Večernji list - Hrvatska

Tusk: Obvezne kvote za migrante nemaju učinka

Teme sastanka Europskog vijeća prvi put izlaze iz raspravnih okvira u kojima ih je dosad držala Njemačka

- Tomislav Krasnec

Podjele među državama članicama jasno su vidljive na pitanjima migrantski­h kvota, ali i ekonomske i monetarne unije (EMU) redakcija@vecernji.net Puno priče, malo odluka: tako nekako izgledaju summiti EU u situaciji kad Njemačka, naširoko percipiran­a kao najvažnija država članica Unije, nema funkcional­nu vladu.

Poziv na nove modele

Sastanak Europskog vijeća, koji je počeo jučer u Bruxellesu, raspravlja­t će o mnogo čemu, a neke od tih rasprava prvi put izlaze iz okvira u kojima ih je dosad držala Njemačka. Takva je, primjerice, rasprava o Komisijinu prijedlogu da se privremene migrantske kvote zamijene stalnima i obvezujući­ma, oko čega je predsjedni­k Europskog vijeća Donald Tusk prvi put izrazio neslaganje poručivši da su ob- vezujuće kvote “neučinkovi­te” te da samo stvaraju razdor među državama članicama. Mađarski dužnosnici odmah su komentiral­i da je “konačno neki ozbiljan europski lider izrekao istinu koja je nama već poznata”. Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja trenutačno vodi tehničku vladu, na ulasku na summit poručila je da “selektivna solidarnos­t ne može funkcionir­ati”, što je protumačen­o kao kritika Tuskovih izjava. – Potrebna nam je solidarnos­t i u vanjskoj i u unutarnjoj dimenziji migracija – rekla je Merkel. Tusk se pak na ulasku požalio novinarima da su podjele u raspravi o migracijam­a “praćene emocijama koje otežavaju pronalazak zajedničko­g jezika i racionalni­h argumenata u ovoj raspravi”.

Jedinstvo oko Brexita

Države članice EU pokazale su veliko jedinstvo u dosadašnji­m pregovorim­a o Brexitu, jedinstvo se nazire i u pokretanju nove stalne obrambene suradnje PESCO, ali Tusk je upozorio da su rasprave o migracijam­a i o produbljen­ju Ekonomske i monetarne unije (EMU) dvije u kojima je “nedostatak jedinstva vrlo vidljiv”. – Kad je riječ o EMU, podjela je između sjevera i juga, a kad je riječ o migracijam­a, podjela je između Istoka i Zapada – rekao je Tusk. Ne očekuje se da će lideri donijeti odluku o kvotama, samo podizanjem te rasprave na najvišu političku razinu pokušavaju postići neki načelan dogovor koji bi zatim njihovim ministrima unutarnjih poslova pomogao da donesu odluku u sljedećih nekoliko mjeseci. Hrvatski premijer Andrej Plenković u toj raspravi sudjeluje s tezom da je za Hrvatsku ključno europsko načelo solidarnos­ti. – Hrvatska svoje obveze ispunjava. Države iz kojih bi ti migranti trebali biti preseljeni čak nisu ni odgovorile na neke naše konkretne ponude. MUP o tome vodi računa. Za nas je važno da u tom kontekstu napredujem­o i u ispunjavan­ju kriterija za Schengen – rekao je Plenković.

 ??  ?? Tusk i Junker Srdačan pozdrav čelnika EU
Tusk i Junker Srdačan pozdrav čelnika EU

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia