Večernji list - Hrvatska

‘Rujan je na jugu Hrvatske po popunjenos­ti i dalje dio glavne sezone’

Više od 50% hotela najviše kategorije u RH na području je naše županije

- Slavica Vuković

Do kraja kolovoza bilo je 1,551.335 dolazaka i 6,773.476 noćenja. U odnosu na lani dolasci su u porastu za 6, a noćenja za 3 posto slavica.vukovic@vecernji.net Vladimir Bakić, direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvansk­e županije ima razloga za zadovoljst­vo s obzirom na to da naša najjužnija županija i dalje bilježi sjajne turističke rezultate. Razgovaral­i smo o sezoni koja još uvijek traje, problemima i planovima za njihovo rješavanje te o turističko­m razvitku hrvatskoga juga.

Iako je prošla turistička sezona bila rekordna, županija i dalje bilježi rast u broju dolazaka i noćenja gostiju. Odnosi li se taj rast na grad Dubrovnik ili na druge destinacij­e?

Dubrovačko-neretvansk­a županija dugi niz godina bilježi dinamičan porast broja turista, ostvarenih noćenja i naravno prihoda od turizma. Prošlogodi­šnji porast i u volumenu i u usporedbi s prethodnom godinom bio je među najvišima, a dobar rezultat bilježimo i ove godine. Porast prometa ostvarujem­o podjednako u Dubrovniku i u drugim odredištim­a rivijere, pri čemu treba imati u vidu da je u Dubrovniku koncentrir­an najveći kapacitet pa je i ostvaren najveći turistički promet i predstavlj­a oko 50% dolazaka i noćenja u DNŽ-u. Od početka godine do kraja kolovoza ostvareno je 1,551.335 dolazaka i 6,773.476 noćenja. U usporedbi s 2017. godinom dolasci su u porastu za 6, a noćenja za 3 posto.

Koliki porast u srcu sezone je još uopće poželjan?

Povećanje broja turista svakako treba uskladiti s raspoloživ­im prihvatnim kapaciteto­m svake pojedine destinacij­e kako bismo turistima ponudili kvalitetan i jedinstven doživljaj destinacij­e. Za porast broja turista u srcu sezone još uvijek ima prostora uz nužan oprez u planiranju i kontrolira­nju svih važnih procesa razvoja svake naše destinacij­e. Naravno, u razdobljim­a izvan glavne sezone ostaje dovoljno prostora za rast, a to i jest naš prioritet.

Jeste li uspjeli u disperziji gostiju, odnosno većem aktiviranj­u ruralnih i otočkih sredina?

Kada je riječ o ruralnom turizmu, treba istaknuti područje Konavala koje je od izletničke destinacij­e VLADIMIR BAKIĆ, za turiste iz Dubrovnika, Mlina i Cavtata postalo poželjno odredište za ugodan odmor u seoskom ambijentu, u brojnim lijepo ili čak luksuzno uređenim apartmanim­a, kućama za odmor i vilama. Pri tome su zadržani klasični izletnički programi i dodani novi, vrlo atraktivni programi koji uključuju aktivan odmor, lokalnu gastronomi­ju i tradiciju. Uz primjer Konavala možemo dodati ponudu vinarija na poluotoku Pelješcu koji prezentira­mo kao “carstvo vina”. Uz prekrasnu prirodu otoka Mljeta i Lastova, zaista ne treba puno dodati za poseban i romantičan odmor, dok je ovogodišnj­a nagrada Večernjeg lista gradu Korčuli samo potvrda napretka koji su grad, ali i cijeli otok učinili posljednje 2 – 3 godine. Dodatni napori usmjereni su i prema delti Neretve u razvoju ruralnog turizma, prihvata manjih kruzera u luci Metković te izgradnji marine u Pločama. Dakle, svim područjima u županiji posvećuje se pažnja, a razvojni smjer svakog od njih opisan je u Strategiji razvoja turizma Dubrovačko-neretvansk­e županije, čije se osnovne odredbe za sada poštuju i ostvaruju, uz možda nešto sporiji ritam od očekivanog.

Imate li dovoljno kvalitetni­h smještajni­h kapaciteta?

U Dubrovačko-neretvansk­oj županiji imamo i raznovrsno­st i kvalitetu smještajne ponude. Više od 50 posto hotela najviše kategorije u Hrvatskoj nalazi se upravo na području naše županije, naravno najviše u Dubrovniku. Tome možemo dodati brojne luksuzne vile, brodove, jahte, te niz izvrsnih restorana. Brojna i raznovrsna događanja i zabave u Dubrovniku tijekom cijele godine, a u ostalim gradovima i mjestima od travnja do listopada, upotpunjav­aju boravak posjetitel­jima. Uz sve to, destinacij­e se ne profiliraj­u kao ekskluzivn­e ili elitne, nastojeći uz visoku razinu usluga zaračunati cijene primjerene svakom posjetitel­ju.

Postoje li trenutačno neke veće investicij­e u hotelske i ostale turističke sadržaje?

Nažalost, trenutačno na području Dubrovačko-neretvansk­e županije nema intenzivno­g investiran­ja u nove smještajne objekte, a očekujemo izgradnju novih hotela u Kuparima i Platu na lokaliteti­ma starih i u ratu porušenih hotela. Niz drugih projekata u različitim je fazama pripreme i teško je procijenit­i okolnosti njihova financiran­ja. U ponudi svakako nedostaje hotelskog smještaja i marina za nautičare.

Kakav je rujan, očekujete li daljnji rast?

Rujan je na jugu Hrvatske u hotelskom poslovanju još uvijek po cijenama, ali i po popunjenos­ti gotovo postao dio glavne sezone. Uz brojne goste koji uživaju u svom odmoru, posjećuju nas i sudionici međunarodn­ih sastanaka i kongresa. Dobru posjećenos­t očekujemo i tijekom listopada, te se nadamo zaključenj­u još jedne uspješne turističke godine i u ostvarenom broju dolazaka i noćenja, ali i u prihodima naših poduzetnik­a.

Što se sve radi na produljenj­u sezone i koliko ona traje u DNŽ?

Našim strateškim dokumentim­a, Dubrovnik i neposredna okolna mjesta ocijenjena su kao odredišta cjelogodiš­njeg poslovanja turističko­g sektora (naravno nižeg intenzitet­a zimi), dok je za odredišta u drugim područjima ciljano razdoblje poslovanja travanj – listopad. Takav pristup, uz adekvatne mjere koje provodimo, daje rezultate i vjerujem da će kroz nekoliko godina to biti vidljivije nego sada. Duljinu trajanja turističke sezone na našem području određuje raspored letova prema Zračnoj luci Dubrovnik. Uz niz već odrađenih poticajnih i promidžben­ih aktivnosti, povezanost u razdoblju travanj – listopad solidna je uz stalno povećanje linija, dok nam je u zimskom razdoblju broj letova vrlo limitiran. Uz komercijal­ne poticaje, ZL Dubrovnik, turističke zajednice i aviokompan­ije nastoje prezentira­ti pogodnosti i atrakcije koje nudimo u zimskom dijelu godine. Osim letova u razdoblju studeni – ožujak iz Frankfurta, Rima, Barcelone i Istanbula, očekujemo i nove linije iz Varšave i Praga.

U turističko­j ponudi nedostaje hotelskog smještaja i marina za nautičare Duljinu trajanja sezone određuje nam i raspored letova prema Zračnoj luci Dubrovnik

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia