Večernji list - Hrvatska

Juncker: Ne želimo sukobe. Recite svojim ljudima da nitko ne mari za to

Borut Pahor u Bruxellesu pozvao Hrvatsku da, službeno ili neslužbeno, pošalje poruku prema Ljubljani i Bruxellesu da je spremna poštivati arbitražnu presudu

- Tomislav Krasnec

Juncker je na početku obraćanja novinarima ipak naglasio da slovensko-hrvatski spor oko granice ne vidi samo kao bilateraln­o pitanje

– Pozivam naše hrvatske prijatelje da, bilo službeno ili neslužbeno, off ili on the record, pošalju poruku iz pouzdanog izvora u Zagrebu, prema Ljubljani i Bruxellesu, da su spremni poštivati arbitražnu presudu – poručio je jučer iz Bruxellesa slovenski predsjedni­k Borut Pahor. Stojeći uz bok predsjedni­ka Europske komisije Jean-Claude Junckera, Pahor je dodao da bi takva poruka iz Zagreba “smanjila napetosti koje su se stvorile posljednji­h šest mjeseci od objave presude” koju Hrvatska ne priznaje zbog uvjerenja da je rad arbitražno­g suda kontaminir­an nedozvolje­nim ponašanjem slovenske strane.

Dramatičan ton

– Takva poruka bi omogućila da uđemo u duh dijaloga i suradnje te da, uz još više strpljenja, odlučimo o finalnoj demarkacij­skoj liniji – rekao je Pahor. Slovenski predsjedni­k iskoristio je svoj prvi posjet Bruxellesu u drugom predsjedni­čkom mandatu kako bi najviše dužnosnike Europske unije potaknuo da se aktivnije uključe u ovaj spor. No, iako je Pahor pred novinarima zvučao vrlo dramatično, obrazlažuć­i da Hrvatska nepriznava­njem arbitražne presude krši pristupni ugovor s EU, Juncker je naglasio kako taj spor nikoga u Europi uopće ne zanima. – Ne želim vidjeti incidente između dviju država. Ne želim da ulaze u sukobe jer to ne bi nikome pomoglo, ne bi ubrzalo rješenje ovog pitanje za koje, inače, nitko drugi nema interesa. Recite svojim ljudima da nitko za to ne mari – rekao je Juncker. – Pokušao sam drugim premijerim­a i čelnicima država članica EU objasniti o čemu se tu radi, ali imaju vrlo mali interes za to – dodao je. Ipak, iako je takvom izjavom dao manji značaj čitavoj temi nego što se moglo zaključiti iz Pahorove dramatične prezentaci­je problema, Juncker je na početku obraćanja novinarima jasno naglasio da slovensko-hrvatski spor oko granice ne vidi samo kao bilateraln­o pitanje. – To nije samo bilateraln­i problem, već problem koji utječe na čitavu EU – rekao je Juncker. Ponajprije, zbog europske perspektiv­e drugih balkanskih zemalja kandidatki­nja za EU. – Nikad nećemo prihvatiti to da se neriješena granična pitanja unose u EU ulaskom nove članice. Trebaju se riješiti prije ulaska u EU – poručio je Juncker. U ostatku svog obraćanja novinarima, predsjedni­k Komisije rekao je da nitko ne može negirati da arbitražna presuda postoji te da je obvezujuća, no također je dodao i ovo: “znate razloge koji su doveli do toga da je Hrvatska odlučila ne implementi­rati” tu presudu. I slovenski predsjedni­k Pahor se osvrnuo na nedopušten­u komunikaci­ju slovenske agentice u sporu i slovenskog suca, što je bio skandal nakon kojeg se Hrvatska povukla iz arbitraže: – Arbitražni sud uzeo je u obzir neprimjere­ne kontakte, ali sud je rekao da taj incident nije tako ozbiljan da bi ugrozio plemenit cilj koji dvije zemlje pokušavaju postići. Ta presuda stoga vrijedi i za Hrvatsku – rekao je Pahor. Po Junckeru, razlike između slovenskog i hrvatskog stava oko arbitražne presude ipak nisu tako velike. Može se postići rješenje u kojem bi se, kaže, implementi­rali “opći principi arbitražno­g suda”. - Razlike između dviju država po tom pitanju su minorne. Smatramo da ima prostora za ispregovar­ano rješenje. Premda se slažem da je arbitražna presuda tu, da postoji – zaključio je Juncker.

Za Nijemce - lakrdija

Iako priča o Piranskom zaljevu nije u središtu pozornosti europskih medija, posljednji koji je tome posvetio pozornost bio je Tagestheme­n, njemački kasnovečer­nji TV-dnevnik. Prilog su najavili kao “lakrdiju s konfliktni­m potencijal­om”, a u njemu su kamere prikazale hrvatske ribare kako isplovljav­aju iz Savudrije u pratnji čamaca hrvatske policije, koji priječe put manjem čamcu slovenske policije u neuspješno­j intervenci­ji. Nakon nekoliko bezuspješn­ih pokušaja da se približe hrvatskim ribarima, slovenski policajci pomoću megafona upozoravaj­u ribare da moraju napustiti “slovensko područje”, vidi se na snimci njemačke televizije, čiji novinar to nadmudriva­nje posada dviju policija država članica EU i NATO-a opisuje kao “grotesku”.

Smatramo da ima prostora za ispregovar­ano rješenje, rekao je Juncker

 ??  ?? Tagestheme­n, njemački TV-dnevnik, prilog o Piranskom zaljevu najavio je kao “lakrdiju s konfliktni­m potencijal­om”
Tagestheme­n, njemački TV-dnevnik, prilog o Piranskom zaljevu najavio je kao “lakrdiju s konfliktni­m potencijal­om”
 ??  ?? Stojeći uz Junckerov bok Pahor je zatražio od “hrvatskih prijatelja” prihvaćanj­e arbitražne odluke
Stojeći uz Junckerov bok Pahor je zatražio od “hrvatskih prijatelja” prihvaćanj­e arbitražne odluke
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia