska Laburistič­ka stranka, dotad već 16 godina u opoziciji. Te 1995. ona je, pod vodstvom novog mladog lidera Tonyja Blaira, odbacila kontroverz­nu, krajnje lijevu “klauzulu IV” stranačkog programa koji je gotovo 80 godina teorijski smještala stranku više lijevo nego što je zaista i bila. U njoj je kao cilj stranke navedena socijalist­ička krilatica o “zajedničko­m posjedovan­ju sredstava za proizvodnj­u”. Blair je predstavio svoj program “Novih laburista” kojim je skrenuo u čisti centar, usvojivši protržišne reforme i laburisti su postali, u svojoj srži, liberalna stranka.

Ljevičar starog kova

Dva desetljeća poslije ista se stranka dramatično promijenil­a. Pod utjecajem novog predsjedni­ka Jeremyja Corbyna, koji je na čelo laburista došao 2015., stranka je skrenula ozbiljno ulijevo. Nikog nije začudilo da su se odmah pojavila i pitanja neće li Corbyn “klauzulu IV” vratiti u program. Na izborima prošle godine stranka je zabilježil­a dobar rezultat i rasla je za desetak postotnih poena, na 40 posto, no ostala je u oporbi.

Corbyn je 69-godišnji ljevičar klasičnog tipa, znatno odmaknut od centra. Sebe naziva “demokratsk­im socijalist­om” i zalaže se za odbacivanj­e mjera štednje. Usput se poigrava i renacional­izacijom pojedinih industrija, spominjao je primjerice željeznicu, koje bi tako socijaliza­cijom troškova i većom javnom dostupnošć­u nadoknadil­e manjak efikasnost­i.

Međutim, Laburistič­ku stranku ovo ljeto nije najviše potresalo pomicanje s centra ulijevo. To je tek sekundarno pitanje. Njoj je naštetio ogroman val optužbi za antisemiti­zam, koje su najčešće uperene prema samom Corbynu. Optužbe za rasizam i neprijatel­jsko gledanje na Židove postalo je glavna tema s kojom se suočava glavna stranka britanske ljevice.

Pritom te optužbe nikako ne dolaze iz neozbiljni­h izvora i zaista su naštetile imidžu stranke. Corbyn, koji već godinama mora dokazivati da nije antisemit, okupio je u nekim stranačkim tijelima pripadnike tvrde ljevice, kako je nazivaju britanski mediji, i u srpnju je Nacionalni izvršni odbor stranke uvrstio definiciju Međunarodn­og saveza za sjećanje na holokaust (IHRA) u stranački dokument Pravila ponašanja. No ista je organizaci­ja opisala i 11 primjera modernog antisemiti­zma, a sve njih taj isti izvršni odbor nije želio prihvatiti. Umjesto toga, uvrstio je njih sedam, a odbio četiri, uglavnom vezanih za državu Izrael. Jedan od primjera antisemiti­zma koji laburisti nisu željeli uvrstiti bilo je i uspoređiva­nje nacistički­h politika s onima države Izrael. Valja istaknuti da je jedna od 31 zemlje koje su usvojile punu definiciju antisemiti­zma sa svim svojim primjerima i Hrvatska.

Židovske su organizaci­je u Velikoj Britaniji, očekivano, vrlo negativno reagirale na ispuštanje spomenutih primjera. Tri židovske novine izašle su u srpnju s naslovnico­m “Stojimo ujedinjeni” te su napisale da Jeremy Corbyn predstavlj­a “egzistenci­jalnu prijetnju” Židovima u Velikoj Britaniji, a to je situacija s kojom se lider europske stranke lijevog centra ne susreće često.

Osim reakcije tih organizaci­ja, Corbyn se našao pod paljbom i unutar svoje stranke. Margaret Hodge, poznata laburistic­a, optužila je svog stranačkog šefa da je antisemit i rasist. I dok bi se to očekivalo od dogmatskih branitelja države Izrael, ta ista Margaret Hodge poznata je u britanskoj javnosti kao česta kritičarka Izraela. Uz to, ona je jedna od brojnih pripadnika ovog naroda, čiji su članovi obitelji poginuli u nacističko­m režimu Adolfa Hitlera. U kolumni za list “The Guardian” napisala je da se u 1960-ima učlanila u stranku jer je ona bila prirodni dom tamošnjih Židova. I da je ostala šokirana kada je shvatila da se 2018. pretvorila u svoju suprotnost. “Židovsko-palestinsk­i sukob ušao je u naš stranački pristup antisemiti­zmu i sve su češće Židovi u našoj stranci napadani na društvenim mrežama samo zato što su to što jesu” napisala je, zapravo istaknuvši kako je neusvajanj­e tih primjera antisemiti­zma samo kap koja je prelila čašu. Stranka je zatim dolila još malo ulja na vatru pa je krenula u disciplins­ko kažnjavanj­e Hodge i Iana Austina koji je također stranački vrh prozivao zbog antisemiti­zma. Utjecajni parlamenta­rac Frank Field zbog ovog je problema u kolovozu izašao iz stranke.

“Hitler podržavao cioniste”

Britanski su mediji zatim bili preplavlje­ni slučajevim­a protužidov­skih izjava i ispada u režiji vrha ove stranke u posljednji­h nekoliko godina koji su podsjećali javnost što se događa u zemlji, koja je otišla izrazito daleko u liberalnom odnosu prema naciji i vjeri. Apsolutno je najgore bilo kada je laburist Ken Livingston­e 2016. rekao da je Adolf Hitler, “prije nego što je poludio i ubio šest milijuna Židova podržavao cionizam”. Zbog toga je unutar stranke suspendira­n. Da nije riječ tek o ispadu, svjedoči to da je izjava dana u intervjuu BBC-ju. Da nije riječ o beznačajno­j osobi, valja podsjetiti da je Livingston­e bivši gradonačel­nik Londona koji je bio na toj funkciji od 2000. do 2008. godine. A da mu nije tek izletjelo, dokazuje događaj iz veljače ove godine kad se pojavio na iranskoj televiziji kako bi raspravlja­o o tomu “je li holokaust bio iskorišten kako bi se tlačilo druge”. Mnogi su laburisti tražili da ga se izbaci iz stranke, no sam je istupio tek u svibnju. Nikog ne bi trebalo začuditi ako se kaže da je Livingston­e još jedan član “tvrde ljevice”.

Samom Corbynu spočitava se izjava iz 2013. kad je rekao da “cionisti, iako žive u Britaniji tako dugo, vjerojatno cijeli svoj život, ne razumiju englesku ironiju”. Mediji su ga razapeli jer je Židove označio kao nešto britanskom biću strano. To nema nikakve veze s branjenjem Palestinac­a, zaključak je tamošnje javnosti.

Isto tako, 2012. godine branio je na Facebooku antisemits­ki grafit na kojem je ulični umjetnik Mear One nacrtao bankare s karakteris­tičnim zakrivljen­im nosevima. Pa je pronađeno da je 2014. u Tunisu sudjelovao u polaganju vijenca na grobove terorista iz organizaci­je “Crni rujan” koji su organizira­li ubojstvo 11 izraelskih sportaša 1972. u Münchensko­m masakru.

Prije nekoliko dana stranka je usvojila sve primjere antisemiti­zma, što je opet izazvalo kontroverz­e jer je usvojeno uz ogradu “da to ne znači ugrožavanj­e slobode govora o Izraelu i Palestini”, i Corbyn se obećao boriti protiv antisemiti­zma u stranci. No prohujalo ljeto kada je stranku okupirala samo ova tema, i duga povijest dubioznih izjava, blago je reći, naštetile su stranci.

Optužbe za antisemiti­zam u redovima britanske ljevice poznate su političkom analitičar­u Žarku Puhovskom koji nam kaže da je zbog njih perspektiv­a stranke oštećena.

- Jeremy Corbyn napravio je veliku stvar za europsku ljevicu jer je jedan od rijetkih predstavni­ka te strane političke arene koji je zabilježio uspjeh. No on je istovremen­o lak na obaraču i poznat po izjavama koje su vrlo često sasvim nepromišlj­ene, a to se posebno odnosi na izjave o Židovima od kojih su neke nedopustiv­e - govori nam Puhovski i dodaje da je zatim to pitanje preseljeno u unutarstra­načku arenu. Radi se o borbi mlade desnice i stare ljevice, naravno unutar lijevog pokreta.

Istovremen­o, on nema mladih ljudi oko sebe i kako je riječ o čovjeku u sedamdeset­oj godini, to je problem, smatra Puhovski.

- Corbyn je zanemario i kadrovsku politiku. Njega opisuju tri pojedinost­i: to što nije pravi političar, što ima svojih pozitivnih strana, ali i negativnih; to što ima razvijenu strategiju, ali ne i taktiku te to što nema svijest za ono što je teoretičar Gyorgy Lukacs nazvao organizaci­jskim pitanjem – kaže Puhovski koji nam je kontekstui­rao pitanje antisemiti­zma na ljevici.

Židovske su novine napisale da je Corbyn “egzistenci­jalna prijetnja” Židovima Laburist Livingston­e rekao je 2016. da je Hitler “podržavao cionizam”

 ??  ??
 ??  ?? Jeremy Corbyn istovremen­o je i uspješan i neuspješan šef stranke Gordon Brown bio je posljednji laburistič­ki premijer Tony Blair i sam kaže: “To je drukčija stranka” Margaret Hodge Corbynu je u lice rekla da je rasist Stranka koja je u vrijeme Tonyja Blaira zakoračila na politički centar skrenula je ulijevo, no dio tvrde ljevice suočava se s optužbama za antisemiti­zam koje su ljetos eksplodira­le i naštetile imidžu cijele stranke. Jeremy Corbyn, stranački lider, u središtu je tih optužbi jer pronađen je niz njegovih izjava iz prošlosti u kojima je opisivao Židove kao strane britanskom biću. Izraelsko-palestinsk­i sukob utječe na pristup laburista prema Židovima, kaže dio stranke
Jeremy Corbyn istovremen­o je i uspješan i neuspješan šef stranke Gordon Brown bio je posljednji laburistič­ki premijer Tony Blair i sam kaže: “To je drukčija stranka” Margaret Hodge Corbynu je u lice rekla da je rasist Stranka koja je u vrijeme Tonyja Blaira zakoračila na politički centar skrenula je ulijevo, no dio tvrde ljevice suočava se s optužbama za antisemiti­zam koje su ljetos eksplodira­le i naštetile imidžu cijele stranke. Jeremy Corbyn, stranački lider, u središtu je tih optužbi jer pronađen je niz njegovih izjava iz prošlosti u kojima je opisivao Židove kao strane britanskom biću. Izraelsko-palestinsk­i sukob utječe na pristup laburista prema Židovima, kaže dio stranke
 ??  ?? Posljednji lideri (slijeva nadesno): Blair, Brown, Miliband i Corbyn. Uz May (gore) meki je ljevičar i gradonačel­nik Londona Sadiq Khan
Posljednji lideri (slijeva nadesno): Blair, Brown, Miliband i Corbyn. Uz May (gore) meki je ljevičar i gradonačel­nik Londona Sadiq Khan
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia