Večernji list - Hrvatska

Tablete je dobilo 217 učenika, stižu i laptopi za nastavnike

- Ivona Ćuk

Program će se provoditi u 1. i 5. razredu u svim predmetima i u 7. razredu u predmetima biologija, kemija i fizika ivona.cuk@vecernji.net Osnovnu školu Čazma ove će godine pohađati 461 učenik u matičnoj školi i 138 učenika u područnim školama – ukupno 599 učenika od kojih će za neke od ove godine krenuti obrazovni program po eksperimen­talnom programu Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a Škola za život. Naime, čazmanska Osnovna škola jedna je od 72 škole koje su ušle u program Škola za život u RH i našla se u odabranom društvu škola koje kreću s novim sustavom obrazovanj­a i koje će biti primjer kako bi školstvo u svim školama u Hrvatskoj u budućnosti trebalo izgledati.

Za školu 250.000 kuna

Sam ulazak u program Škola za život može se smatrati uspjehom, jer na natječaj Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a pristiglo je trostruko više prijava od konačnog broja izabranih škola koje su morale zadovoljit­i prostorne i socijalne kriterije natječaja, a uz OŠ Čazma u našoj županiji u spomenuti program ušle su i OŠ Mate Lovraka iz Velikog Grđevca i Srednja škola Augusta Šenoe iz Garešnice. Program će se tako i u čazmanskoj školi koju pohađa 217 učenika provoditi u 1. i 5. razredu u svim predmetima i u 7. razredu u predmetima biologija, kemija i fizika. Važno je naglasiti da za roditelje nema dodatnog financijsk­og opterećenj­a jer je Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a osiguralo 200 milijuna kuna državnih i europskih sredstava, a svoju potporu daje i Bjelovarsk­o-bilogorska županija. Učenicima OŠ Čazma će se podijeliti 217 tableta u vrijednost­i od 217.000 kuna, a svaki učenik dobit će i udžbenike prilagođen­e programu Škola za život. Također, OŠ Čazma odobreno je 250.000 kuna za opremanje škole što podrazumij­eva laptope za nastavnike, interaktiv­ne ploče, projektore, ali i opremanje kabineta fizike, kemije, biologije, prirode, tehničke kulture i tjelesne i zdravstven­e kulture. Dakle, do sada je u programu Škola za život u opremanje čazmanske škole uloženo pola milijuna kuna.

Morali odobriti i roditelji

– Počela je nova školska godina, a u Osnovnu školu Čazma došli smo jer je jedna od tri škole u županiji koje su krenule u novi program. Zadovoljan sam što smo jedna od rijetkih županija koja ima toliko škola, ali to je ujedno i odgovornos­t svih koji rade na tom programu, ponajviše ravnateljs­tva i svih nastavnika kojima bih kao prvo zahvalio. Zahvalio bih i roditeljim­a koji su dali privolu da škola uđe u taj program. Tu su naravno nastavnici i profesori koji su htjeli ući u program, a i ravnatelji­ca koja je to vodila – kazao je župan Damir Bajs.

Dosad je putem ovog programa u opremanje čazmanske škole uloženo oko 500.000 kn

 ??  ?? Kompjutori na klupama obradovali su đake
Kompjutori na klupama obradovali su đake
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia