Večernji list - Hrvatska

Utajili 209 milijuna kuna poreza

USKOK je optužio 15 ljudi, među njima oca i sina Galo

- Ivana Jakelić

Prema optužnici na crno se kupovalo zlato koje se zatim preprodava­lo u Italiji. Talijani su uplatili najmanje 640 milijuna kuna ivana.jakelic@vecernji.net USKOK je jučer podigao optužnicu protiv 15 ljudi koje tereti u aferi Zlato, a među ostalim optuženi su za zločinačko udruživanj­e u sklopu kojeg su državni proračun oštetili za oko 209 milijuna kuna. Optuženi su otac i sin Luka i Ante Galo, Pejo Ivić, Dragan Bošnjak, Pavle Pavlović, Damir Premužić, Josip Jelavić, Tomislav Šikić, Toni Sliško, Zoran Stojić, Aleksandra Štibrić, Ciprian Petru Lugojan, Antonio Ivić, Go- ran Tukša i Vinko Štula. Cijela ta priča razotkrila se nakon provale u središte zagrebačke policije u travnju 2016. kada su iz sefa u uredu Željka Dolačkog ukradeni novac i zlato. Dio tog novca i zlata ranije je oduzet Ivićima, a u međuvremen­u je i Dolački optužen da je inscenirao provalu u ured kako bi prikrio nestanak dragocjeno­sti i novca iz sefa.

Fiktivni računi

USKOK tereti Luku i Antu Galu da su od 2. svibnja 2014. do 7. travnja 2017. organizira­li ostale optuženike te da su na području Hrvatske i Italije na crno kupovali predmete od zlata i drugih plemenitih kovina neutvrđeno­g porijekla. Kupljene predmete prodavali su zatim trgovačkim društvima u Italiji, a kupce su nalazili otac i sin Galo. Da bi se prodaja odvijala nesmetano, u Hrvatskoj su osnovali tri trgovačka društva kojima su rukovodili drugi optuženici, a spomenuta trgovačka društva izdavala su društvima u Italiji račune za isporučeno zlato. Talijani su platili račune u ukupnoj vrijednost­i od 650 milijuna kuna. No da bi se izbjeglo plaćanje poreza, tvrdi USKOK, optuženici su potom 650 milijuna kuna trošili kako bi fizičkim i pravnim osobama plaćali za robu i usluge koje nisu isporučeni. Dio je nevjerodos­tojnih računa i knjižen, dok se za dio računa uopće nisu vodile nikakve evidencije. Nakon što bi fiktivni računi bili plaćeni, optuženici su podizali novac te su ga u bankama i mjenjačnic­ama konvertira­li u eure ili neke druge valute, nakon čega su sve to predavali ocu i sinu Gali.

Nerazmjer imovine

USKOK smatra da je iz Italije uplaćeno najmanje 640 milijuna kuna te da je utajeno oko 209 milijuna kuna poreza. Novac koji je podizan s računa optuženici su podijelili. U istrazi je sudjelovao i porezni USKOK, koji je razotkrio i da obitelj Galo u Hrvatskoj ima više nekretnina vrijednih najmanje 10 milijuna kuna, a otkriveno je i da su direktori poduzeća preko čijih su računa prošle stotine milijuna kuna prijavljen­i za primanje socijalne pomoći.

Novac koji su uplatili Talijani dalje je uplaćivan za neobavljen­e usluge

 ?? MARKO PRPIĆ/PIXSELL ?? Optuženici su uhićeni u travnju 2016. nakon što se doznalo za provalu u središte zagrebačke policije
MARKO PRPIĆ/PIXSELL Optuženici su uhićeni u travnju 2016. nakon što se doznalo za provalu u središte zagrebačke policije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia