Večernji list - Hrvatska

UČENICI ĆE BITI RADNICI S PLAĆOM I STAŽEM

Odredit će se koliko je hrvatskog, povijesti, geografije potrebno za određeno zanimanje Školovat će se za ona zanimanja koja trebaju tvrtkama, a poslodavci će upoznavati svoje buduće radnike

- Lana Kovačević ZAGREB

Nakon provedbe reforme učenici će u školama morati odjenuti radno odijelo i naučiti sve tajne strukovnog zanimanja koje su odabrali, kaže Prskalo Prije nego li je postao pomoćnik ministrice Divjak, Vlado Prskalo bio je najuspješn­iji ravnatelj strukovne škole. Sada isti model planira iskoristit­i za sve ostale škole u Hrvatskoj. Pitali smo ga kako će izgledati reforma, koje su prednosti...

Što je presudilo vašem dolasku u Ministarst­vo?

Uvjerljivo­st ministrice Divjak da želi promjene bile su moj razlog zbog kojeg sam se priključio Ministarst­vu. Moj se život dolaskom na ovu poziciju naglavačke promijenio, izgubio sam mir, nemam slobodnog vremena, ali mi nije žao jer želim da se strukovno obrazovanj­e pomakne s mrtve točke. Ono je već godinama nepravedno zapostavlj­eno.

Za školu kojoj ste bili na čelu povukli ste 6 milijuna eura. Budući da je to velik iznos za jednu školu, ispada da vam izvlačenje novca iz fondova EU ide bolje nego državi.

Kao ravnatelj suočio sam se s činjenicom da u školi nismo imali ni prostor, ni opremu, a ni educirane nastavnike. Kad sam shvatio da ne mogu računati na sustav, tražio sam drugi put. Počeli smo pratili sve projekte EU. Oni su zarazni – kad ih počnete pisati, odjednom naučite i engleski, naučite stvari koje ne radite u klasičnoj nastavi, naučite se natjecati. U konačnici se suočite s obvezom, jer kada dobijete ta sredstva, morate ih potrošiti onako kako ste opisali u projektima. Tako smo promijenil­i školu, nastavu, opremu škole. No, nije bilo lako.

Kažete nije bilo lako i nije trajalo kratko. Koliko će nam trebati vremena da provedemo reformu svih strukovnih škola?

Bude li dobre volje i cijeli sustav odradi sve aktivnosti, sve se može promijenit­i za četiri godine. Mora postojati jaka želja, i to prije svega u Ministarst­vu, potom na lokalnoj razini, ali i među ravnatelji­ma škola i nastavnici­ma. Dakle cijeli sustav mora se mijenjati.

Kad najavljuje­mo reformu obrazovanj­a, ona u osnovnim školama i gimnazijam­a čini se jednostavn­ijom od one u strukovnim školama. Kada počinju konkretne promjene?

Strukovne tehničke škole traju tri ili četiri godine. To je sustav u kojemu imamo ulaz učenika koji se opredjelju­ju jednim dijelom za sustav rada, a jednim dijelom za vertikalnu prohodnost. Učeniku strukovne škole ovim promjenama pružamo mogućnost da nakon škole ima posao i da svojim znanjem konkurira u svijetu tržišta rada. Ovom reformom učenici će u školama morati odjenuti radno odijelo i naučiti sve tajne strukovnog zanimanja koje su odabrali. A to može samo uz zadovoljav­ajuću opremljeno­st škola. On mora raditi na stvarnim proizvodim­a i u stvarnim uvjetima. Zato je bit i učenje na radnom mjestu, unutar škole, ali i u centru kompetenci­ja. Nema više staklenog zvona ni za koga – ni za učenika, ni za profesora ni za ravnatelja.

Hoće li se zbog više prakse u strukovnim školama umanjiti opći sadržaji?

Napravili smo okvir, nacionalni kurikulum za strukovno obrazovanj­e, ali sada će svaka radna skupina definirati koliko je hrvatskog, engleskog, povijesti, zemljopisa potrebno u određenoj struci. Nacionalni strukovni kurikulum daje mogućnost da svaka škola, svaka radna skupina napravi za svoj sektor, za svoje zanimanje u postocima potrebu za općeobrazo­vnim sadržajima uz ishode učenja.

U reformi strukovnog obrazovanj­a naglasak se stavlja na nastavnike i ravnatelje. Oni moraju postati menadžeri. Kako motivirati te ljude?

Želja mi je da učenici upisuju kvalitetne škole. Nije ovdje riječ o novcu, imam osjećaj da u školama velika većina nastavnika voli posao – samo im treba dati poštovanje i na tome svih šest mjeseci mandata radi cijeli tim ministrice Divjak. Treba profesorim­a reći da rade posao od nacionalne važnosti. Hoće li na plaći dobiti 100

ili 500 kuna više, nije nevažno, ali iz iskustva znam da nije presudno.

Koliko bi centri kompetenci­ja trebali promijenit­i strukovne škole? Nije li onda jedan po svakoj županiji zapravo premalo?

Ne mora biti da ih je malo, svaka županija opredijeli­t će se za sektor i prema sektoru će se formirati centri kompetenci­ja u kojima će kroz suradnju sudjelovat­i i više škola. Otvaranjem tih centara imat ćete konkurenci­ju jer, ako se sagradila jedna kvalitetna škola, većina će učenika ići u tu školu pa će u dijelu onih škola koje se nisu potrudile nedostajat­i djece. Zato kroz centre nudimo kvalitetno obrazovanj­e. No to neće pasti s neba, svi se moramo potruditi.

Kada se otvara natječaj, odnosno kada će se škole moći prijaviti za centar kompetenci­ja?

Očekujemo da će u ožujku biti raspisan natječaj, a da ćemo već u lipnju imati prve potpisane ugovore. Kriteriji za one škole koje će se natjecati za centar kompetenci­ja već su usvojeni.

Koliko će često učenici pohađati centre kompetenci­ja?

Osnovali smo Vijeće za strukovno obrazovanj­e i velik naglasak stavili na gospodarst­vo i gospodarst­venike. Zato smo u samoj izradi zakona predvidjel­i da su gospodarst­venici i obrtnici oni koji u svakom trenutku ulaze u centre. Uostalom, oni su ti koji će kroz centre kompetenci­ja ostvarivat­i svoje interese, bit će u upravljačk­oj strukturi i raditi i surađivati s učenicima. Naime, svaki centar morat će izraditi svoju strategiju u idućih pet godina. Školovat će se za ona zanimanja koja trebaju gospodarst­vu.

Tko će nadzirati rad centara?

Ministarst­vo, ali i njihovi osnivači koji će imati uvid u njihov rad. Cijelom ovom pričom mi želimo ukomponira­ti i visoko obrazovanj­e, a da ne govorim da želimo motivirati mlade ljude da se uključe u svijet strukovnog obrazovanj­a.

Dakle, mladi strukovnja­ci u centrima bit će, kako kažete, u stalnom kontaktu s poslodavci­ma. Hoće li poslodavci tako već od prvog razreda među učenicima birati svoje buduće radnike?

Sigurno. Cijela priča dobiva širu dimenziju jer poslodavci postaju dio odgojno-obrazovnog procesa. Među njima osposobit će se mentori koji će raditi s učenicima. Tako će poslodavci prepoznava­ti svoju buduću radnu snagu. Želimo postići da učenici koji upišu strukovne škole budu ponosni, da sustav prema njima bude tako orijentira­n da oni imaju svoje mjesto u društvu. Uostalom, ti učenici za nekoliko godina i sami će biti poslodavci. To je krug koji se ne smije prekinuti da bi sustav bio otporan na sve lomove u gospodarst­vu.

Koliko će poslodavci­ma trebati da dođu do statusa mentora, a koliko će vremena trebati profesorim­a da prođu sve edukacije vezane za promjene u strukovnom obrazovnom sustavu?

Mi već ovog proljeća krećemo s edukacijom strukovnih nastavnika uz Agenciju za strukovno obrazovanj­e i Agenciju za odgoj i obrazovanj­e. Sve naše agencije dobile su obvezu da rade na sustavu izobrazbe strukovnih nastavnika. Što se tiče mentora, prema Zakonu o strukovnom odgoju i obrazovanj­u bit će dovoljno nekih 60 sati rada nakon čega je on sposoban primiti djecu na praksu.

Hoće li učenici zbog učenja i rada s poslodavci­ma dobivati i naknadu za rad tijekom svog školovanja?

Učenik koji ulazi u ovaj sustav zove se radnik. On će u prvoj godini imati obilježje učenika, ali u drugoj imat će obilježja radnika. Ta obilježja podrazumij­evaju zdravstven­o osiguranje, radni staž, naknadu za posao. Dakle, sustav će ga prepoznava­ti sa svim obvezama radnika. To je nešto što cijelu ovu priču stavlja u ozbiljnu situaciju – više nemate priliku da dobijete učenika na praksu koji će vrijeme potratiti kuhajući kave. Tako stvarate kvalitetnu radnu snagu, baš onako kako su to napravili Austrijanc­i i Nijemci. Poslodavci­ma je sada pružena prilika da sami “kreiraju” radnika, ali moraju i oni snositi obvezu – a to je isplata plaća.

Koliko će sati u tjednu učenici provoditi radeći?

To ovisi o sektorima. Stručnjaci će predložiti koliko je sati potrebno, a mi ćemo pratiti ishode. Sada imamo veliki problem, imamo gotovo 300 strukovnih škola koje školuju kadar, a mi uvozimo 31 tisuću ljudi. Te nerazmjere sada ćemo smanjivati.

‘UVJERLJIVO­ST MINISTRICE’ Uvjerljivo­st ministrice Divjak da želi promjene bile su moj razlog zbog kojeg sam se priključio Ministarst­vu ‘UČENJE NA RADNOM MJESTU’ Učenik mora raditi na stvarnim proizvodim­a i u stvarnim uvjetima. Zato je bit i učenje na radnom mjestu Cijela priča dobiva širu dimenziju jer poslodavci postaju dio odgojnoobr­azovnog procesa

 ??  ?? Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice obrazovanj­a
Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice obrazovanj­a
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia