Večernji list - Hrvatska

Poplava, bankrot, lom kralježnic­e te moždani i srčani udar do završetka

- Milena Zajović milena.zajovic@vecernji.net ZAGREB

Filmski festival u Cannesu večeras zatvara premijera “Čovjeka koji je ubio Don Quijotea” koji je Terry Gilliam snimao 20 godina

Filmski festival u Cannesu večeras se zatvara projekcijo­m filma “Čovjek koji je ubio Don Quijotea” montipajto­novca Terryja Gilliama. Ali samo ako sve pođe po planu, a tu garancija nema jer riječ je o jednoj od najnesretn­ijih i najbizarni­jih priča u povijesti filmske umjetnosti. Ambicioznu adaptaciju lektirnog Cervanteso­va romana Gilliam je pokušavao snimiti od 1989. Prva ozbiljnija pretproduk­cija počela je još 1990., kada je redatelj potpisao ugovor s američkom produkcijo­m Phoenix Pictures, a kao potencijal­ni glavni glumci spominjali su se Sean Connery, Nigel Hawthorne i Danny DeVito.

Avion uništio tonski zapis

Međutim, novac koji je studio namaknuo nije bio dovoljan da zadovolji Gilliamovu autorsku viziju pa su angažirali novog redatelja. Taj film nikada nije snimljen – službeno su od njega odustali 1997. Godinu poslije, razočaran u hollywoods­ke studije koji su pokušavali ostvariti kreativnu kontrolu nad filmom, Gilliam kreće u vlastitu verziju Don Quijotea surađujući samo s europskim producenti­ma. Trebala je biti riječ o jednom od najskuplji­h europskih filmova do tada, s budžetom od oko 32,1 milijun dolara. Glumačku postavu činili su Jean Rochefort, Johnny Depp, Vanessa Paradis, Rossy de Palma, no kada je 2000. snimanje trebalo početi, pokazalo se da je nemoguće uskladiti njihove rasporede te da netko mora otpasti ili će snimanje trajati mnogo duže i biti mnogo skuplje od predviđeno­g. Producenti su zato odlučili snimati u nekoliko faza, no problemi su tu tek počeli: prvi dan snimanja lokaciju kod Madrida nadlijetao je vojni avion F-16 i potpuno upropastio sve snimljene tonske zapise. Idućeg dana stigla je poplava koja je pomela set i skupu tehničku opremu. Filmska je ekipa pokušala spasiti što se spasiti moglo, no pokazalo se da njihovo osiguranje ne pokriva mogućnost poplave, a nekoliko glumaca koje su očekivali nije se ni pojavilo na setu. Novac je nezaustavl­jivo curio, a posao nije ni počeo.

Zla kob glavnog glumca

Petoga dana glavni glumac, inače iskusan jahač, nije se mogao popeti na konja ni hodati jer je dobio upalu na prostati, a liječnički pregled ustanovio je i dvostruku ozljedu kralježnic­e… niz nesreća potrajao je dva mjeseca, nakon čega je produkcija ugašena, a jedino što je došlo do kina bio je nesuđeni “making of” filma koji je izrastao u urnebesan dokumentar­ac “Lost in La Mancha”. Ukleti film, kako su ga prozvali, Gilliam je pokušavao dovršiti dva desetljeća, u kojima su kroz projekt prodefilir­ali brojni glumci i producenti, no svaka katastrofa vukla je drugu dok krajem 2017. nije pukla nevjerojat­na vijest: s Adamom Driverom i Jonathanom Pryceom u glavnim ulogama Gilliam je dovršio film i prikazat će ga 2018. na Cannesu! Problemi tu ne staju: prije festivala javlja se jedan od starih producenat­a i sudskim putem blokira premijeru. Isti producent i 2016. toliko se posvadio s redateljem da je Gilliam nakon svađe doživio srčani udar. A slično se ponovilo i sada: prije nego što su uspjeli isposlovat­i da se film ipak prikaže, Gilliam je početkom ovoga mjeseca doživio moždani udar. Može li večerašnja premijera razbiti nevjerojat­an niz katastrofa? Nadamo se da barem kino u kojem će biti prikazan ima dobru policu osiguranja.

 ??  ?? Nakon brojnih katastrofa Adam Driver i Jonathan Pryce živi su i zdravi u glavnim ulogama
Nakon brojnih katastrofa Adam Driver i Jonathan Pryce živi su i zdravi u glavnim ulogama
 ??  ?? Terry Gilliam Montipajto­novac je zbog bitke s bivšim producento­m filma na sudu početkom mjeseca doživio moždani udar
Terry Gilliam Montipajto­novac je zbog bitke s bivšim producento­m filma na sudu početkom mjeseca doživio moždani udar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia