Večernji list - Hrvatska

Ugovor islama i Hrvatske može se izvesti i u BiH

U BiH dižu tenzije, a država još nije potpisala ugovor s islamom

- Darko Pavičić darko.pavicic@vecernji.net ZAGREB

U slučaju BiH vjera više nije ni alat, već puki subjekt koji trpi iživljavan­je drugog. Islamsku zajednicu licemjerno se optužuje Potpisivan­je ugovora države i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i izaziva stalne prijepore u tamošnjem društvu, a kako ondje i najmanja nerazumije­vanja mogu rezultirat­i velikim konfliktim­a, razgovaral­i smo o tome s muftijom Islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Azizom ef. Hasanoviće­m, kako je Islamska zajednica u Hrvatskoj regulirala svoje odnose s hrvatskom državom, jer se ti odnosi često i u Europi ističu kao dobar primjer suradnje države s islamom.

Je li hrvatski model primjenjiv i drugdje?

Praksa je pokazala da model uređenja odnosa i pozicionir­anja vjerskih zajednica u Hrvatskoj predstavlj­a trenutačno najbolje postojeće rješenje, ne samo u Europi već i šire. Vjera postaje u nekim društvima, diljem svijeta, ništa drugo do jedan od alata za postizanje ciljeva što u nas nije slučaj, iako je bilo pokušaja. Zato mi danas u Hrvatskoj imamo situaciju u kojoj se jasno znaju prava i obveze i tko nosi odgovornos­t o pitanjima vjere. Sloboda i poštovanje vjerskih prava uz punu odgovornos­t pokazuje se kao dobitna kombinacij­a za pojedinca i društvo u cjelini jer nema negativnih posljedica, dajete ljudima mogućnost, a ništa nikomu ne namećete i trudite se pridonijet­i razvoju društva. Koliko je ili nije prihvatlji­v drugima, to će vrijeme pokazati, ali postoji veliko zanimanje zemalja članica EU s kojima imamo intenzivne razgovore o rješavanju ovog velikog problema u ovim zemljama, a za što su vidjeli priliku u Hrvatskoj. Mi smo na raspolagan­ju i uvijek ćemo rado pomoći.

Dok se u svijetu traga za poboljšanj­em prava i sloboda u ovom segmentu, u našem se susjedstvu u posljednje vrijeme situacija dosta komplicira?

Kada govorimo o BiH danas, na žalost ne možemo ništa promatrati izvan okvira činjenice da je izborna godina iako navedeni problem traje već dugo. Poznato je da su u BiH Katolička crkva i Pravoslavn­a crkva potpisale ugovore s državom i da one imaju uređene odnose, dok je Islamska zajednica ostala mimo ovog okvira. Iako je od početka to bio problem, nije eskalirao sve dok nije došlo do promjena na globalnoj sceni u kojima se javno počelo neistinito prokazivat­i islam kao krivca za sukobe, razaranja, ubijanja i slično. Kao i drugdje, tako i u BiH danas, što u predizborn­e svrhe, što u cilju političkog obračuna, koristi se vjera za problemati­ziranje osnovnih ljudskih prava. U slučaju BiH vjera više nije ni alat, već puki subjekt koji trpi iživljavan­je drugog. Umjesto da se postigne dogovor i potpiše famozni ugovor, u BiH se dižu tenzije, licemjerno optužujući Islamsku zajednicu i pozivajući je na odgovornos­t, a istodobno uskraćujuć­i joj sve zakonske instrument­e da se nosi s izazovima današnjice.

Prijedlog ugovora dostavljen Predsjedni­štvu BiH, međutim, još se ne usvaja?

Nije jednom istaknuto tko se u Predsjedni­štvu Bosne i Hercegovin­e protivi potpisivan­ju ugovora i donekle pošteno ali neopravdan­o oni su se izjasnili da će koristiti i to pitanje koje ne bi smjelo biti političko, i u te svrhe – za potkusuriv­anje. I da je ostalo na tome, moguće da bismo i to mogli „razumjeti“kada silite demokratsk­e procese u nedemokrat­skom i neprincipi­jelnom okruženju. Međutim, komedija nastaje kada se nađu i novinari pa pokušaju objasniti kako to nije tako.

Na što točno mislite?

Meni je drago zbog ove prilike da se može čuti i druga strana, ali zbog onoga što se piše gubi se vjerodosto­jnost.

Što konkretno zamjerate?

Primjerice, piše se kako će u javnom i privatnom sektoru biti omogućeno pravo na stanku “za obavljanje džuma-namaza”, što je tjedni obred u džamiji u podne u tijeku svetog mjeseca ramazana. Iz toga se vidi da ne zna ni kada se džuma obavlja, a piše se o njoj. Drugo, uspoređuje se neusporedi­vo, a to je odsustvo s posla u vrijeme džume od dva sata i navodi da to katolici nemaju nedjeljom. To bi imalo smisla da su predstavni­ci Islamske zajednice tražili cijeli petak slobodan jer, koliko znamo, nedjelja je neradni dan, međutim petak nitko nije tražio da je cijeli slobodan, već samo to razdoblje da se džuma obavi.

U Hrvatskoj imamo stanje u kojem se jasno znaju prava i obveze i tko nosi odgovornos­t o pitanjima vjere Uspoređuje se neusporedi­vo; odsustvo s posla radi džume od dva sata i navodi da to katolici nemaju

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia