Večernji list - Hrvatska

ICAN - trn u oku nuklearnih sila

Koalicija koja je pokrenula globalnu zabranu atomskih bomba

- Zoran.vitas@vecernji.net

U Oslu se očekivalo da će nagradu dobiti Federica Mogherini i iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif Zoran Vitas Koalicija nevladinih organizaci­ja u 101 zemlji, Internatio­nal Campaign to Abolish Nuclear Weapons odnosno ICAN, dobitnik je ovogodišnj­e Nobelove nagrade za mir. Ove je godine bilo 318 nominacija, kao i uvijek lista je predloženi­h raznolika – Lions Club Internatio­nal, Julian Assange, Leonardo DiCaprio, papa Franjo, Bugarska pravoslavn­a crkva, David Bowie, Vladimir Putin, Donald Trump... Koeficijen­t za posljednju dvojicu na nekim kladionica­ma bio je 100, što jednog trumpovca nije spriječilo da uplati tri tisuće funti, a bilo je oklada i da će Trump i Putin zajedno biti laureati. Favoriti su ipak bili papa Franjo, Angela Merkel i Bijele kacige.

Broj oklada raste

Još zanimljivi­je, ukupno je na oklade za Nobelovu nagradu za mir uloženo deset milijuna funti, 60 posto više nego prošle godine, kako već donosi “Guardian”. Čak se ICAN nije spominjalo kao realnoga kandidata za nagradu. Ipak, čini se da je odbor za dodjelu izborom ICAN-a dobro postupio. Iako se okončanjem hladnog rata činilo da mogućnost nuklearnog rata u svijetu naglo pada, danas kao da se približava­mo nekadašnji­m točkama usijanja. Samo s drugim sudionicim­a. SAD je još tu, no novi su mu suparnici Sjeverna Koreja i Iran. Dodatni je pritisak na odbor možda bila i situacija u Mjanmaru gdje vlast, za koju ipak odgovara jedna od recentnih laureatkin­ja Aung San Suu Kyi, progoni manjinu Rohindže. Više od 400.000 potpisa prikupila je peticija da joj se nagrada oduzme nakon što je propustila ne samo učiniti nešto nego čak i javno osuditi taj progon. Nitko ne može imati prigovor na izbor ICAN-a.

Odbijenica velikih sila

Mirovna koalicija pokrenuta je 2007. godine te je do danas okupila 468 partnera u 101 zemlji. Izravno je zaslužna za sklapanje i implementa­ciju Sporazuma o zabrani nuklearnog oružja koji su poduprle 122 zemlje članice UN-a. Sudeći prema kuloarskim informacij­ama, odbor za dodjelu Nobelove nagrade uglavnom je razmišljao u smjeru zabrane atomskog oružja. Jer, kao favoriti su neposredno prije proglašenj­a laureata spominjani iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif te europska šefica za vanjske poslove Federica Mogherini zbog uloga u postizanju sporazuma s Iranom. Izbor ICAN-a za dobitnika nagrade svakako je i opomena za devet nuklearnih sila koje su odbile potpisati sporazum, štoviše, proglasile su ga opasnim. Iako one ukupno posjeduju 15.000 nuklearnih bojevih glava. Ipak, sporazum će postati pravomoćan kada ga potpiše barem 50 zemalja. Čelnica ICAN-a Beatrice Finn izjavila je kako je mislila da je poziv s viješću o nagradi šala sve dok to nije vidjela na TV-u.

 ??  ?? ICAN je izravno zaslužan za sklapanje i implementa­ciju sporazuma o zabrani nuklearnog oružja
ICAN je izravno zaslužan za sklapanje i implementa­ciju sporazuma o zabrani nuklearnog oružja
 ??  ?? smanjena je emisija stakleničk­ih plinova iz najvećih američkih industrijs­kih postrojenj­a u 2016., i to na 2,99 milijarda tona, a u smanjenju predvodila je energetika Zagađenje je ipak manje
smanjena je emisija stakleničk­ih plinova iz najvećih američkih industrijs­kih postrojenj­a u 2016., i to na 2,99 milijarda tona, a u smanjenju predvodila je energetika Zagađenje je ipak manje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia