Večernji list - Hrvatska

Regulator jačine svjetlosti olakšat će vam i unaprijedi­ti svakodnevn­i život

- 1. 4.

Mnogi griješe i uskraćuju svjetlost okomitim površinama. Rezultat toga mračan je interijer u kojem ne prevladava topla atmosfera Kvalitetna rasvjeta u domu ključni je element koji uvelike doprinosi vizualnom dojmu u prostoru, ali i poboljšava kvalitetu stanovanja. Želja mi je u današnjoj temi pomoći vam savjetima i upozoriti vas na moguće pogreške pri planiranju i kupnje rasvjete za vaš dom. Mnogi griješe pa se odlučuju za postavljan­je ugradbenih downlighte­ra po svuda u domu misleći da (ako ih ravnomjern­o rasporede) dobivaju dovoljno svjetlosti posvuda. Iako ta izvedba može biti dosta jeftina, ona nije dobra zbog toga što ne daje dovoljno svjetla na okomitim površinama.

Izbjegnite sjene

Čak i ako postavite cijeli niz ugradbenih svjetiljki velika je mogućnost da će vaši zidovi ostati tamni i nedovoljno osvijetlje­ni. Stoga je za dovoljno rasvjete (posebno u prostorima s visokim stropovima) potrebno postaviti odgovaraju­će visilice i zidnu rasvjetu. Posebno pripazite da ne pogriješit­e s downlighte­rima u kupaonici bez dodavanja svjetla sa strane. U protivnom, stojeći ispod takve rasvjete, na licu se stvaraju sjene pa ono neće biti dovoljno osvijetlje­no, što bi moglo ometati vaše svakodnevn­o 2. 3. 5. uređivanje pred ogledalom. Zato je potrebno postaviti rasvjetu s obje strane ogledala u visini očiju. Dobro osmišljena rasvjeta u kuhinji trebala bi osigurati vizualni ugođaj, što ćete postići visilicama i rasvjetom u staklenim elementima vaše kuhinje. Ali prije svega potrebno je omogućiti dovoljno svjetlosti radnoj zoni u vašoj kuhinji. Nemojte zaboraviti ugraditi LED rasvjetu ispod gornjih kuhinjskih elemenata što će omogućiti da sudoper, radna ploča i ploča za kuhanje budu dovoljno osvijetlje­ni. Ako je vaša kuhinja dizajniran­a tako da nema gornje viseće elemente, onda će najbolje rješenje za to biti nekoliko zidnih ili stropnih (niskonapon­skih halogenih) svjetiljki s uskim snopom svjetlosti. Pored glavne rasvjete, ambijental­na rasvjeta ima vrlo važnu ulogu u domu. Nemojte pogriješit­i i zanemariti ambijental­nu rasvjetu misleći da ona nije važna.

Odabir ovisi o cilju

Ambijental­na rasvjeta poslužit će vam da bi postigli topao, ugodan i privlačan ambijent. Hoće li to biti podne, stolne ili zidne lampe ovisi o veličini i namjeni prostorije. Na tržištu se nudi zbilja veliki izbor ambijental­ne rasvjete koja, osim što služi za osvjetljen­je prostora, plijeni i svojim dizajnom. Vi odaberite onaj dizajn koji će najbolje odgovarati vašem stilu uređenja doma. Ako niste sigurni u svoj izbor rasvjete najbolje će biti da potražite pomoć stručnjaka.

 ??  ?? Visoki stropovi zahtijevaj­u više izvora svjetlosti koji se međusobno nadopunjuj­u
Visoki stropovi zahtijevaj­u više izvora svjetlosti koji se međusobno nadopunjuj­u
 ??  ?? Ako su vam prostorije tamnijih zidova, rasvjetu iskoristit­e kako biste naglasili određene točke u prostoriji, primjerice mjesto za sjedenje
Ako su vam prostorije tamnijih zidova, rasvjetu iskoristit­e kako biste naglasili određene točke u prostoriji, primjerice mjesto za sjedenje
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia