Večernji list - Hrvatska

Slovenija utihnula Ledenu, svađe i tučnjave igrača u Švedskoj...

-

Zoran Gobac misli da bismo bili europski prvaci na EP-u 2000. da smo imali Patrika Ćavara, Pako je trebao biti lider momčadi

Damir Mrvec damir.mrvec@vecernji.net ZAGREB

Nakon niza loših rezultata 1997., 1998. i 1999. godine rukometaši Hrvatske optimistič­no su dočekali Europsko prvenstvo 2000. godine. Naime, Hrvatska je 2000. godine bila domaćin Europskom prvenstvu, posljednje­m s 12 reprezenta­cija. Nakon Velimira Kljaića na mjesto izbornika vratio se Zdravko Zovko, koji je za ovo prvenstvo odlučio pozvati starije igrače poput Saračevića, Smajlagića, Bašića, Perkovca.

A htjeli smo samo u Sydney...

– Glavni cilj je plasman na Olimpijske igre u Sydney – govorio je Zovko uoči EP-a. Odmah na startu izgubili smo od Španjolaca (22:27). Kasnije pobjede nad Njemačkom, Ukrajinom i Norveškom dovele su nas do ključne utakmice s Francuzima za prolazak u polufinale. Trebala nam je pobjeda od šest pogodaka razlike što se, naravno, nije dogodilo. Odigrali smo neodlučeno, ispali iz polufinala, ali ostala je utakmica za peto mjesto i plasman na OI. Igralo se u krcatoj Ledenoj dvorani, a suparnik nam je bila Slovenija koju je predvodio Iztok Puc, koji je nakon Atlante odlučio igrati za rodnu Sloveniju. Slovenija se pokazala kao čvrst suparnik i na kraju pobijedila s 25:24. Ledena je utihnula. – Nismo uspjeli rasteretit­i momčad bremena rezultata. Nakon Atlante počeli smo razmišljat­i da je kraj svijeta, izgubili smo samopouzda­nje i kontinuite­t rezultata, ali i rejting u rukometnom svijetu. Za mene i igrače nema opravdanja za ovo što smo napravili – rekao je nakon poraza Zdravko Zovko. Željko Kavran, tadašnji predsjedni­k HRS-a, svoj je mandat ponudio Skupštini na raspolagan­je, a Zoran Gobac, koordinato­r za muški rukomet, ponudio je zanimljivo rješenje za traženje krivca: – Apsolutni je “krivac” Patrik Ćavar. S njim bismo bili prvaci Europe, ovako smo šesti. Jednostavn­o, nismo imali lidera na terenu, igrača koji će preuzeti odgovornos­t – istaknuo je Gobac. Na kraju je Kavran ostao predsjedni­k saveza, a na klupu je umjesto Zdravka Zovka sjeo iskusni Josip Milković. No, stvari ne da su bile bolje, nego su bile gore. Na EP-u u Švedskoj 2002. godine bili smo zadnji u skupini, sa sva tri poraza. Nismo ni došli, a već smo morali ići doma. Atmosfera među igračima nije bila dobra. Došlo je do svađa između starijih i mlađih igrača, govorilo se da je bilo i fizičkih obračuna na treningu. Epilog svega bila je nova smjena izbornika. I kad su svi očekivali da će na klupu sjesti neko novo jako trenersko ime, Zoran Gobac sve je iznenadio.

Tko je taj Červar?

– Novi je izbornik Lino Červar – rekao je Gobac i svi su ostali u čudu. No, Červar je od zadnje reprezenta­cije na EP-u došao do naslova svjetskog prvaka u Portugalu 2003. godine. Na EP-u u Sloveniji 2004. godine došli smo po ovu medalju. I sve je bilo dobro do polufinala i susreta s domaćinom. Aleš Pajovič prstom u oko ozlijedio je Metličića i hrvatska se igra raspala. Bez Pere i ozlijeđeno­g Ivana nismo mogli ni do bronce...

Nekoliko godina nakon tog EP-a 2000. shvatio sam da nisam trebao vraćati u reprezenta­ciju starije igrače ZDRAVKO ZOVKO izbornik Hrvatske na EP-u 2000.

 ??  ?? Irfan Smajlagić oprostio se na EP-u 2000., a s Červarom je na klupi od 2003.
Irfan Smajlagić oprostio se na EP-u 2000., a s Červarom je na klupi od 2003.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia