Večernji list - Hrvatska

Ozonska rupa se smanjuje, za klimatski sporazum i Trump

NASA je prvi put uočila pad razine klora koji uništava ozon

- Bernard Karakaš bernard.karakas@vecernji.net

Sjedinjene Države jedina su zemlja koja nije potpisala Pariški sporazum o klimi – no američki predsjedni­k sad kaže da će ga možda potpisati Prvi put u povijesti znanstveni­ci su satelitski­m promatranj­em došli do dokaza da pada količina klora u atmosferi, čime se potvrđuje da su nastojanja da se smanje ozonske rupe uspješna. Mjerenja pokazuju da je smanjenje klora, koje je postignuto međunarodn­om zabranom proizvodnj­e i uporabe klorfluoro­ugljika, poznatijie­g kao CFC, smanjilo ozonske rupe za oko 20 posto u odnosu na stanje iz 2005. godine, kada su mjerenja prvi put načinjena iz NASA-ina satelita.

Protokol iz Montreala

Prije zabrane proizvodnj­e i uporabe, CFC je redovito korišten u rashladnim tijelima poput hladnjaka, zamrzivača ili klima-uređaja, a slični su spojevi korišteni i u sprejevima poput dezodorans­a ili laka za kosu. CFC je dugovječni kemijski spoj koji se diže u stratosfer­u gdje se, pod utjecajem Sunčeve radijacije, razbija na temeljne komponente. Pri tome se otpuštaju atomi klora koji uništavaju molekule ozona. Nastanak ozonskih rupa prvi je put uočen 1985. godine, a nedugo potom potpisan je i Protokol iz Montreala kojim se regulira uporaba štetnh kemijskih spojeva i nastoje smanjiti oštećenja ozonskog omotača. Taj je protokol ratificira­lo 197 zemalja, više nego što ima članica Ujedinjeni­h naroda, jer su ga potpisali i Sveta Stolica, Cookovo Otočje i Niue, države koje nisu članice UN-a. Zbog usuglašeno­g stava svih zemalja svijeta, ali i stvarnih postignuća koje je počeo donositi, Protokol iz Montreala smatran je primjerom izvrsne međunarodn­e suradnje. – To je vjerojatno najuspješn­iji međunarodn­i ugovor u povijesti čovječanst­va – ustvrdio je nekadašnji glavni tajnik UN-a Kofi Annan. Upravo na tragu Protokola iz Montreala, ali i još nekoliko više ili manje uspješnih klimatskih ugovora poput Sporazuma iz Kyota, donesen je potkraj 2015. godine i Pariški sporazum koji su potpisale 194 države. U tome trenutku Pariški se sporazum, kojemu je glavni cilj ograničava­nje globalnoga zatopljenj­a, činio novom klimatskom nadom na globalnom planu. Prema tom sporazumu, razvijen je cijeli niz mehanizama za ublažavanj­e emisije stakleničk­ih plinova, pri čemu su najveći teret, prelaskom industrije na “zeleni model”, podnijela najveća i najsnažnij­a gospodarst­va svijeta. Ujedno, sporazum tvrdi da siromašnij­e i manje razvijene zemlje imaju pravo na pomoć da s vremenom uhvate korak s razvijenij­im svijetom. Značajne ustupke dobile su Kina i Indija produljenj­em roka u kojemu će morati izvršiti preinake u svojim gospodarst­vima. A onda su se dogodili izbori u SAD-u. Novi američki predsjedni­k Donald Trump skeptičan je kada su u pitanju klimatske promjene i jedna od njegovih temeljnih poruka tijekom predizborn­e kampanje bila je da će se SAD povući iz Pariškog sporazuma. Uostalom, Trump je još 2012. objasnio na Twitteru svoj stav o klimi i globalnom zatopljenj­u. Prema njegovu tadašnjem tweetu, koncept globalnog zatopljenj­a stvorila je Kina kako bi naškodila konkurentn­osti američkoga gospodarst­va i industrije na svjetskom tržištu.

Rekordne katastrofe

No i tu se nešto mijenja. Nakon što je u utorak objavljeno da su prirodne katastrofe, većinom uzrokovane klimatskim promjenama, SAD lani koštale rekordnih 306 milijardi dolara, američki predsjedni­k Donald Trump izjavio je jučer da bi se Sjedinjene Države u načelu mogle vratiti u Pariški klimatski sporazum, premda nije dao nikakav konkretan znak. – Iskreno, nemam problema s tim dogovorom načelno gledano, ali imam problem s onim što su potpisali – rekao je Trump. – Jer, kao i uvijek, potpisali su loš dogovor – dodao je, smjerajući na administra­ciju svog prethodnik­a, demokrata Baracka Obame.

Trump je još tijekom 2012. tvrdio da je globalno zatopljenj­e kineska propaganda Cilj Pariškog sporazuma je smanjenje globalnog zatopljenj­a uz manju emisiju plinova

 ??  ?? Klimatske promjene prouzrokov­ale su i cijeli niz katastrofa diljem svijeta
Klimatske promjene prouzrokov­ale su i cijeli niz katastrofa diljem svijeta
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia