Večernji list - Hrvatska

Rita se probudila iz inducirane kome i razgovaral­a je s majkom

- Danijel Prerad danijel.prerad@vecernji.net SISAK

Kako bi bili s Ritom tijekom oporavka, roditelji, koji su trenutačno u selu pokraj H. Kostajnice, pokušavaju unajmiti stan u Zagrebu Oporavak četverogod­išnje Rite Knežević, kojoj je u subotu u KBC-u Rebro transplant­irano srce, ide dobro, potvrdili su nam njezini roditelji. No malenu djevojčicu sada očekuje dugotrajna rehabilita­cija. Roditelji, trenutačno nastanjeni u jednom selu pokraj Hrvatske Kostajnice, pokušavaju unajmiti stan na području Prečkog, Vrbana, Jaruna ili Španskog kako bi bili blizu Ritinih liječnika tijekom njezina daljnjeg oporavka, nakon izlaska iz bolnice. Rita se u nedjelju probudila iz inducirane kome te je komunicira­la s majkom, Eldinom Knežević.

Osjeća se dobro

Rita je novo srce dobila u subotu, gotovo u zadnji čas, a dan prije morala joj je biti ugrađena i mehanička pumpa kako bi joj srce moglo izdržati čekanje donora. Bilo je to prvi put, ističu u KBC-u Rebro, da je u Hrvatskoj tako malom djetetu ugrađena mehanička pumpa. Ravnatelj KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Ante Ćorušić za HRT 4 kazao je u ponedjelja­k da je malena Rita skinuta s respirator­a i da se osjeća dobro.

Dogodilo se čudo

– Na sreću, dogodilo se čudo – isti dan kada je učinjena operacija ugradnje mehaničke pumpe, iz Beča je stigla dojava da imaju kompatibil­no donorsko srce, jednog dječaka od osam godina iz Austrije. Djevojčica je sada skinuta s respirator­a, osjeća se dobro i vjerujemo da će biti dobro.

Riti je ugrađeno mehaničko srce da bi dočekala donora i isti dan dobila je donorsko

Naglašavam­o da nismo pristaše velike euforije oko te situacije. To je bio kompleksan zahvat te se komplikaci­je mogu dogoditi – kazao je dr. Ćorušić. Riti je lani dijagnosti­cirana dilatacijs­ka kardiomiop­atija, teško oboljenje srčanog mišića koje je s vremenom zahtijeval­o hitnu transplant­aciju. Gotovo cijelu prošlu godinu provela je u bolnici, a na listi čekanja za novo srce bila je šest mjeseci. Nakon spleta sretnih okolnosti ove subote novu šansu za život dala joj je ekipa dječjih kardiokiru­rga na čelu s prof. dr. Darkom Anićem.

 ??  ?? Rita Knežević dočekala je srce koje je Vladinim avionom prevezeno iz Beča
Rita Knežević dočekala je srce koje je Vladinim avionom prevezeno iz Beča

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia