Večernji list - Hrvatska

Potičite radnike da biciklom ili pješice dolaze na posao!

- (ibe)•

Punih 12 godina mještani Orehovice čekali su otvorenje nove sportske dvorane, a prije toga osam su godina čekali otvorenje nove škole koja je prve učenike primila 2011. No čekanju je napokon kraj. Učenicima i udrugama od prošlog je tjedna na raspolagan­ju moderna dvorana koja će, zahvaljuju­ći aneksu sa šest učionica, omogućiti i odvijanje jednosmjen­ske nastave. Temelji su podignuti još 2006., no sve do 2015. radovi se nisu pomaknuli s mjesta, a stupovi, koje su mješta- ni u šali nazivali raketama, boli su u oči.

Izdali rješenje u samo 24 sata

– Ova školska godina za nas je posebno važna zbog tri razloga. Prvi je što smo školsku godinu započeli u programu Škola za život, pa smo za 300.000 kuna nabavili pametne ploče, tablete i ostalu opremu. Drugi je razlog taj što obilježava­mo 150 godina sustavnog obrazovanj­a u Orehovici, a treći je otvorenje školske sportske dvorane – rekao je ravnatelj škole Željko Krištofić. Načelnik Franjo Bukal ističe da su otvorenje čekali dugih 12 godina. Uz 308 učenika dvoranu će, napominje, koristiti i 16 udruga. – Dogradnja šest učionica, opremljeno­st škole, prostorije za produženi boravak stvaraju pretpostav­ke kakve želim u svakoj školi u Međimurju, a to je jednosmjen­Štromar ska nastava. I na tome ćemo raditi i dalje – naglasio je župan Matija Posavec. Na svečanosti otvorenja dvorane bila je i ministrica znanosti i obrazovanj­a Blaženka Divjak koja je rekla da je njezino Ministarst­vo izdalo rješenje o korištenju dvorane u samo 24 sata od zaprimanja zahtjeva. Ministarst­vo je, najavila je, Vladi na usvajanje poslalo i prijedlog da se osigura 15 milijuna kuna za izgradnju škole u Pribislavc­u, gdje se desetljeći­ma čeka nova škola, a učenici na nastavu odlaze u kaštel grofa Feštetića. Ministar graditeljs­tva i prostornog uređenja Predrag pohvalio je rezultate stručnih službi Međimurske županije u privlačenj­u sredstava iz fondova EU, kao i uspješnom pronalasku rješenja i modela za energetsku učinkovito­st škola i njihovu obnovu prema tom modelu. U dvoranu je uloženo 15,5 milijuna, od čega je Međimurska županija izdvojila devet milijuna, Ministarst­vo regionalno­g razvoja 3,8 milijuna, Ministarst­vo znanosti 2,2 milijuna, a Općina 461.455 kuna.

Naviknuli na strpljenje

Dvorana je višenamjen­ska, prilagođen­a sportskim aktivnosti­ma i manifestac­ijama. U Orehovici su se naviknuli na strpljenje jer su i školu čekali godinama. Kamen temeljac postavljen je 2005., no građevinsk­i radovi počeli su tek u studenome 2008. godine, a zgrada je dovršena u listopadu 2011. U nas čak 76 posto ispitanika starijih od 15 godina rijetko ili nikada ne vježba, što je više od europskog prosjeka koji iznosi 60 posto Tjelesna aktivnost povoljno djeluje na zdravlje i psihu, no donosi i društvene, ekonomske i ekološke dobrobiti, ističu u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, koji organizira akciju "Pješice ili biciklom na posao". Do 23. rujna prijavljen­i će građani morati najmanje tri dana pješačiti ili koristiti bicikl za odlazak na posao. Tijekom svakog tjedna pješaci trebaju proći pješice barem deset, a biciklisti 40 kilometara. – Na žalost, udjel nedovoljno tjelesno aktivne populacije vrlo je visok, kako među djecom i mladima, tako i kod odraslih osoba. Prema rezultatim­a posljednje­g istraživan­ja u sustavu praćenja javnog mnijenja u zemljama članicama EU, u Hrvatskoj čak 76 posto ispitanika starijih od 15 godina rijetko ili nikada ne vježba, što je više od EU prosjeka koji iznosi 60 posto, a 66 posto ispitanika rijetko ili nikada ne koristi bicikl u svrhu transporta niti prakticira druge oblike tjelesne aktivnosti. To je također više od prosjeka zemalja EU koji iznosi 56 posto – ističu u ZJZ-u MŽ-a. Prema Europskoj zdravstven­oj anketi provedenoj u Hrvatskoj tijekom 2014. i 2015. godine, samo 23 posto ispitanika starijih od 15 godina dostiže potrebnu razinu aerobne tjelesne aktivnosti umjerenog intenzitet­a od najmanje 2,5 sata tjedno, a prošlogodi­šnje istraživan­je Središnjeg državnog ureda za šport pokazalo je da se 62 posto populacije uopće ne bavi sportskim aktivnosti­ma niti vježba. Ostali voze bicikl, šeću, plešu, vrtlrare i slično, no samo 12 posto čini to tri do četiri puta tjedno. – Želimo potaknuti poslodavce ds stimuliraj­u svoje zaposlenik­e na aktivan način prijevoza ili druge oblike aktivnosti, budući da su brojna istraživan­ja pokazala kako tjelesna aktivnost ima važnu ulogu u očuvanju radne sposobnost­i te unapređenj­u produktivn­ost i rada – napominju u ZJZ-u.

Uključeni su u program Škola za život, a u selu se slavi i 150 godina obrazovanj­a

 ??  ?? Temelji su podignuti još 2006. godine, no sve do 2015. radovi se gotovo nisu ni pomakli s mjesta dok su stupovi, koje su mještani u šali nazivali raketama, boli u oči. Najviše novca u objekt je uložila Županija
Temelji su podignuti još 2006. godine, no sve do 2015. radovi se gotovo nisu ni pomakli s mjesta dok su stupovi, koje su mještani u šali nazivali raketama, boli u oči. Najviše novca u objekt je uložila Županija
 ??  ??
 ??  ??
 ?? PONEDJELJA­K, 10. RUJNA 2018. ??
PONEDJELJA­K, 10. RUJNA 2018.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia