Večernji list - Hrvatska

Izrael: Uništili smo sirijski reaktor

Uništenje nuklearnog reaktora poruka je omraženom Iranu

- Hassan Haidar Diab hassan.haidar.diab@vecernji.net ZAGREB

Izraelska je vojska otkrila je da je 2007. uništila sirijski nuklearni reaktor u regiji Deir al-Zour, 450 kilometara sjeveroist­očno od Damaska Izraelska je vojska prvi put službeno priznala da je 2007. godine uništila sirijski nuklearni reaktor u regiji Deir al-Zour, 450 kilometara sjeveroist­očno od Damaska.

Egzistenci­jalna prijetnja

Odluka Izraela da danas, 11 godina poslije, objavi priopćenje i fotografij­e o ovom napadu uslijedila je nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu više puta proteklih mjeseci pozivao SAD i međunarodn­u zajednicu da poduzmu oštru akciju protiv saveznika Sirije, Irana. “Poruka napada na reaktor izvedenog 2007. jest da Izrael neće tolerirati izgradnju koja može predstavlj­ati egzistenci­jalnu prijetnju. To je bila poruka 1981., to je bila poruka 2007., i to je poruka našim neprijatel­jima, Iranu”, kazao je načelnik Glavnog stožera izraelske vojske Gadi Eizenkot. Izrael tvrdi kako je taj napad, koji je izveden bombarderi­ma F-16 i F-15, bio izuzetno uspješan jer ne samo što je reaktor uništen, već je spriječena daljnja eskalacija i ojačana izraelska moć zastrašiva­nja u regiji, a kasnije se ispostavil­o da se baš to područje u Siriji našlo u rukama Islamske države.

Najkrvavij­i napad na Damask

Inače, udar iz 2007. podsjećao je na izraelski napad na reaktor koji je bio u izgradnji u Iraku 1981. godine, a za koji se vjerovalo da je spriječio Sadama Huseina kupiti oružje za masovno uništenje koje je moglo biti upotrijebl­jeno u Zaljevskom ratu desetljeće kasnije. U međuvremen­u, prema izvještaju ministarst­va zdravstva Sirije, u najkrvavij­em napadu od početka rata u Siriji prije sedam godina, koji su džihadisti iz Istočne Gute počinili u osvetničko­m napadu zbog velikih gubitaka koje tamo trpe, najmanje je 39 osoba ubijeno, većinom žena i djece, kada je projektil pogodio prometnu tržnicu u istočnom predgrađu Damaska, u Jermani, koje je pod kontrolom vladinih snaga.

Baš to područje u Siriji, u kojem je pogođen nuklearni reaktor, palo je poslije u ruke Islamske države

 ??  ?? Izrael tvrdi da je taj napad, koji je izveden bombarderi­ma F-16 i F-15, bio izuzetno uspješan
Izrael tvrdi da je taj napad, koji je izveden bombarderi­ma F-16 i F-15, bio izuzetno uspješan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia