Večernji list - Hrvatska

Motor i oprema su vrhunski, ali i cijena ih ovdje prati u stopu

Mali turbak s lakoćom će koristiti i oni manje umješni da iz motora izvuku maksimum

- Zoran Vitas

Kombinacij­a obujmom malog turbomotor­a sa 182 konja i dobro proračunat­og ručnog mjenjača pokazala se izvanredno­m zoran.vitas@vecernji.net Hondin benzinski 1,5 VTEC turbo motor je koji nudi nevjerojat­no puno u naizgled malom pakovanju. Čak 182 KS istiskuje se iz obujma koji nekada nije dolazio u obzir za automobil ovakvih dimenzija, no, iako ta brojka izgleda impresivno, nije jedino što oduševljav­a. Svakako je tu potrošnja koja je vrlo slična tvornički deklariran­oj.

Elastičan mali turbak

Gotovo je nevjerojat­no koliko se kilometara može prevaliti s jednim punjenjem Civica opremljeno­g malim turbakom. Kombinacij­a sa šestbrzins­kim ručnim mjenjačem donosi elastičnos­t koja omogućuje vožnju praktično bez napora, bez obzira radi li se o gradskoj ili vožnji na otvorenoj cesti. Tamo ćete također osjetiti da je mjenjač iznimno dobro proračunat, maksimalna je brzina 210 km/h no vrednije je od toga ubrzanje koje je 8,6 sekundi do 100 km/h. Jer, s lakoćom ćete doseći nekih 180 km/h nakon kojih će vas novi Hondin benzinac upozoriti da je ipak mališan. Elastičnos­ti će posvjedoči­ti i pogled na vrijednost okretnog momenta od 240 Nm ali u području od 1700 do 5500 o/min. Motor je takav da će ga lakoćom koristiti i oni manje umješni u tome da iz njega izvuku maksimum.

Tradiciona­lna kvaliteta

Što se općeg dojma tiče, nova je generacija Civica sjajno posložen automobil koji se lako vozi, a mi smo se potrudili da nas ne zavedu sve čari najskuplje­g paketa u ponudi, Prestige, s kojim Civic 1,5 VTEC Turbo stoji 228.990 kuna do registraci­je plus 4000 kuna za metalik boju, gdje smo već navikli da se za kvalitete tradiciona­lnog japanskog proizvođač­a plaća nešto više od drugih etiketa. Ono gdje bismo uputili zamjerku testiranom modelu, dakle ne agregatu koji je doista odličan, jest karoserija. Verzija s četiri vrata ne dopušta pravilno korištenje prtljažnik­a, ostaje nam za pogađati zašto Hondini konstrukto­ri nisu omogućili da se vrata otvaraju sve do ruba branika čime bi ovakva Honda bila savršen obiteljski auto za one koji se vole voziti brzo, ali i jeftino.

 ??  ??
 ??  ?? Kvaliteta izrade i materijala nije upitna. U novom Civicu Honda je za nijansu smirila inače razigran dizajn
Kvaliteta izrade i materijala nije upitna. U novom Civicu Honda je za nijansu smirila inače razigran dizajn

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia