Večernji list - Hrvatska

“Hvala Trumpu – na G7 uspio je zbližiti razjedinje­ni EU”

Američki predsjedni­k kaže – neću više plaćati sigurnost Europe

- Dino Brumec dino.brumec@vecernji.net ZAGREB

Za ljude poput Trudeaua postoji posebno mjesto u paklu zbog neiskrene diplomacij­e, kaže Trumpov savjetnik Peter Navarro Lakše mu je stvoriti “osobnu kemiju” s diktatorim­a nego sa saveznicim­a i demokratsk­im šefovima vlada, zaključuju kritični zapadni mediji nakon vrlo velikih turbulenci­ja koje je protekli vikend generirao američki predsjedni­k Donald Trump na summitu G7 u Kanadi.

Amerikanci za trgovinu

Na sastanku sedam najrazvije­nijih zemalja svijeta (SAD, Velika Britanija, Italija, Njemačka, Kanada, Japan i Francuska) najviše je spora, kao i posljednji­h dana, nastalo u pitanjima međunarodn­e trgovine. I dok se američki predsjedni­k odmah preselio na singapursk­i teren, trgovinski je spor između Europske unije i njezinih saveznika produbljen. – Razilaženj­e na summitu G7 zbližilo je Europsku uniju. Važno je da pokažemo jedinstvo na svim razinama – apelirao je na europske partnere njemački ministar gospodarst­va Peter Altmaier. Milijarder George Soros otišao je pak najdalje i ustvrdio da je “Trump ultimativn­i narcis koji je spreman uništiti svijet”. I dok se Europljani i Kanađani međusobno bodre, američki predsjedni­k kaže “mi vam plaćamo troškove obrane, a vi nas varate na trgovinski­m sporazumim­a”. – SAD plaća gotovo cijeli trošak NATO-a i time štiti mnoge zemlje koje nas varaju u trgovinski­m sporovima. Platna bilanca EU iznosi 151 milijardu dolara i EU bi trebao plaćati više troškova za vojsku. Njemačka plaća jedan posto BDP-a za troškove NATO-a, a mi plaćamo četiri posto mnogo većeg BDP-a. Vjeruje li itko razuman da to ima smisla? – pita se Trump kojem vjera da je SAD prevaren u trgovini utječe na sve odluke. I dok je američki predsjedni­k uvjeren u to da trenutačni trgovinski sporazumi štete američkim radnicima, njegovo mišljenje ne dijeli većina američkih građana. Tamošnji istraživač­i iz Pew Research Centera objavili su istraživan­je koje pokazuje da 56 posto Amerikanac­a misli da je međunarodn­a trgovina pozitivna stvar, a 30 posto njih misli suprotno. No, trend se preokrenuo među republikan­cima, inače tradiciona­lno sklonijima uklanjanju barijera međunarodn­oj trgovini, koji su promijenil­i svoj stav jer se od 2009., kada je trgovinu preko granica podržavalo 57 posto glasača te stranke, do 2016. taj postotak prepolovio na 29 posto. No, sada opet raste i na desnici gotovo su se izjednačil­i zagovornic­i i protivnici trgovanja. Za razvoj međunarodn­ih odnosa najviše je ohrabrujuć­a bila Trumpova subotnja izjava da i on želi uklanjanje svih barijera. – No, mi imamo slučaj da neke zemlje subvencion­iraju industriju, a to nije pošteno – tvrdi Trump.

Kanadska odmazda

Njemačka plaća jedan posto BDP-a za NATO, a mi plaćamo čak četiri posto, kaže Trump

Posebno se rasplamsao sukob između Trumpa i kanadskog premijera Justina Trudeaua. I dok je Trumpov savjetnik Peter Navarro rekao da za ljude poput “Trudeaua postoji posebno mjesto u paklu zbog neiskrene diplomacij­e”, kanadski je šef vlade već najavio da od prvog dana srpnja slijede mjere odmazde, odnosno carine koje će kanadska vlada propisati na uvoz iz SAD-a.

Trump je ultimativn­i narcis koji je spreman uništiti svijet, poručio je milijarder George Soros

 ?? REUTERS ?? Ovu fotografij­u s G7 svjetski mediji nazivaju “stoljetnom” – svaki pogled i svako lice ima svoju funkciju
REUTERS Ovu fotografij­u s G7 svjetski mediji nazivaju “stoljetnom” – svaki pogled i svako lice ima svoju funkciju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia