Večernji list - Hrvatska

U travnju 2,5 stupnjeva toplije pa se ptice selice vraćaju tjedan ranije

- Elvis Sprečić elvis.sprecic@vecernji.net

Uz kukavicu, sve je raniji povratak sa zimovanja i slavuja, piljka, zviždka, mrke crvenrepke...

Kad dolazi do vrhunca razmnožava­nja kod ptica, one moraju imati obilje hrane, a kukci se razmnožava­ju ranije pa se tako i one ranije gnijezde Lani u ovo doba smrzavali smo se na temperatur­ama koje su bile debelo ispod nule, a ove godine u isto vrijeme nikle su prve proljetnic­e. Uranile su dobra dva mjeseca, a njihov primjer slijede i brojne ptice selice koje se danas u svoja gnjezdišta vraćaju u prosjeku tjedan dana ranije nego prije tridesetak godina. Do tog zaključka došao je ornitolog prof. dr. Zdravko Dolenec i to nakon dugogodišn­jeg promatranj­a ovog fenomena iz prve ruke, o čemu više govori u svom radu “Sve raniji povratak kukavice sa zimovanja u šume sjeverozap­adne Hrvatske”.

Podaci iz prve ruke

– Godinama sam prikupljao i prikupljam podatke jer živim na selu u Zagorju pa sam svakodnevn­o prije odlaska na posao odlazio u šumu i osobno bilježio što se događa. Konkretno, kukavice i još pet-šest vrsta ptica 2016. godine vraćale su se tjedan dana ranije sa zimovanja nego 1989. godine, dok se kod lastavica i još dvije-tri vrste ptica dan-danas vraćaju u isto vrijeme kao i prije tridesetak godina – govori Dolenec. Napominje kako on svojim istraživan­jem sugerira kako se ptice vraćaju ranije zbog promjena u temperatur­i, pa ističe kako je prosječna temperatur­a u travnju u posljednji­h tridesetak godina narasla za 2,5 Celzijeva stupnja. – Uz kukavicu, sve je raniji povratak sa zimovanja i slavuja, goluba grivnjaša, piljka, zviždka te mrke crvenrepke. I dok se neke vrste vraćaju ranije, druge ptice selice skratile su svoj put pa se, primjerice, rode koje uobičajeno zimuju južno od Sahare sve više za- državaju na području zapadnog Sredozemlj­a zbog blažih zima – kazuje Dolenec, koji je mišljenja da će se s daljnjim promjenama temperatur­a dolaziti do još većih promjena u kretanju ptica.

Prilagodba ili pad populacije

– Sve vrste, pa tako i ptice, moraju se prilagodit­i klimatskim promjenama kako ne bi dolazilo do pada u njihovoj populaciji. U trenutku kad dolazi do vrhunca razmnožava­nja kod ptica, one moraju imati obilje hrane, što je povezano s vrhuncem razmnožava­nja kod kukaca, koje također ovisi o temperatur­i. Dakle, pomiče se vrijeme kad se razmnožava­ju kukci, pa i ptice moraju pomaknuti svoje vrijeme razmnožava­nja, inače će doći do pada populacije – slikovito pojašnjava profesor Dolenec uz napomenu kako je to samo jedan od stotina čimbenika na koji temperatur­a utječe na ptice, njihovu selidbu, ali i cijeli ekosustav.

 ??  ?? Hvatanje i prstenovan­je ptica selica na zagrebačko­m jezeru Savica
Hvatanje i prstenovan­je ptica selica na zagrebačko­m jezeru Savica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia