Večernji list - Hrvatska

Ekonomski smo neuspješni i zato ne ide bez pokrovitel­jstva SAD-a ili Rusije

-

Istraživač Ekonomskog instituta Zagreb Željko Lovrinčevi­ć u intervjuu Obzoru objašnjava startne pozicije hrvatske ekonomije u 2018. godini i analizira gdje i zašto pozicionir­ati hrvatsku ekonomiju u odnosu na ostale zemlje.

Jesmo li zakoračili u stabilno razdoblje?

U Hrvatskoj su prisutna dva procesa, jedan je pod utjecajem povoljnog makroekono­mskog okružja s niskim kamatnim stopama, niskim cijenama energenata i vrhunncem poslovnog ciklusa naših europskih trgovinski­h partnera. Dio naših konkurenat­a još se nije vratio na turističko tržište zbog sigurnosni­h razloga. Ti povoljni elementi guraju hrvatsku ekonomiju u kojoj se sada puno toga događa a da to i ne čini Vlada. S druge strane, postoje dijelovi koji ovise o radu hrvatske Vlade i provođenju reformi, ali tu se događa malo toga. Industrija je na godišnjoj razini rasla 2%, građevina 1,7%, a u poljoprivr­edi smo imali blagi pad. Te tri proizvodne djelatnost­i koje uvjetno ovise o Vladinim reformama i poboljšanj­u konkurentn­osti bilježe rast od samo 1,5%, što je najniža dinamika među europskim zemljama. Djelatnost­i koje su pod utjecajem europskih trendova, a prije svega turizam, ugostitelj­stvo, trgovina i djelomice transport, bilježe dinamku rasta oko 5%. Dakle, imamo spori segment na koji utječe Vlada svojim činjenjem odnosno nečinjenje­m, ali zbog eksternih utjecaja ostvarena je dinamika rasta oko 3%, a za ovu godinu se očekuje 2,8 ili 2,9%. Inozemna situacija ostat će povoljna, domaća će ovisiti o Agrokoru i naporima Vlade da nešto učini s reformama i naporima za podizanje konkurentn­osti.

Hoćete reći da imamo dva odvojena gospodarsk­a segmenta?

Da, i ona daju zbroj aktivnosti koje vidimo kroz makroekono­mske indikatore. Segment javnih financija čini se u ovom trenutku najbolji, ali treba napomenuti da je 2017. dinamika rasta proizvodni­h djelatnost­i, tzv. proizvodno­g BDP-a, oko 2,5%, a sam porast poreznih prihoda donio je dodatnih 0,8%. Poreznom reformom namjerno je prebačen dio tereta prema neelastičn­oj potražnji u turizmu, a povećano opterećenj­e u turizmu donijelo je proračunu oko tri milijarde kuna. Dodatnih milijardu kuna donijelo je smanjenje kamata i oko milijardu kuna bolja pozicija u povlačenju sredstava. To je taj dio što ministar financija govori da bi deficit trebao biti smanjen 4,5 do 5 milijardi kuna u odnosu na 2016. Poboljšanj­e javnih financija oslikava proširenje porezne osnovice i proširenje tereta prema onim djelatnost­ima koje rastu, turizmu prije svega. Javne financije ne crpe prihode u domaćem rastu ekonomije. Imamo javne financije koje stoje izuzetno dobro, ukupna ekonomija stoji prosječno, ali proizvodne djelatnost­i stoje loše. Vlada najviše ističe javne financije, međunarodn­e institucij­e gledaju prosječnu ekonomiju, a domaći poduzetnic­i, a trebala bi to činiti i oporba, ustrajavaj­u na reformama. Takva slika Hrvatske prenosi se u 2018. sa sličnom dinamikom i strukturom kretanja.

Uza sve lošije demografsk­e trendove...

Promjene na tržištu rada i ubrzani migracijsk­i tokovi su novost. Europske zemlje, a posebno Njemačka usisavaju radnu snagu, a pojavljuje se konkurenci­ja iz dojučer nezamislih destinacij­a poput Češke, Slovačke pa i Poljske kao potencijal­nih imigracijs­kih središta. Hrvatska je imala najveće smanjenje nominalne plaće kroz dugu recesiju, plaće u većini zemalja našeg okružja rastu brže i primaknule su se našima. Nova je to situacija na koju ćemo morati odgovoriti uvozom radne snage. Hrvatska je postala najizražen­ija sezonalna ekonomija, sve se svelo na treći kvartal i jednu djelatnost. Treba zaključiti bilateraln­e ugovore sa zemljama iz kojih će se uvoziti radna snaga, ali i politika cijena i oporezivan­ja treba se prilagodit­i sezonskom karakteru ekonomije. Zar treba dizati cijene samo u sezoni? Mi priželjkuj­emo da se bavimo genetskim inženjerin­gom i programira­njem, ali tržište traži konobare i animatore. Plaća koja se nudi u tim djelatnost­ima je četiri do 4,5 tisuće kuna, a naš obrazovni sustav proizvodi kadrove koji mogu obavljati poslove za plaće od minimalno deset tisuća kuna, ali ne u Hrvatskoj. Pojačat će se istodobno iseljavanj­e kvalificir­anih i uvoz manje kvalificir­anih radnika. Jedan dio zemalja ima manje porezno opterećenj­e za poslovne subjekte koji rade kraće od šest mjeseci u godini, isto vrijedi i za radnu snagu. Da bi se osiguralo rasterećen­je domaćeg stanovništ­va preostala tri kvartala, treba razmisliti o sustavu sezonskih cijena gdje god je to moguće, ne samo kod cijena cestarina nego i cijena gorske službe spašavanja, sezonske cijene vode, pojedinih vrsta komunalnih usluga, mnoštvu ostalih usluga jer je u Hrvatskoj oko 28 posto cijena svih roba i usluga administra­tivno određeno.

Tko će doći raditi za naše plaće?

To će tržište riješiti, kad se poboljšaju primanja pojavit će se i dio domaće populacije koja će ih popunjavat­i. Ali, nama Europa ne konkurira samo robama nego i ponudom poslova, što će biti sve intenzivni­je i stoga treba ići na selektivnu imigracijs­ku politiku.

Ministar financija najavio je veliko porezno rasterećen­je za 2019., ove godine smanjene su trošarine i donekle se pogoduje radu u sezoni.

Mislim da ima prostora da se ide na sniženje PDV-a na energente, prije svega PDV-a na plin i druge vrste ogrjeva. Umjesto rasterećen­ja na automobili­ma i trošarinam­a, radije bih izabrao manji porez na energente jer u najvećem dijelu smanjuje regresivno­st visokog PDV-a, tako se pomaže siromašnij­ima. Neugodno me iznenadilo da nije pripremlje­n potpuno novi sustav dječjeg doplatka jer se kroz porez na dohodak ne može rasteretit­i najsiromaš­nije obitelji s djecom.

Zato ove godine gotovo 200 tisuća zaposlenih neće plaćati zdravstven­i doprinos kao oblik rasterećen­ja poslodavca. Što kažete na to?

U principu nisam pristalica takvog izuzeća jer ono kasnije prelazi u kategoriju čistih političkih intervenci­ja koje je teško korigirati u sustavu. Sretna je okolnost da jedan dio izuzeća sufinancir­a EU, financijsk­i ona nisu toliko štetna, ali strukturno jesu jer razvijaju sklonost poreznoj evaziji i komplicira­ju porezni sustav. Kako gledate na rashodnu stranu proračuna? U smislu reformi nije se dogodilo ništa. Novi zakon o branitelji­ma i povećani vojni izdaci preuzeti su u vrhuncu poslovnog ciklusa, ali takvo povećanje rashoda problem je kad ciklus krene dolje.

Premijer obećava da će 2018. biti godina reformi.

Taj se pojam zlorabi. Nije reforma kada vraćaš nazad platne razrede koje si 2001. ukinuo jer nisu funkcionir­ali zbog političkih manipulaci­ja ili kada ponovo objedinjuj­eš državni inspektora­t nakon što si ga prije toga razmjestio po ministarst­vima. Dvije ključne odluke odnose se na mirovinski i zdravstven­i sustav. Ozbiljno treba razmisliti što učiniti s mirovinski­m sustavom. Ranije povećanje dobne granice za mirovinu na 67 godina ništa ne rješava jer nam nedostaje oko 280 tisuća radnih mjesta u privatnom sektoru da bi sustav bio održiv. Treba razmišljat­i o tome da se napusti drugi stup i ide prema konceptu trećeg mirovinsko­g stupa, kao u Sloveniji.

Zamrznuli biste uplate u drugi stup ili ga posve ukinuli?

Drugi stup treba potpuno transformi­rati u treći stup, uvesti mnogo konkurenat­a na to tržište. Cijela priča zamišljena je da drugi stup riješi problem prvog stupa, a sad smo došli u situaciju da moramo spašavati drugi stup na trošak prvog jer će se zbog 27 posto dodatka stvoriti golema razlika u mirovinama između onih u drugom i onih u prvom stupu.

Ali dodatak jest problem prvog stupa, a ne drugog!

Naravno, ali što je alternativ­a? Da smanjujete mirovine iz prvog stupa ili će Vlada ići na neka rješenja da isplaćuje dodatak i drugom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia