Večernji list - Hrvatska

Vučićev Gazimestan – “Srbija napokon radi, a ne ratuje”

Predsjedni­k Srbije misli da je dvodnevnim cirkusom na Kosovu postigao cilj i pokazao da Srbi i Kosovari ne mogu živjeti zajedno

- Hassan Haidar Diab

Milošević je bio veliki srpski lider, ali Srbija tada nije shvatila da nije sama na svijetu i da se bez svijeta ne može, kazao je Vučić “Nećemo dati da oružjem krenu na vas, hoćemo vas žive. Ako se netko usudi napasti vas, ni jedne sekunde neću dvojiti da vas branim i zaštitim”, počeo je svoj govor srpski predsjedni­k Aleksandar Vučić pred desetak tisuća okupljenih Srba u Kosovskoj Mitrovici.

Kinin, Sarajevo, Priština

“Danas bez kapi krvi postajemo veći, jer poslije mnogo godina Srbija radi, a ne ratuje ni s kim. Ulažemo u život, djeca nam rastu, a ne pokapamo ih poslije bombardira­nja. Naša djeca danas uče, a ne ratuju”, naglasio je Vučić ističući tijekom svog govora kako je “predsjedni­k Jugoslavij­e, Slobodan Milošević bio veliki srpski lider, ali želje Srbije u to vrijeme nisu bile realne i Srbija nije shvatila da nije sama na svijetu i da se bez svijeta ne može te je zbog toga platila cijenu”. Vučićev Gazimestan većina medija ocijenila je provokacij­om, usporedivš­i ga s posjetom i govorom ideologa Velike Srbije, Slobodana Miloševića 1989., ali Vučić je to pokušao demantirat­i. “Prije 30 godina stotine tisuća ljudi, a Milošević je tada bio dovoljno velik da ih okupi, dočekalo je kraj njegova govora. Pjevao je naš narod, s vjerom i uvjerenjem, zaneseno i ponosno: ‘Ko to kaže, ‘ko to laže Srbija je mala– rekao je Vučić i dodao da su Srbiju poslije toga dočekala tri rata, Srbi su ginuli u Kninu, Sarajevu i Prištini, a danas se u Kninu vijori “šahovnica”, u Sarajevu je “broj Srba prepolovlj­en”, a u Prištini živi “tek nekolicina Srba”. Vučić je na skup stigao nakon što nije uspio doći do mjesta Banje jer su kosovski veterani ceste blokirali građevinsk­im strojevima i kamionima, rasutim balvanima. Veterani Oslobodila­čke vojske Kosova (OVK-UČK) blokirali su sve prilazne ceste selu Banje u namjeri da onemoguće dolazak srbijansko­g predsjedni­ka Aleksandra Vučića u to naselje južno od rijeke Ibar, gdje među većinskim Albancima živi oko 300 Srba, pa je kosovska vlada posjet otkazala iz sigurnosni­h razloga. Odluku o zabrani posjeta predsjedni­ka Srbije Aleksandra Vučića području Drenice osobno je donio kosovski premijer Ramush Haradinaj koji je kazao da ne može garantirat­i njegovu sigurnost nakon čega je Vučić odustao od puta te se mještanima Banje obratio putem telefona obećavajuć­i da će “doći drugi put”.

“Priznati Kosovo – nikada”

Predsjedni­k Vučić u svojem obraćanju Srbima na Kosovu kazao je da on ne želi mijenjati granice i da nikada neće priznati neovisnost Kosova naglasivši da on mora “stati i pred Thacija, Mogerini i Merkel, te reći da će se boriti za Srbiju i srpski narod”. Međutim, Vučić misli da je političkim cirkusom koji je izveo na Kosovu uspio postići svoj cilj i dići tenzije te isprovocir­ati Albance i pokazati čelnicima EU na čelu s Angelom Merkel, koji se protive mijenjanju granica, da je suživot Srba i Albanaca na Kosovu nemoguć te da je podjela Kosova jedino rješenje.

Ako se netko usudi napasti vas, ni jedne sekunde neću dvojiti da vas branim, poručuje

 ??  ?? Predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić svoj posjet Kosovu završio je jučer mitingom u Kosovskoj Mitrovici pred desetak tisuća Srba koji su mu poručili “dobro došao predsjedni­če”
Predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić svoj posjet Kosovu završio je jučer mitingom u Kosovskoj Mitrovici pred desetak tisuća Srba koji su mu poručili “dobro došao predsjedni­če”
 ??  ?? Zaustavlje­n balvanima Veterani Oslobodila­čke vojske Kosova blokirali su sve prilaze i spriječili Vučića da dođe do sela Banje gdje živi 300 Srba
Zaustavlje­n balvanima Veterani Oslobodila­čke vojske Kosova blokirali su sve prilaze i spriječili Vučića da dođe do sela Banje gdje živi 300 Srba
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia