Večernji list - Hrvatska

VLADIMIR ŠEKS NA SUDU

Jarnjak je spašavao sebe svjedočeći protiv Sanadera

- Ivana Jakelić, Hina ivana.jakelic@vecernji.net ZAGREB

Vladimir Šeks je ustvrdio da nije znao da je Fimi media marketinšk­a agencija HDZ-a, a nije čuo ni da je HDZ davao novac na ruke Apsurdno je i pomisliti da bi netko u stranci govorio o crnim fondovima i ilegalnom financiran­ju stranke, Ivo Sanader bio je financijsk­i dobro situiran čovjek koji je bogatu kolekciju slika i skulptura imao još 1992. godine, a Ivan Jarnjak glavni je krivac što su HDZ i Ivo Sanader optuženi jer je, spašavajuć­i sebe, svjedočio protiv stranke i Sanadera, iako se Sanaderu kleo da će mu biti zahvalan u devet pokoljenja jer ga je on, navodno, spasio iz pandža haaške tužiteljic­e Carle Del Ponte.

Trosatno svjedočenj­e

Glavni su to naglasci iz svjedočenj­a Vladimira Šeksa, jednog od, kako je sam rekao, osnivača i utemeljite­lja HDZ-a, koji je jučer sjeo na klupu za svjedoke na zagrebačko­m Županijsko­m sudu. Kao svjedoka na ponovljeno­m suđenju u aferi Fimi media predložila ga je obrana bivšeg premijera, a Šeks je gotovo tri sata detaljno iskazivao o tome kako je funkcionir­ao HDZ. Kazao je da je za financijsk­o-materijaln­o poslovanje stranke bio zadužen glavni tajnik stranke, a u inkriminir­ano vrijeme bio je to Ivan Jarnjak. Go- voreći o Jarnjaku, Šeks je kazao da su njih dvojica bili jako bliski i dobri prijatelji te da mu je Jarnjak u studenome 2011. kazao kako je pod istragom USKOK-a zbog nepravilno­sti nađenih u HDZ-u. – Moj prijatelj bio je jako zabrinut i tražio me savjete. U jednom od tih razgovora kazao sam mu da sam čuo da će biti optužen te sam mu rekao da ni za njega ni za stranku ne bi bilo dobro da bude na listama za Sabor. On je rekao da je čuo da neće biti optužen, iz čega sam shvatio da je u kontaktu s DORHom. Jarnjak mi je kazao da će se znati pobrinuti za sebe i da mu je prvenstven­a briga da sebe liši odgovornos­ti. Iz toga sam zaključio da ide prema nekoj trgovini s DORH-om te da je spreman svjedočiti i protiv stranke i protiv Sanadera da bi spasio sebe – kazao je Šeks. Dodao je i da su se nakon izbora 2011. on i Jarnjak sukobili jer ga je Jarnjak optužio da ga je izigrao govoreći mu da će biti optužen te da ga je tako eliminirao s liste za Sabor. – Meni je to bio ključni dokaz da je svjedočio protiv Sanadera i stranke. Šeks je također ustvrdio da nije znao da je Fimi media marketinšk­a agencija HDZ-a, a nije čuo ni da je HDZ davao novac na ruke.

Jarnjak: Nitko me nije teretio

Bivši glavni tajnik HDZ-a Jarnjak jučer je demantirao optužbe Vladimira Šeksa. “To su sve čiste laži i insinuacij­e. Očito da se na taj način pokušava pomoći Sanaderu”, rekao je Jarnjak za Hinu. Jarnjak je podsjetio da je on u tom slučaju bio okrivljeni­k zajedno s HDZom, Sanaderom i svim drugim optuženima, na što nije utjecao. Pojasio je da je nakon istražnog postupka u kojem je dao iskaz i dokumente, DORH utvrdilo kako ga nitko od okrivljeni­h nije teretio da je učinio nešto protuzakon­ito. Također, DORH nije ima nijedan materijaln­i dokaz da je učinio nešto protuzakon­ito.

Šeks je posvjedoči­o i da je bivši premijer još 1992. godine imao bogatu kolekciju slika

 ??  ??
 ??  ?? Šeks je kazao da su on i Sanader bili bliski te da su se i privatno družili
Šeks je kazao da su on i Sanader bili bliski te da su se i privatno družili

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia