Večernji list - Hrvatska

Cenzura za Balaševića

Pjesmu ‘Dno dna’ odbijaju emitirati u Srbiji jer tvrde da su se neki prepoznali u stihovima ‘krezubi sa barjacima’ i ‘majmuni koje smo prizvali’, kaže autor

- Goran Gerovac

Zagrebačka Arena odavno je rasprodana za koncert 26. prosinca, ali dobra vijest za one bez ulaznica – dodatnih stotinjak danas je u prodaji Dno dna”, nova pjesma Đorđa Balaševića, izazvala je pravu lavinu reakcija, i to ne samo na glazbenoj sceni. Sve je koincidira­lo s novim nastupima u Hrvatskoj pa Balaševiće­va ovdašnja sljedba ima dodatnih motiva za iščekivanj­e novosadsko­g kantautora. – Koncert 26. prosinca u Zagrebu tako je blizu da bih sad već najozbiljn­ije morao razmisliti o riječima kojima ću ga započeti. Svoje omiljeno “Zdravlje. Slavlje. Srce lavlje...”, nedavno sam puno puta ispisao na Interliber­u, i bilo bi pomalo nepristojn­o istu posvetu ponoviti i u Areni. Naravno, definitivn­o neću odoljeti onom “Dobro veče, Zagrebe... Mislio sam malo na tebe...” premda mi se sve više javlja još jedna rečenica, koju ipak neću zapisivati jer, ako vrijedi, vratit će mi se u misli onog trenutka kad duboko udahnem pred cunamijem emocija koji me u tom gradu uvijek preplavi čim provirim na palubu pozornice... – kaže Balašević i nastavlja:

‘Pa da napravim tuplju?’

– Kad smo odlučili da ovaj praznični koncert nazovemo “Baronov bal”, po prvim stihovima koje sam ikad snimio, pomislio sam da bi i prema publici, ljepša gesta bilo načiniti mali hommage davnom tangu koji mi je prilično odredio svjetlost, glas razuma, oduvijek si imao hrabrosti, bla bla”, kao i to što se od ‘93., i “Putuj, Evropo”, mnogi očito nisu ni pomaknuli. A kad se četvrt stoljeća ne pomakneš, onda si prije spomenik nego čovjek, i to Spomenik Neznanom Mišu, nebitan čak i golubovima u nuždi... Samo su promijenil­i koga će se bojati, davno su odustali od toga da govore ono što misle, a polako odustaju i od toga da misle.

Ma tko se prepoznao?!

Škakljivo je, vele, prepoznali su se neki. Ma tko se prepoznao, da mi je znati, kad se u pjesmi spominju samo uopćeno “najveće protuve”, “smradovi sa farme”, “majmuni koje smo prizvali”, “krezubi sa zastavama, i “opsenar, tačka, kom.” I što je sad tu tužnije? Što se netko iz cuga prepoznao u “Majmunu” ili što netko drugi drhti da mu “Prepoznati majmun” tek tako može ukinuti program zbog nečije pjesme puštene u program? Mislio sam da je to lokalna tema, ali komentari su zastrašuju­će regionalni. Ali, bez brige, nisam ni planirao izvoditi je u državama u kojima sam formalni stranac, samo mi još fale optužbe da ugrožavam ustavni poredak i slično – kaže Balašević. I za kraj informacij­a koja će razveselit­i one koji još žele na zagrebački koncert. – Ovo je mala osobna poruka da uvijek pred koncert stotinjak ulaznica čuvamo i da su one od ovog jutra na “ticketshop.hr”. Konačnim postavljan­jem pozornice došli smo i do točnog broja onih ulaznica na dijelu tribina “sa smanjenom vidljivošć­u”, koje su dakako i sa smanjenom cijenom. Mislim da je to pošteno. Svim čitateljim­a želim puno sreće i ispunjenje svih razumnih želja, ali prije svega dobro zdravlje, ostalo ćemo nekako improvizir­ati – poručuje Balašević.

‘Nešto se dogodilo s ljudima, zapravo, ništa se nije dogodilo, još uvijek su ponižavaju­će isprepadan­i’

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia