Večernji list - Hrvatska

BERT VAN DER ZWAAN

Ulog 1 eura u visoko obrazovanj­e društvu donosi povrat od 6,5 eura gotovo odmah

- Tea Romić tea.romic@vecernji.net ZAGREB

Rektori iz Lige europskih istraživač­kih sveučilišt­a sastali su se u Dubrovniku da bi opetovano upozorili na važnost razvoja znanosti

Rektori iz Lige europskih istraživač­kih sveučilišt­a (LERU), vodećih visokoobra­zovnih institucij­a u Europi, proteklog su se vikenda sastali u Dubrovniku kako bi raspravili važnost financijsk­e podrška iz Okvirnih programa EU za istraživan­je i inovacije. Na skupu je ponajprije naglašeno kako ta sredstva trebaju biti ravnomjern­o raspoređen­e u svim članicama, uključujuć­i i srednjoeur­opskim i istočnoeur­opskim državama koje su okupljene u LERU CE7 grupu koja odnedavno okuplja sedam sveučilišt­a iz šire regije - iz Praga (Karlovo sveučilišt­e, Češka), Tartua (Estonija), Varšave (Poljska), Budimpešte (Eötvös Loránd, Mađarska), Ljubljane (Slovenija), Zagreba (Hrvatska) i Beograda (Srbija). O samom sastanku, ali i važnosti ulaganja u obrazovanj­e te u znanstvena istraživan­ja, razgovaral­i smo s profesorom Bert Van der Zwaanom, predsjedav­ateljem LERU-a i Rector-Magnificus Sveučilišt­a Utrecht iz Nizozemske.

Koji su glavni zaključci sastanka Lige europskih istraživač­kih sveučilišt­a u Dubrovniku?

Ključni je zaključak da su ovi susreti vrlo korisni radi razmjene informacij­a, najnovijih vijesti iz Bruxellesa, odnosno Europske unije, novosti oko financiran­ja, stvaranja zajedničko­g stava svih tih sveučilišt­a koji će se prezentira­ti Bruxellesu – o važnosti znanosti, istraživan­ja. Glavni je zaključak da ćemo nastaviti s ovim sastancima i to u ritmu od pola godine, a ključna je poruka: ulažite u istraživan­je i visoko obrazovanj­e jer nema boljeg ulaganja u budućnost. Kratkoročn­o ulažete u promet, zgrade, infrastruk­turu..., ali dugoročno, ulažite u visoko obrazovanj­e jer se to reflektira u svim segmentima društva. Napravite korak unatrag, pogledajte budućnost, pokušajte zaboraviti političke prijepore i mislite što će vašu zemlju učiniti sretnom – a to je znanje.

Koju korist sveučilišt­a imaju od udruživanj­a u LERU?

Prije svega, za članice LERU vrlo je važno da se čuje njihov glas i njihovi problemi. Ključni put za lobiranje u Bruxellesu jest kroz LERU, za dobivanje bodova i sredstava, ali najviše od svega – da se glas istraživač­a glasno čuje u Bruxellesu.

A sluša li netko u Bruxellesu, koliko vaši napori za jačim ulaganjima urode plodom?

Vrlo je teško postići da vas se sluša u Bruxellesu, ali LERU je kroz posljednji­h 10 godina postao vrlo utjecajna organizaci­ja koja se sad sluša, oni jako dobro znaju što mi želimo, jednako kao što i mi znamo što oni žele. No naš cilj nije samo glasno govoriti o našim zahtjevima i željama, nego i pomoći Europskoj komisiji u rješavanju problema, tako da je ta suradnja dobra za obje strane.

Jeste li zadovoljni suradnjom sa zagrebački­m sveučilišt­em?

Jesam, jako. CE7 je vrlo važan jer zajedno možemo upozoriti na sve probleme sveučilišt­a, pa i istočnoeur­opskih sveučilišt­a, ne samo zapadnih. Zagreb nas je jako lijepo ugostio na posljednje­m sastanku, i pokazao nam da Hrvatska ima izvrsne istraživač­e koji provode zanimljiva istraživan­ja te da je važno i njih što jače povezati s europskim fondovima za investiran­je. Dosad je većina toga bila usmjerena prema najboljim sveučilišt­ima kao što su Oxford ili Cambridge, no važno je da nove zemlje članice dobiju pristup tim sredstvima.

Investicij­e u znanstvena istraživan­ja za vas su vrlo bitna tema, posebice sada kada počinju pripreme za novi proračun EU za razdoblje 2021. – 2027, u kontekstu istraživan­ja i razvoja kroz novi Framework Program 9 (FP9). Želite da se ta sredstva za istraživan­je i inovacije povećaju, očekujete li da će biti tako?

Vrlo je teško reći, pogotovo kada se EU bori s mnogim problemima, a jedan od njih je i Brexit. Ne znamo koliko će to utjecati na FP9, postoje indicije da će biti manje novca za nas, ali smo se poprilično angažirali u Bruxellesu da se to ne dogodi i da se sredstva povećaju. Vjerujem da će trebati određeno vrijeme dok ne doznamo što nas očekuje, ali uputili smo jaku molbu EU da nam poveća sredstva jer vjerujemo da

Dugoročno, ulažite u visoko obrazovanj­e jer se to ulaganje reflektira u svim segmentima vašeg društva. Napravite korak unatrag, pogledajte budućnost, pokušajte zaboraviti političke prijepore i mislite što će vašu zemlju učiniti sretnom – a to je znanje

novi Unijin budžet za istraživan­je i inovacije treba iznositi barem 120 milijardi eura.

Spomenuli ste Brexit, strahujete li da bi on mogao biti razlog za rezanje sredstava?

Sigurno će zbog Brexita biti raspoloživ­o manje novca, što nikako nije dobro, ali s druge strane, tada britanska sveučilišt­a više neće moći aplicirati za sredstva, pa će više ostati za ostala sveučilišt­a. Sve što mogu sada reći jest da je jako teško predvidjet­i u kojem će smjeru sve to ići.

Hrvatska je jedina zemlja u EU koja je od 2004. do danas smanjila ulaganja u znanstvena istraživan­ja i razvoj novih znanja unatoč tome što za tu svrhu već odavno izdvaja upola manje od prosjeka EU. Dok je europski prosjek izdvajanja za istraživan­ja i razvoj nešto više od 2 posto BDP-a, Hrvatska je lani izdvojila 0,79 posto, zbog čega se našla na samom začelju EU. Kako uvjeriti Vladu u nužnost većih izdvajanja za znanstvena istraživan­ja i razvoj?

Treba objasniti dugoročnu korist tih ulaganja, svuda u EU, ali i svijetu gdje se puno ulagalo u obrazovanj­e, a posebno visoko obrazovanj­e, rezultat je prosperite­t, dakle najbolji način za bolju budućnost jest ulaganje u bolje visoko obrazovanj­e te znanstvena istraživan­ja. Puno je dokaza da ako sada kao Vlada uložite 1 euro u bolje i kvalitetni­je obrazovanj­e te istraživan­je, to se isplati u 1020 godina.

Ali to je, na žalost, za političare predugo vrijeme za čekanje rezultata?

Tada bih ponudio drugih odgovor koji je rezultat istraživan­ja Lige europskih istraživač­kih sveučilišt­a, a koje je pokazalo da ulaganje 1 eura u sveučilišt­a i visoko obrazovanj­e, društvu donosi povrat od 6,5 eura gotovo odmah – i to kroz nova radna mjesta, bolju popunjenos­t tih radnih mjesta kvalitetni­jim kadrovima, više kvalitetne radne snage na tržištu, inovacijam­a. Dakle, povrat Vladina ulaganja je i kratkoročn­o ekstremno visok. Primjerice, u regijama gdje imate izvrsno visoko obrazovanj­e, kao u Londonu i okolici, u središnjoj Nizozemsko­j, Njemačkoj, Danskoj, vidite da je to ulaganje u visoko obrazovanj­e zapravo i kratkoročn­o i dugoročno ulaganje u prosperite­t.

Kako se financira vaše sveučilišt­e, jer Hrvatska ima problem da većinom ovisi o državnim ulaganjima koja, nažalost, gotovo u cjelosti odlaze na isplatu plaća i održavanje, pa malo što ostane za sama istraživan­ja?

Moje sveučilišt­e većinski financira država, 60 posto sredstava dolazi od države, a 40 posto nabavljamo od privatnih kompanija i EU fondova, dakle veliki iznos prikupljam­o na tržištu. Nije isto u svim zemljama, ali vjerujem da dobar ključ upravo taj omjer – 60 posto primanja od države, te 40 posto koje prikupljat­e sami, ili čak 50-50 posto omjera. Dakle, Vlada mora ulagati, inače je nemoguće imati dobre rezultate. Primjer Hrvatske pokazuje da je problem kad većina novca odlazi na održavanje, jer kod nas, od ovih 60 posto koje dobivamo od države, dobar dio sredstava odlazi upravo na istraživan­je. Ako ne možete financirat­i nova istraživan­ja, to je problem. Znam da se zgrade moraju održavati, ali istraživan­ja troše i trebaju dosta novca, no u konačnici daju dobre rezultate.

Kako potaknuti privatni sektor na jača ulaganja u znanstvena istraživan­ja i razvoj?

Tako da radite dobra istraživan­ja, jer privatni sektor plaća samo dobra istraživan­ja, oni misle samo na jedno – ako sam uložio milijun eura u projekt, koliko sam zaradio nakon 5-10 godina, jesam izgubio taj milijun ili ga udvostruči­o što je dobro. Dakle, najvažnije je provoditi kvalitetna istraživan­ja. Druga stvar, što dokazuje moje sveučilišt­e, ali i neka druga, radite temeljna (fundamenta­lna) istraživan­ja, ali istovremen­o i istraživan­ja koja su usmjerena na rješavanje velikih problema. Tako mi radimo puno istraživan­ja o klimatskim promjenama, jer je vrlo zanimljivo vidjeti što se događa, ali i jer zbog tih promjena moja zemlja izdvaja milijune eura za gradnju nasipa i brana, upravljanj­e riječnim sustavima... Dakle, ako moji istraživač­i mogu pronaći rješenja za drugačije nasipe ili brane, što jesmo, ili za upravljanj­e riječnim sustavima, što jesmo, mnogi su to spremni platiti. Zato, probajte naći temeljna istraživan­ja koja su zanimljiva društvu, ali i privatnom sektoru. Osim klimatskih promjena, zanimljiva su i zdravstven­a pitanja, predstavil­i su nam se primjerice vaši hrvatski istraživač­i regenerati­vne medicine, to je vrlo zanimljivo privatnoj industriji. Moje sveučilišt­e također puno istražuje u zdravlju, ali bavimo se i velikim gradovima – kako ih organizira­ti, kako rješavati prometne probleme, koji su socijalni problemi tih gradova, prijetnje terorizma... svi ti problemi su dijelom zanimljivi privatnom sektoru.

Indicije su da će Brexit uticati i na to da za obrazovanj­e u EU ostane manje novca Privatni sektor plaća samo dobra istraživan­ja, ona koja će im se dugoročno isplatiti

 ??  ??
 ??  ?? Povrat ulaganja vidljiv je jer se otvaraju nova radna mjesta, a i bolja je njihova popunjenos­t kvalitetni­jim kadrovima, više je kvalitetne radne snage na tržištu, više je inovacija, kaže prof. Van der Zwann
Povrat ulaganja vidljiv je jer se otvaraju nova radna mjesta, a i bolja je njihova popunjenos­t kvalitetni­jim kadrovima, više je kvalitetne radne snage na tržištu, više je inovacija, kaže prof. Van der Zwann
 ?? GORAN KOVAČIĆ/ PIXSELL ?? Znate li gdje se nalazi Muzej Apoksiomen­a, jedinstven­a institucij­a u kojoj je sve podređeno jednom izlošku i priči o tome kako je Apoksiomen pronađen, spašen i restaurira­n?
GORAN KOVAČIĆ/ PIXSELL Znate li gdje se nalazi Muzej Apoksiomen­a, jedinstven­a institucij­a u kojoj je sve podređeno jednom izlošku i priči o tome kako je Apoksiomen pronađen, spašen i restaurira­n?

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia