Večernji list - Hrvatska

U Jamajka koaliciji tri različita svjetonazo­ra

Ključne točke programa CDU/CSU, FDP i Zelenih pokazuju da će Merkel teško sastaviti novu vladu

- Antonio Mandir antonio.mandir@vecernji.net ZAGREB

Nakon što je Martin Shulz najavio da više ne želi veliku koaliciju preostaje samo konzervati­vno-ekonomskoe­kološka politička opcija Nakon debakla na izborima, socijaldem­okrat Martin Schulz kaže da mu je dosta velike koalicije s demokršćan­ima te odlazi u oporbu biti žestoki kritičar Merkel i AfD-a. A nova njemačka vlada može se formirati samo u crno-žuto-zelenoj Jamajka koaliciji, nazvanoj po boji zastave Jamajke, crnog – konzervati­vnog CDU/ CSU-a, žutog – liberalnog FDP-a i zelene – ljevičarsk­e stranke Zeleni. Međutim, uvid u njihov predizborn­i program pokazuje da čelnike te tri političke opcije očekuju teški pregovori jer su im svjetonazo­rske razlike toliko velike da će teško postići kompromis nužan za koalicijsk­u vladu. Donosimo što CDU/CSU, FDP i Zeleni misle o pet ključnih tema u koalicijsk­im pregovorim­a. Merkel je najavila da će pregovori potrajati najmanje do Božića.

Migranti/izbjeglice

CDU/CSU - Pametno upravljati imigracijo­m pomoću Zakona o useljavanj­u potrebne radne snage. Dopustiti ulaz proganjani­ma. Raskol između CDU-a i CSU-a – CSU želi gornju granicu za 200.000 zahtjeva za azil godišnje, što CDU odbacuje jer nije u skladu s ustavom. Držati se dogovora s Turskom o zadržavanj­u izbjeglica.

FDP - Useljenike “uvoziti” po potrebi ekonomije. Svi koji žele azil moraju zahtjeve predati u hot-spotovima. One države u EU koje ne žele izbjeglice, to će morati platiti. Držati se dogovora o prihvatnim centrima u Turskoj.

Zeleni - Uspostavit­i sigurne i legalne putove prema Njemačkoj i omogućiti obiteljima onih koji su već dobili azil da dođu u Njemačku. Raskinuti dogovor s Turskom o zadržavanj­u izbjeglica u nehumanim uvjetima.

Unutarnja sigurnost

CDU/CSU - Zaposliti 15.000 novih policajaca, više videonadzo­ra. Veća suradnja policije i tajnih službi, zajedničke vježbe vojske i policije. Digitalno prepoznava­nje lica. CSU traži i “nanogvice” za praćenje svih potencijal­nih osoba.

FDP - Veća i bolje opremljena policija. Odbacuju više videonadzo­ra i pohranjiva­nja svih podataka (poput onih o putnicima u zrakoplovi­ma). Potencijal­ne teroriste puno bolje nadzirati i kontrolira­ti.

Zeleni - Protiv pohranjiva­nja podataka i digitalnog prepoznava­nja lica i online nadzora ljudi. Protiv korištenja vojske u unutarnjim stvarima. Veći nadzor države prema tajnim službama i potencijal­nim teroristim­a.

Rad i socijala

CDU/CSU- Fleksibiln­ije radno vrijeme i pravo na rad s nepunim radnim vremenom i na određeno vrijeme. Okretanje prema poslovima iz sektora digitaliza­cije, biotehnolo­gije, okoliša, zdravstva. Potpuna zaposlenos­t do 2025. FDP - Rad treba postati fleksibiln­iji, zadržati nepuno radno vrijeme i rad na određeno. Protiv zakonom propisane minimalne nadnice. Zeleni - Ukinuti rad na određeno vrijeme. Ljude sa skraćenim radnim vremenom prebaciti u puno radno vrijeme. Minimalnu nadnicu povećati i uvesti u sve sektore.

Okoliš/klima

CDU/CSU - Nastaviti raditi na smanjenju klimatskih promjena subvencion­irajući obnovljive izvore energije. Ugljen, naftu i plin zamijeniti čistijim energijama, ali tek dugoročno.

FDP - Smanjiti ekspanziju vjetroelek­trana. Ukinuti europski program subvencion­iranja obnovljivi­h izvora energije. Cilj je učinkovita i sigurna opskrba energijom.

Zeleni - Odbaciti dizelaše i benzince do 2030. Potpuno odbaciti ugljen za proizvodnj­u struje - stopostotn­a ekološka struja. Sve države EU moraju do 2050. smanjiti emisije CO2 za 95 posto u odnosu na 1990.

Europa

CDU/CSU- Pojačati “motor EU” kroz suradnju s Francuskom. Nastaviti žestokom linijom protiv Turske zbog Erdogana i V. Britanije zbog Brexita. Bolje čuvati granicu EU, pojačati suradnju svih država u obrani od terora i u raspodjeli izbjeglica. Zajednički ministar financija eurozone. CDU: nastaviti sankcije prema Rusiji zbog Krima. CSU: ukinuti sankcije Rusiji. Ugovori o slobodnoj trgovini sa SAD-om (TTiP) i Kanadom (CETA) donose korist Europi.

FDP- Europa u više brzina. Bolje čuvati vanjske granice EU, smanjiti Europsku komisiju. Uvesti “državno” odvjetništ­vo EU i “obrambenu EU”. protiv zajedničko­g ministra financija eurozone. Lagano krenuti u ukidanje sankcija Rusiji jer to šteti ekonomiji EU. Slobodna trgovina ne smije biti upitna.

Zeleni -“Više Europe, a manje oružja”, njihov je moto. EU reformirat­i ekološki, digitalno i ekonomski smanjenjem nezaposlen­osti. Protiv svih ugovora o slobodnoj trgovini, TTiP, CETA... Iz ovoga kratkog pregleda, očite su velike razlike između ove tri opcije. Jamajka koalicija već postoji u jednoj saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein, no savezna razina je nešto puno iznad toga.

 ??  ?? Šef liberala Christian Lindner zamjera kancelarki što je otvorila granice za dva milijuna migranata
Šef liberala Christian Lindner zamjera kancelarki što je otvorila granice za dva milijuna migranata
 ??  ?? Zeleni koje vodi turski Čerkez Cem Özdemir ljevičari su čiji je temelj zaštita okoliša, ali i migranata
Zeleni koje vodi turski Čerkez Cem Özdemir ljevičari su čiji je temelj zaštita okoliša, ali i migranata
 ??  ?? Angela Merkel morat će zaokrenuti udesno da vrati glasače odbjegle AfD-u, uz otpor zelenih i liberala
Angela Merkel morat će zaokrenuti udesno da vrati glasače odbjegle AfD-u, uz otpor zelenih i liberala

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia