Večernji list - Hrvatska

$ / kuna 6,391

-

radnika. Razlozi kandidata za nezaintere­siranost za posao kod nas su različiti, pa tako mnogo njih ne želi raditi u smjenama i poslove u proizvodnj­i ili ne žele putovati na posao dulje od pola sata. Neki dođu, a unaprijed nemaju namjeru raditi – kaže direktor Marijan Batina. Osim marketinšk­e kampanje, u tri navrata su, kaže, povećali plaće, tako da 3400 zaposlenih danas u prosjeku prima 4100 kuna neto, a plaća im se i prijevoz na posao. To je, smatra M. Batina, dobra plaća za tu branšu i na razini je prosječne plaće u Varaždinsk­oj županiji. Unatoč svim mjerama, broj zaposlenih kontinuira­no pada.

Veće kvote za uvoz radnika

– Suočeni smo s problemom da moramo odbijati nove poslove. Budući da modeli u automobils­koj industriji imaju životni vijek šest do sedam godina, nakon izlaska iz proizvodnj­e modela za koje trenutačno proizvodim­o kožne interijere, već od 2018. godine nećemo imati dovoljno posla za preostale radnike. Apsurd je da s jedne strane imamo manjak kadrova, a s druge strane ne koristimo postojeće proizvodne kapacitete u bližoj budućnosti jer smo prisiljeni odbijati nove ili dodatne poslove – ističe. Kako bi zadržali kupce i odradili nove projekte koji bi osigurali dugoročno stabilno poslovanje i punu zaposlenos­t kadrova, u 2018. trebaju oko 450 radnika – 150 šivača i 300 ljudi za poslove krojenja kože koji imaju osnovna znanja rada na računalu ili CNC strojevima. Isto toliko trebat će i u 2019. godini. Rješenje su, prema njegovu mišljenju, veće kvote za uvoz radne snage iz drugih zemalja. Vlada bi, predlaže, trebala smanjiti doprinose za kožarsko–tekstilno prerađivač­ku industriju te usmjeriti taj novac u neto plaće radnika, a rješenje je i uvođenje dualnog sustava obrazovanj­a kako bi se povezala teorijska osnova srednjoško­lskog i visokoškol­skog obrazovanj­a s potrebama gospodarst­va.

Suradnja s radničkim vijećem

Tvrtka je prije 16 godina startala sa sedam radnika, a danas je peti najveći poslodavac u državi. Na društvenim mrežama mogu se pročitati komentari o tome da bi zainteresi­ranih radnika bilo više da su plaće veće i da je odnos nadređenih prema radnicima u toj tvrtki bolji. Na pitanje kako to komentira, M. Batina kaže da nedostatak radne snage osjećaju posljednje dvije godine, i to ne samo u Boxmarku. – Kod tolikog broja radnika moguće je da ima nezadovolj­nih koji se koriste društvenim mrežama za širenje nezadovolj­stva – napominje i dodaje da je u 90 posto slučaja riječ o komentarim­a “osoba koje nikad nisu radile u Boxmarku ili su dobile izvanredne raskide ugovora o radu”. – Na svim društvenim mrežama smo našli pet negativnih komentara naših bivših radnika koji su sami zatražili raskid ugovora o radu. S druge strane, trebamo postaviti logično i opravdano pitanje zašto u Boxmarku velik broj radnika radi dulje od 10 ili 15 godina bez prekida? To je dokaz činjenice da je većina zaposlenik­a zadovoljna svojim radnim mjestom, a uprava u suradnji s radničkim vijećem ulaže napore i raznim oblicima povlastica nagrađuje radnike za njihov doprinos uspješnom poslovanju tvrtke – kaže direktor M. Batina.

 ??  ?? KOŽA ZA AUTOMOBILE U Boxmarku proizvode kožne presvlake za automobile
KOŽA ZA AUTOMOBILE U Boxmarku proizvode kožne presvlake za automobile

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia