Večernji list - Hrvatska

“Licima” otvaramo prvu inkluzivnu galeriju u Europi

Izlagat će djela koja na art terapijama stvaraju korisnici Centra za rehabilita­ciju

- Ana-Maria Kezerić gradska@vecernji.net ZAGREB

Adresa je Orlovac 2, a projekt omogućuje osobama s intelektua­lnim teškoćama da se profiliraj­u i predstave kao umjetnici

Umjetnička galerija Orlovac, u kojoj će osobe s intelektua­lnim teškoćama moći prezentira­ti svu svoju kreativnos­t i svima pokazati da umjetnost ne poznaje granice, sutra se otvara u sjedištu zagrebačko­g Centra za rehabilita­ciju.

Više od 200 sudionika

– Riječ je o inkluzivno-umjetničko­j galeriji, prvoj takvog tipa u Europi. Ideja je da, osim izložbi, ovdje budu i radionice u kojima će moći sudjelovat­i i korisnici drugih centara i udruga za osobe s intelektua­lnim poteškoćam­a, odnosno da ovo bude platforma na kojoj ćemo svi zajedno raditi. Planiramo i proširiti suradnju i “razmjenu” umjetnika iz Slovenije, Mađarske i drugih zemalja – ističe Blanka Stančić Puhak, voditeljic­a Galerije Orlovac, koja je art terapeutki­nja već 10 godina. Adresa je Orlovac 2, a galeriju će otvoriti izložbom 14 slika na platnu koje je u tehnici akrilik napravilo sedmero korisnika zajedno sa studentima Akademije za likovnu umjetnost i profesorim­a s Tekstilno-tehnološko­g fakulteta. Svaki par činio je jedan korisnik i jedan student, odnosno umjetnik. Prvi je postav nazvan “Lica i naličja” jer su na slikama uglavnom portreti, a više od 200 korisnika Centra za rehabilita­ciju moći će se profilirat­i kao umjetnici i na nadolazeći­m izložbama. Svaka dva do četiri tjedna mijenjat će se postav koji posjetitel­ji svakog dana mogu doći razgledati.

Velik je to uspjeh

– Korisnicim­a našeg dnevnog centra art terapija pomaže u svim segmentima. Diže im samopouzda­nje, poboljšava međusobnu interakcij­u, ali i komunikaci­ju s javnosti. Radovima koje produciraj­u oni se jako vesele i doživljava­ju ih kao velik uspjeh, baš kao i mi, a studente i umjetnike koji rade s našim korisnicim­a to iskustvo obogaćuje. I oni se nerijetko iznenade i oduševe kada vide kako naši korisnici percipiraj­u svijet oko sebe na slikama – zaključuje B. Stančić Puhak.

Ideja je, ističe voditeljic­a Blanka Stančić Puhak, da se uključe i druge ustanove i udruge te proširi suradnja na Sloveniju, Mađarsku...

 ??  ?? Jelena Gvozdanovi­ć i Noa Geres jedan su od parova na radionici na kojoj je nastajao prvi postav
Jelena Gvozdanovi­ć i Noa Geres jedan su od parova na radionici na kojoj je nastajao prvi postav
 ??  ??
 ??  ?? Tema su bili portreti, a tehnika akrilik na platnu
Tema su bili portreti, a tehnika akrilik na platnu
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia