Večernji list - Hrvatska

DIJANA ČULJAK I VLADIMIR ŠELEBAJ MORAJU NA GODINU DANA U ZATVOR

Vladimir Šelebaj mora vratiti ukupno 4,4 milijuna kuna, a Dijana Čuljak 1,6 mil. kn

- Ivana Jakelić ivana.jakelic@vecernji.net ZAGREB

Osim bivših supružnika uvjetno je osuđen Vlado Bućan, a Igor Šumaković i Tonček Mandić osuđeni su na rad za opće dobro – Ovo je bio predugačak postupak, većinom krivnjom tužiteljst­va, koje tijekom istrage nije provelo sve što je trebalo, pa smo mi na glavnoj raspravi ponovo provodili istragu kako bismo utvrdili činjenice i točne iznose – kazala je Jasna Galešić, predsjedni­ca sudskog vijeća zagrebačko­g Županijsko­g suda, netom nakon što je optuženima u aferi Core media izrekla nepravomoć­nu osuđujuću presudu.

Šelebaj nije došao

Činjenica da će ići u zatvor, ostane li presuda takva kakva jest, sudeći prema izrazu njezina lica, šokirala je Dijanu Čuljak, bivšu novinarku HRT-a, dok se njezin bivši suprug Vladimir Šelebaj Sellier na objavi presude nije pojavio. Oboje su osuđeni na djelomičnu uvjetnu kaznu; on na dvije godi- ne i tri mjeseca zatvora, a ona na dvije godine i pet mjeseci zatvora. Prema presudi, svatko od njih od dosuđene im kazne mora godinu dana provesti u zatvoru, a ostatak dosuđene kazne mijenja im se uvjetom uz rok kušnje od tri godine. Uz to, svatko od njih mora vratiti po 1,6 milijuna kuna, a Šelebaj i dodatnih 2,8 milijuna kuna nepripadaj­uće imovinske koristi. Osim bivših supružnika Šelebaj, nepravomoć­no su osuđeni i Vlado Bućan, Igor Šumaković i Tonček Mandić. Bućan je uvjetno osuđen na godinu dana zatvora uz rok kušnje od tri godine, a mora vratiti i 483.000 kuna. Šumaković je osuđen na šest mjeseci zatvora, koji mu se mijenjaju radom za opće dobro, a oslobođen je optužbi za utaju poreza. Mandić je osuđen na osam mjeseci zatvora, koji mu se također mijenjaju radom za opće dobro. Bivše supružnike Šelebaj teretilo se za zloporabu u gospodarsk­om poslovanju i utaju poreza, no u slučaju utaje poreza sud je preinačio optužbu u odnosu na D. Čuljak, smatrajući da nije počinitelj nego pomagač. Nju su teretili i za sprječavan­je dokazivanj­a.

Znatno umanjenje sume

Šelebaj, Dijana Čuljak i ostali bili su optuženi da su izvlačili novac iz Core medije preko fiktivnih računa. Na početku su bili optuženi za štetu od oko 22 milijuna kuna, no tužiteljst­vo je nakon dostave dokumentac­ije kojom su pravdani neki troškovi izmijenilo optužnicu, umanjivši štetu za devet milijuna kuna. Od preostalih 14 milijuna kuna, Šelebaj je tijekom rasprave, dostavom dokumentac­ije, kako je obrazložil­a sutkinja, uspio opravdati sve osim tri milijuna kuna, za što su on i Dijana Čuljak nepravomoć­no osuđeni. Optužnica je podignuta 2013., a suđenje je počelo u svibnju 2014. Tužiteljst­vo je najavilo žalbu na presudu.

Sutkinja Jasna Galešić istaknula je da je postupak bio predug krivnjom tužiteljst­va

 ??  ??
 ??  ?? Dijana Čuljak bila je optužena da je zajedno s bivšim suprugom iz Core medije izvlačila novac preko fiktivnih računa; sudeći prema izrazu lica, presuda ju je šokirala
Dijana Čuljak bila je optužena da je zajedno s bivšim suprugom iz Core medije izvlačila novac preko fiktivnih računa; sudeći prema izrazu lica, presuda ju je šokirala

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia